СЕВЕР Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Съюзени,
Eдинодействащи
Врачани за
Европейско
Развитие

Редакцията на вестник "Зов за истина" открива постоянно действаща кръгла маса. В нея могат да участват всички граждани, които имат конкретни предложения и идеи за развитието на Враца и Врачанския край: икономика, осигуряване поминък на населението, приоритетно развитие в конкретни области (пр. туризъм, земеделие, химическа промишленост, лека промишленост, селски туризъм...), оползотворяване на европейските структурни фондове, развитие на здравеопазването, образованието, културата, спорта. Ще бъде публикувано всяко предложение и всяка идея за придаване приветлив вид на населеното място, за подобряване на архитектурата, озеленяването, грижата за междублоковите и дворни пространства, зелените площи, спортните площадки.
Кръглата маса ще обсъжда още грижат ли се съответните управленски структури, политическите ръководства, народните избраници (депутати, общински съветници, кметове) за хармоничното развитие на Враца, Врачанската община и Врачанска област. Печелят ли или губят позиции Враца и врачани в сравнение с развитието в другите градове и области в страната.
Разбира се - главното, както и в живота, ще бъде подготовката и възпитанието, духовното изграждане и реализацията на младите българи. И не само на младите.
Всеки може да участва в кръглата маса.

Пишете ни на адрес:

Враца- 3000
Ул."Петропавловска" №43
в."Зов за истина" -
За Кръгла маса
E-mail:
zovzaistina@yahoo.com


ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕМ
ЖИВОТА СИ
В СВОИ РЪЦЕ

Здравейте,
Поздравявам ви за Кръгла маса "Север". Щеше ми се да ви пиша още в началото, но пък исках мислите, които ще споделя да не са прибързани.
Членството в Европейския съюз дава възможности - легални, позволени, одобрени - за рязко вдигане жизненото равнище! Необходими са нови икономически познания, схеми, нови подходи, за да се оползотвори това членство. Милионите евро членски внос, които късат сънародниците от залъка си, трябва да се върнат като повишени заплати и стандарт на живот в една модерна, социална и правова, държава.
За успех в Европейският съюз, т.е. в Клубът на богатите, са необходими нови лица, нови професионалисти, експерти, учени. Трябва да се разделим, дори да е болезнено, със сегашния елит, със сегашните лица, в повечето случаи импровизатори и търгаши с частни интереси. Необходими са нови хора, които да извършат рязка промяна. Имаме достатъчно кадри, въпросът е да ги изведем от сянката, в която са, да им дадем поле за действие. Ние пък, като общество, да въведем контрол върху дейността на държавните мъже. И тогава естествено ще се доближим до страните, на които днес завиждаме.
Есента са местните избори. Вие във Враца знаете кои са стойностните хора. Изберете тях, а не партнийните натегачи. Изберете хората, които имат висок професионализъм и висок морал, за да тръгне живота в друго русло, и градът ни да стане не само водещ в Северозападна България, но и притегателен за всички, които животът в прехода запрати в чужбина.
П. НИКОЛОВА
Мадрид


Драга редакция,
В необичайно горещите юнски дни мнозина врачани потърсиха спасение по поречието на Лева. Най-многолюдно е край прохода Вратцата, по-нагоре - при изворчето и край открития басейн под Згориград.
На най-посещаваните места е израсла висока трева, коприва, бурени. Не е ли редно някой да окоси? А не съм сигурен дали е третирано и срещу кърлежи.
Петко ГЕОРГИЕВ


МОЯТА ВРАЦА

Вероятно с наближаването на най-врачанския празник - 2 юни - ми хрумна да определя кои са за мен символите на родния ми град.
Започвам с Вратцата. Не само заради величествените каменни двери, не само заради реката и езерото, не само заради любимото място за тренировки и състезания на катерачите, но и заради това, че тук - сред тези естествени защитни скални стени, се е зародила древната Вратица. ...още


 

