ДЪГА  Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 


МАЙСТОР НА КАВАЛЕТНА
И МОНУМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА

ЦЕНО ЦЕНОВ
СКУЛПТОРА

Наскоро излезе от печат едно прецизно издание - цветен каталог "Цено Ценов. Скулптора". Каталогът съдържа 113 творби - портретна и фигурална пластика, монументални композиции, медальони на талантливия врачански скулптор, портрет и отзиви за творческите търсения и постижения на художника от изкуствоведа Димитър Грозданов, скулпторите проф. Милан Андреев, Никола Диков, Теодоси Антонов, проф. Димитър Сотиров, Недко Кръстев, а така също и на спонсориращият каталога скулптор от Палма де Майорка - Хейме Мир .
Съставител на каталога е самият Цено Ценов, компютърната обработка, графичния дизайн и корицата са дело на художника Тодор Митов, английския превод е на Параскева Райкинска.

"Дъга"

 

Цено Ценов е от художниците, които имат знакова стойност за своята професия. Работил дълго време като уредник в Художествената галерия - Враца, свързал живота си с града и региона, художникът бележи чрез творчеството си периоди от развитието на естетическото виждане и на концепциите за скулптурата у нас. В отминалите десетилетия (особено 70-те и 80-те години на 20 в.) съществува идеалистичност и единство на художествения живот. В своеобразната патриархалност на групата на художниците във Враца от това време, Цено Ценов представлява свързващото звено.

Скулптор и общественик, той участва в организацията на много- бройни изложби и дискусии, белязали културния ни календар. Самата Художествената галерия във Враца, която тогава търси своята специфика и в същото време общонационална значимост, с негово участие събра колекция на класически автори, родени във Враца, като Цено Тодоров, Борис Коцев, Андрей Николов, Пенчо Георгиев и т.н. Град на художници с голямо значение за националната ни култура, Враца се обособи като динамичен център, даващ самочувствие на авторите, живеещи там. В процеса на преутвърждаване на българското съвременно изкуство Ц. Ценов (роден 1935 г.) зае мястото си на майстор на кавалетна и монументална скулптура. ...още


Нова книга на Яна КРЕМЕНСКА

СЪБИРАНЕ НА ДУША

Когато открих поезията на Яна Кременска стиховете й ми се сториха цветни и необикновени, не можеха да бъдат подминати, имаха някаква магнитна способност да придърпват и задържат сетивата..
Писах й, че я откривам като гора и бях искрен. Пътеката, по която ме поведе, бе крива и неотъпкана, пошибваха ме жилави клонки, подраскваха ме трънчета на драки и шипки, някъде сянката на дървесата беше дебела и раз-треперваща, имаше кални локви и призрачни мрежи от лишеи. Но имаше и светли лъчисти водопади, зелени поляни, засипани с непознати цветя, чисти извори. И един невероятен паноптикум от горски същества - самодиви, змейове, зверове и птици. И хора.
Ето такава българска гора забродих, когато срещнах Яна. Такава остана тя за мен и до днес.

Говоря си с други автори в един от най-големите български сайтове за съвременна литература. И за Яна. Тези разговори сами по себе си показват, че Яна не е нещо редово. Разговорите в сайта са особени разговори. Просто няма значение дали са откровени и правдиви или при- творни и лъжливи. Тяхната нематериалност ги прави в голяма степен безопасни, винаги можеш да се откажеш от казаното без да видят изчервяването ти и да почувстват миризмата на лъжа. ..още


Яна
КРЕМЕНСКА

ВСИЧКИ ПЪТИЩА

Всички пътища, казват, водели в Рим.
Смея се на такива глупости.
Пътищата тръгват от моя любим,
а да вървиш в права линия е изкуство.
Той от едната, аз от другата им страна.
Така че не можем да се надбягаме.
Като заспивам вечер сама,
изобщо дали да лягам?
Всички думи са влюбени в моя любим,
влюбени са мълчанията ми даже.
Моя любим не живее във Рим.
до него се стига с обратни виражи,
с пълзене във храстите, с мръсна газ,
с непозволени от никой маневри,
с книжка, без книжка, с каручка, с Пегас…
без застраховка "Скъсани нерви".
Всички пътища към моя любим
са без знаци, но поне са еднопосочни.
Ако един към друг тръгнеме да вървим
ще трябва да е нарочно.
В пътно транспортните произшествия няма резон.
В небесния бюлетин няма прогнози за катастрофа…
Ако ме видите после със смачкан фасон,
ще е от завишените промили в тая строфа.

 

ТИХО, ПРИКАЗКЕ

Тихо, приказке…Хайде заспивай… Тихо!
Ти сънува наяве. Сега за какво са ти стихове?
Дъжд вали, дъжд боли, дъжд се стича.
Тихо, приказке глупава. Стига в мрака се срича.
В тази нощ няма никакво място за двама.
Разказвачът си тръгна, разказвачът случайно го няма.
Ти си негова приказка. Спи и недей се събужда.
Един страх го повика. Земетръси… Живот… Спешна нужда.
Дъжд вали. На дъжда ли разказваш за жаждата?
След дъжда, казват, думите верни се раждат.
Тихо, приказке…Хайде заспивай…Притихвай.
И той спи. И за нещо насън се усмихва.