ПАРКЪТ

Враца има два парка - парк "Хижата" и Парка пред стадиона. Парк "Хижата", след възстановяването на Туристическата хижа и откриването на кафето в нея, е много по-посещаван от преди. Изкачването по стълбите или по алеите, свежият въздух, боровата гора са все неща, които действат освежително на млади и на стари. Това е и едно от прелестните места на Враца, от тук градът се вижда "като на длан".
Все по-рядко, обаче, се срещат хора из Парка пред стадиона. Най-често тук идват, сутрин и привечер стопаните на кучета с любимците си. В другото време по-често ще срещнете братята роми - едни горят кабели на две-три, уж скрити, места, за да предадат после медните жици в близкия пункт, други берат охлюви, липов цвят... "Скритите места" са ясни за всички, почернели от огъня и дима, сигурен съм, че ги виждат служителите на "Спортни имоти", които се грижат за парка, рядко минаващи служители на общината, на БКС, на МВР. И никому ли не прави впечатление съсипването на градския парк?! ...още


ДО КЪДЕ ДОВЕДОХА
ВРАЧАНСКАТА БСП

От "битката" за местните избори през 2003 г., когато председателят на врачанската организация на БСП и трима членове на бюрото "играха" срещу кандидатурата на БСП, подир мъчително отлаганата и проведена близо половин година след решението на централното ръководство Извънредна конференция (2004 г.) тръгна бавното и сигурно отслабване на врачанската общинска организация.
Председателят Димитър Гъндев, обграден от група с посредствени възможности, къде брутално и използвайки лостовете на местната власт, къде "деликатно", а и с помощта на определени представители на центъра (Овчаров, Божинов) "тихо и полека" отстраниха от дейността на организацията многобройна част от подготвени и уважавани в своите области специалисти. ...още


РАЗСЪЖДЕНИЯ
ПО ЕВРОВОТА

Много коментари се чуха сред левите сили след избора за евродепутати. И във всички тях има частица истина.
Нашият читател трябва да е информиран, че не Азис и не някакъв скандал между двама по върховете се е отразил неблагоприятно на евровота. Това може да се отнася за малки групи, но не за всички избиратели.
Ще се опитам да посоча някои от причините:
На първо място - Платформа европейски социалисти, колкото и да бе логично замислена, не ориентираше левия избирател. ...още


ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

Из пощата на: zovzaistina@yahoo.com

АЛЕИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

Предлагаме Общински съвет - Враца да приеме необходимите решения и да задължи кметската администрация да изготви проект за създаване на ленти за движение на велосипедисти.
Карането на велосипеди в града ще способства за подобряване на здравето на гражданите, ще намали автомобилния трафик, а от там и замърсяването на града.
На първо време ще е нужно да се проектират и изградят велосипедни ленти по главните артерии, а именно:
-От площад "Христо Ботев" - по бул. "Втори юни" до "Химко" ,
-От светофарите на разклона за Медковец - до училище "Петър Берон" и до централна част на кв. "Младост".
- От пл. "Хр. Ботев" - по ул."Хр. Ботев" - до ж.к. "Дъбника" и до кв. Бистрец. - От ж.п. гара Враца - по ул. "Мир"- Областна администрация, ул."Иванка Ботева"
-От Областна администрация по бул. "Демокрация" - до стадион "Христо Ботев"
- От пл."Руски" по Крайречен булевард - Вратцата
Кметската администрация да предвиди велопътеки при преустройството и ремонта на улиците.
Предлагаме да се създадат паркинги за велосипеди в близост до училищата, супермаркетите, ж.п. гарата, автогарата, стадиона, Хижата, Вратцата, в централната градска част и т.н.
Редно е КАТ да предприеме мерки за по-голямо уважение на шофьорите на моторни превозни средства към велосипедистите.

Петър Петров,
Илиана Николаева

***
На мен лично ми е много болно, когато на срещи и форуми, на заседания с колеги от системата на ТПП, или с други колеги, ехидно се подхвърля "Е, какво става там, в Северозападна България?" Аз мисля, че това дълго няма да продължи - тук живеят инициативни и работни хора, хора с много по-твърд характер от тези в другите части

Илиана Филипова


 

ЗА СЪГРАЖДАНИТЕ НИ -
ДОСТОЙНА РАБОТА,
МЛАДИТЕ -
ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ТУК

Илиана ФИЛИПОВА,
изпълнителен
директор на
Търговско-
промишлената
палата - Враца
пред в. "Зов за истина"

Визитна картичка:
Илиана Филипова е родена в гр. Враца.
Завършва гимназия с преподаване на френски език в родния град и ВИИ "К.Маркс",(днешният УНСС -София), магистър по икономика, с многобройни квалификации.
15 години работи в Търговско промишлената палата.
Омъжена, има един, както сама го определя - прекрасен, син.
Номинирана от "ГЕРБ" за кандидат-евродепутат.