. ..още


СЪРЦЕ ЗА ВСИЧКИ ХОРА

• Думи за д-р Велчовска


Знам я от ония първи години… Д-р Велчовска, млад специалист по образна диагностика, пътуваше всяка сутрин от Борован за Враца и винаги беше навреме на работното място. Вечер, след напрегнатия ден, тръгваше в обратния път. Враца, в бурно-преходните години не й предостави жилище. Младата лекарка дълго продължи всекидневните пътешествия и заради грижите към болния си баща… Спомням си остър разговор с ръководители на Община Враца, в който настоявах да имат добронамерена политика към специалистите, без които не може в съответните области. Защото какъв ще е градът ни, ако не е в състояние да осигури легло за диригент като Радосвета Бояджиева, стая за художник като Найден Петков, или за поета Траян Първанов, ателие за Людмил Младенов или Петър Къчев, за специалист образна диагностика, какъвто е д-р Велчовска… ...още


ПРЕЗОКЕАНСКО ПРИНИЗЯВАНЕ
МИСИЯТА НА ПИСАТЕЛЯ

Как пък един път не написаха два реда за наистина талантлив писател. Пишат за мутри и околомутренски лица, научили азбуката. Не ги заболя един път за Ботев, за Яворов, за умъртвените Никола Вапцаров и Гео Милев, за изпиталите ужаса от насила доведената бедност Христо Фотев и Александър Геров …
В "Ню Йорк Таймс" произвеждат в чин писател Боби Цанков. И цитират думи от първия му "автобиографичен трилър "Тайните на мутрите"… И не ги притеснява нищо. Нали тяхното богатство се ражда по същите гангстерски пътеки. Как се казваше милиардерът Рокфелер, как му беше прозвището?
Дан Билефски, авторът на "Ню Йорк Таймс" казва, че Цанков "използвал своите връзки в подземния свят, за да спечели бързи пари, а в замяна да действа като мафиотска муза, ласкател и привърженик". И се разхожда из биографичните данни: "Неговата (на Цанков, б..а.) съпруга, полицей- ски офицер, по това време е била бременна в петия месец", "Красимир Маринов - Големия Маргин и брат му Николай - Малкия Маргин, бивши шампиони по борба". "През април 2008 г.- пише Билефски - пред столичен хотел бе застрелян друг автор на книги за българския ъндърграунд - Георги Стоев".
И той “писател”. ...още


200 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ШОПЕН

"Музиката няма отечество. Нейното оте- чество е цялата Вселена."
Ф.ШОПЕН

Фредерик Франсоа Шопен е полски композитор от периода на романтизма, най-известният представител на полската музикална култура, един от най-великите пианисти и творци в историята на музиката.
Послучай 200-годишнината от рождението му Регионална библиотека "Христо Ботев" събра учениците от музикалната паралелка на 6-ти клас на СОУ "Отец Паисий" - да проведат разговор за Шопен и да послушат неговата неповторима музика. Децата се опитаха и слушайки клавирните му сонати да познаят точните нотни записи на произведенията. Също така изработиха и колажи с лика и нотите на великият пианист и композитор.


Виктория ИВАНОВА

СПОМЕН или
ВАЛЕШЕ ТАКАВА НОЩ В МЕНЕ


Обещавам, че повече няма да плача
щом Господ излива небесен порой.
Любовта се отдръпна на два-три разкрача
и после забрави да дойде.

Отпусна ръцете. Прибра си очите.
Заключи във зимата тайно сърцето.
Мечтите заспаха, със пепел покрити.
Единствено спомен във тъмното свети -

разплисква дъжда вред по всички вселени
и гърчи светкавици, тряска в порой...
Тогава - валеше такава нощ в мене...
Валеше любов.
В мен валеше и той.

ВЗРИВООПАСНОСТ


След взрива на юлската жарава
е опасно. Очаква се захлаждане.
След олелията в семейната разправа
се заричаме: Никакво обаждане!
И донякъде, някакси живеем отделно -
с пейзажа на дните се срастваме.
А нашите светове - паралелно
обикалят земята без капчица щастие.
Но си знаем: пресечната точка е ясно
и неизбежно че няма да ни отмине.
От мен - взрива. От тебе - опасното.
Взривоопасност - во присне и нине.

 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР
СПОРТ

АРХИВ

2010 г.

2009 г.

2008 г.

2007 г.

2006 г.

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ


Гласувайте за този сайт!

 

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86


 


www.zovzaistina.com hosted by zovzaistina.com.

Join now


Chat about what's on your mind. More about public chats.