 

 

 

 

В първите години на прехода, когато започва възраждането на пазарното стопанство, няколко млади предприемчиви врачани създават Търговската палата - Враца. Те са осъзнали необходимостта от структура, която да ги представлява, да защитава интересите им, да подпомага бизнеса на местно ниво, да защитава интересите му. Двадесет държавни, общински и колективни фирми на 17 май 1991 г. поставят началото на Търговско промишлената палата - Враца.
Първият реален служител, който обслужва фирмите, е Илияна Филипова, днешният изпълнителен директор на Палатата.

- Госпожо Филипова, поканихме Ви да участвате в Кръгла маса "СЕВЕР" на в. "Зов за истина" убедени, че имате конкретни предложения и идеи за развитието на Враца и Врачанския край. Но преди това - разкажете за работата си в Търговско промишлената палата.

- В палатата съм от първите й дни. Беше предизвикателство да се работи там, защото в началото на 90-те Интернет все още нямаше у нас, комуникацията беше тромава, палатската система беше единственият източник на информация, контакти и връзки за извършване на сериозен бизнес. .......още

 


ВРАЦА МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ
ОТ ОЧАРОВАНИЕТО СИ

За всички врачани е ясно, че едно от главните направления за бъдещото ни развитие трябва да е туристическото. Огромни са възможностите в това отношение. Ние имаме прекрасен Балкан, богато историческо и културно наследство, за което много градове могат да ни завиждат. Враца очарова всички свои гости - Балкана започва от градския площад. В близост до града е прохода Вратцата, с десетките обработени катерачески маршрути, пещерата Леденика, обработените туристически пътеки в Природен парк "Врачански Балкан", ски пистата на Пършевица, лобното място на Христо Ботев - "Йолковица", паметника на големия син на България на връх "Околчица", Милин камък... Всичко това е и чудесна даденост за развитие на туристически бизнес.

Като говорим за развитието на туризма, може би трябва да започнем отзад напред, от най-скорошното събитие. В миналия петък се проведе 48-мия конгрес на Българския туристически съюз. Участвах като делегат, оторизиран от проведената на 21 март на връх "Ком" конференция на Туристическо дружество "Веслец" с правата да представлявам дружеството на Конгреса. Бях избран за член на Централния съвет на БТС и с това, естествено, се увеличи възможността за по-близка връзка на Дружеството с Централния съвет. От друга страна е признание за многогодишната дейност на дружеството в развитието на туризма във Врачанско.
На Конгреса бе отбелязано, че повече от 30 години управлението, организацията и цялостното провеждане на Националния поход "Козлодуй - Околчица" се възлага и се извършва от ТД "Веслец".
През последните 3 години развитието на ТД "Веслец" върви по възходяща линия. Беше спрян застоя, породен от различни причини в последните дванайсет - тринайсет години. Намерени бяха нови опорни точки за развитие на Туристическото дружество. Мобилизирани бяха усилията в няколко направления. На първо място - съживяването на похода "Козлодуй - Околчица", който в посочените години съществуваше почти символично (по стъпките на Ботевата чета вървяха около 200 - 300 човека). С помощта на различни органи, организации и личности, успяхме да осигурим по-голямо внимание и по сериозни финанси, в резултат на което постепенно се увеличаваха участниците в похода от цялата страна, за да стигнат в 60-тия Национален туристически поход миналата година до 1080 човека.
Ще посоча особената роля на Областната администрация и лично на областния управител за поддържането на трасето и за програмите в селищата, през които минават походниците... Походът почти възвърна, по участие на българските туристи, по начин на организация и въздействие, предишния си блясък, ако може така да се каже.
На второ място поставям стремежът ни да осигурим и изясним материалната база. Огромни усилия бяха положени за изясняване на собствеността върху недвижимото имущество. Сега то е в известност, в наличност, независимо от това как е актувано и как се води, но е ясно къде е, какво и що е... ....още


 

СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ В "СЕВЕР"

Треска е обхванала врачанските общинари след публикацията на материала "Качеството и темпа на промените зависят от нас" в рубриката "Север" на в. "Зов за истина". Неин автор е председателят на Постоянната комисия по Евроинтеграция и инвестиционна политика към Общински съвет - Враца г-н Кирил Петков. ....още


ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

В електронното издание на "Зов за истина" се получиха предложения, с които бързаме да запознаем нашите читатели:

ВСЕНАРОДНОТО ПОКЛОНЕНИЕ НА 2 ЮНИ
ДА Е НАИСТИНА ВСЕНАРОДНО

Скъпи приятели,
Пишете честно и остро, вадете очите на политиците, проглушвайте ушите им, но направете така, че да се чуе неодобрението ни около уж Всенародното второюнско честване.
В годините на промяната се промени отношението към този ден. Вече студентите не идват на "Околчица", където звучеше тяхната студентска клетва. Не идват от военните поделения, които носят името на "Христо Ботев". Не идва Българска телевизия, поради което Всенародното поклонение се превърна в поклонение на врачани пред подвига на Христо Ботев, неговата чета и падналите за свободата на Отечеството.
Държавници, политици, народни избраници се изсипват на 1 юни - за Тържествената заря, тук ги хващат обективите на телевизионните камери. На "всенародното" тържество на 2 юни ги няма. Тържеството се предава във Враца от частна телевизия, а държавната (и обичаща да я наричаме обществена ) телевизия я няма. Но до колко е държавна и обществена, щом не отразява подвига на втория от великите българи! Иначе, за родните политически бездария, за мутри и мафиоти телевизионно време колкото щеш.
Настоявайте това да се промени. Вие можете да кажете къде искате да отидат парите от вашите данъци.

Б. ГЕОРГИЕВ,
36 годишен
Париж

P. S. Горещо подкрепям идеята Националният поход "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй - Околчица" да стане международен.
Сега няма да успеем, но догодина ще се организираме за участие с група приятели от Франция.
Б.Г.


приключи проект
"ВРАЧАНСКИЯТ БАЛКАН -
ВПУСНИ СЕ
В ПРИКЛЮЧЕНИЕТО"

Проектът "Врачанският Балкан - впусни се в приключението", изпълняван от Търговско-промишлената палата Враца, е към своя край. Той беше поредната инициатива на Палатата, насочена към подпомагане развитието на туризма в региона, и преди всичко на неговите алтернативни форми. ....още


КАЧЕСТВОТО И ТЕМПА
НА ПРОМЕНИТЕ
ЗАВИСЯТ ОТ НАС

• Дефицит на управленски знания и воля за реализация
• Изоставаме спрямо сродни градове като Плевен, Русе, Габрово


Кирил ПЕТКОВ,
председател
на Постоянната комисия
по Евроинтеграция
и инвестиционнна политика
към Общински съвет -Враца
пред в. "Зов за истина"

В последните 3-4 години се очертава устойчива тенденция на положителни промени, както на национално, така и на регионално (Област Враца) и общинско равнище. Приоритетно те са в областта на техническата инфраструктура и секторите от икономиката: услуги (търговски, банкови, телекомуникационни и информационни, строително-ремонтни), лека промишленост (хранително-вкусова, шивашка), производство на строителни материали, туризъм, черна и цветна металургия. За община Враца и региона тенденцията е подобна, с изключение на металургията и туризма.
Очевидни и целесъобразни са реализираните в Общината капиталови разходи за 7 100 хил. лв. в периода 2004 - 2006 г. и са планирани такива с Бюджет ’2007 за 6 365 хил. лв. Основният дял от тях са насочени в образованието (~23%), здравеопазването (~ 10 %) и благоустройство и комунално строителство (~ 35%). Чрез основен ремонт на сградния фонд и частично обновление на материално-техническата база в детските, учебните и болничните заведения се решиха трупани дълги години проблеми.
Чрез привличане на външни инвестиции са усвоени над 7 млн. лв. в т.ч. за изграждане на шивашко предприятие на италианската фирма РБО, хипермаркети на търговските вериги Технополис, Била, Кауфланд, Техномаркет.
В същото време повече или по-малко изоставаме в своето икономическо развитие спрямо редица подобни областни градове (напр. Плевен, Русе, Габрово), където в последните години са реализирани значими инвестиции в реалната икономика, създадени са устойчив капацитет и конкурентна икономическа среда за привличане на финансови ресурси за нови проекти. ........още

 


ДА ВЪРНЕМ НАЦИОНАЛНОТО
И МЕЖДУНАРОДНО ЗНАЧЕНИЕ
НА БОТЕВИТЕ ДНИ

П р е д л о ж е н и е

 

Гениалният поет и революционер Христо Ботев е нашата европейска и световна Мярка, нашето лице пред света.
Ученик на Херцен и Чернишевски, Христо Ботев се родее с Гарибалди, Пизакане, Кошут, Бакунин. Познавал добре духовните водачи на Европа, наблюдавал внимателно обществения живот във Франция, Испания, Италия, Англия, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Унгария, Полша, Румъния...
Писал: "който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят".
Проповядвал: "Само разумният братски съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите на човешкия род, и само този съюз е в състояние да въдвори истинска свобода, братство, равенство и щастие на земното кълбо".
Той рано отбелязва, че ние имаме особен принос към европейските народи, че "сме внесли някога си нещо в историята на общочовеческия напредък", че делото на братята Кирил и Методий "турна начало на оная знаменита в старо време славянска култура, която сближава и въодушевлява с взаимни симпатии почти сичките славянски племена".
Начело на чета от 200 момчета, той преминава Дунава в пролетта на 1876 г., решен да подкрепи поробените братя и готов да отдаде живота си за свободата на България.
120 километровия път, от Козлодуй до връх "Околчица" във Врачанския Балкан, се превърна в неповторим и свещен паметник. Повече от век поколения българи, млади и стари, мъже и жени се включват в Националния поход по пътя на Ботевата чета.
Но името на Христо Ботев е известно далеч зад пределите на България. Неговото творчество е преведено на почти всички европейски езици, в Русия, Украйна, а още в азиатските и в арабските държави, в Латинска Америка. Носители на учредената Международна Ботевска награда са такива известни световни писатели като: Алексей Сурков - Русия, Ахмад Сюлейман ал Ахмад - Сирия, Гюнтер Валраф - Германия, Дмитро Павличко - Украйна, Ласло Наги - Унгария, Марио Бенедети - Уругвай, Мирослав Кърлежа - Хърватска, Николас Гилен - Куба, Нил Гилевич - Белорусия, Пиер Сегерс - Франция, Расул Гамзатов - Русия Надин Гордимър - ЮАР, Бранко Цървенкоски - Македония, Евгений Евтушенко - Русия.

Предлагаме да започнем подготовка и да събираме ресурс, финансов и интелектуален, за превръщане на Националният туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" в международен.


ПЪТНИКО СВИДЕН, ПЪТНИКО МЛАД...

"Човешкото съзнание е като раницата на пътешественика - то може да побере определено количество мисли и грижи. Помислете си какво вземате в раницата за дългия път през времето. Вещи или чувства?"
Антон Дончев

Българската държава се намира върху континента Европа от 1 325 години /по официални изчисления/. Това е ярко географско, военно-историческо, културно и духовно присъствие. Но сега ще бъде приета в Европейския съюз като пълноправен член. Това изречение озадачава... На пръв поглед е парадоксално - защо трябва да доказва принадлежността си към Европа, след като мястото и ролята й са ясни и документирани. В същото време отношенията между България и Европа са толкова сложни. Оставайки дипломацията на дипломатите, аз искам да поразсъждавам за съдбата на обикновения човек, който подгонен от мислите и грижите си, стяга раницата и /най-често с взети назаем пари/ потегля за чужбина. ...........................още


 

 

 

  

 


 Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

ВРЪЗКИ

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM


 


 


www.zovzaistina.com hosted by zovzaistina.com.

Join now


Chat about what's on your mind. More about public chats.