Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 


Почитателите на Мелпомена отбелязаха 27 март - Международният ден на театъра


Георги АНГЕЛОВ

ВИЕ, ИДВАЩИТЕ

Внимателно стъпвайте
върху нашата пепел.

Защото и ние
бяхме лишени от избор -
колелото бе задвижено отдавна
и ни премазваше поединично.

А отказвахме ли
да робуваме -
на тщеславието си сляпородено
или на Световното правителство -
ни зачеркваха
и пренаписваха
веднага.

Внимателно стъпвайте
върху нашите кости:

пак от нас ще потърсите сила
за своите битки -
човек излиза на пътеката на войната,
едва когато е преминал
по пътеката
на кръвта.


"ПОД ИГОТО" -
ЛЮБИМИЯТ РОМАН НА БЪЛГАРИТЕ

 

"Под игото" на Иван Вазов е любимият роман на българите. Той спечели в конкуренция с още 11 произведения от съкровищницата на световната литература, които достигнаха до финала на кампанията "Голямото четене" на БНТ.
Романът на патриарха на българската литература Иван Вазов (1850-1921 г.) е написан след Освобождението, през 1886 г., когато писателят е в емиграция в Одеса.
На второ място в "Голямото четене" се класира "Време разделно" на Антон Дончев, на трето - "Тютюн" на Димитър Димов.
Другите романи в класацията са:
4. "Железният светилник" на Димитър Талев;
5. "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери;
6. "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков;
7. "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин;
8. "Осъдени души" на Димитър Димов;
9. "На изток от Рая" на Джон Стайнбек;
10. "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма;
11. "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс;
12. "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес.


Изложба - концерт

"РОК МУЗИКАТА -
ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА?"

На 26 март в Младежки дом - Враца се откри изложба "Рокът - част от историята". В експозицията имаше снимков материал, биографии и текстове на рок групите и изпълнителите, които са повлияли най-силно върху социализма и върху историята на рок музиката; Статии и материали от епохата на "соца" в България за тази музика и изпълнители; Материали, които показват връзката между рокендрола и историята, социалния живот, революцията, политиката и международните отношения; Фрази, цитати и мисли на велики музиканти и хора, променили световния мироглед, като Мартин Лутер Кинг, Волтер, Махтма Ганди, Маркс и др.; Музикални предмети характерни за рок музиката;
Мултимедия с интервюта на стари и млади музиканти, за това какво мислят за рокендрола, какво им дава, какво е за тях, как социализма се е отнасял към тях.
Организатори на изложбата бяха Регионален Исторически Музей - Враца и Младежки Дом - Враца, с финансовата подкрепа на Община Враца. Специалните гости - група Силует, закриха изложбата с концерт. ...още


Юбилейно

Валентина Панова е родена на 15 април 1949 г. в с. Голямо Пещене, Врачанско.
Член на Съюза на свободните писатели.
Автор на книгите: "Не се обръщай назад" - повест и разкази, 1999 г.; "В капчици роса се къпе светлина" - стихотворения, 1999 г.; "Скъсаното герданче" - разкази за деца, 2001 г.; "Горчива захар" - разкази, 2003 г.; "Откраднати мигове" - стихотворения, 2004 г.; "Сънувах те до мен" - стихотворения, 2007 г.

 

Валентина ПАНОВА

ПАЗАРЕН ДЕН

- разказ -

Не бяха прави тези, които смятаха Ицко за "малко мръднал". Виж, че е поотнесен - има нещо такова, но то му идва в плюс за здравето. Ей го, и днес не можеше да пропусне да се наслади на красотите на Веслешкия балкан. Четвъртък е пазарния ден на Мездра. Ицко има там брат, заселил се заради железничарската си професия. Братът, завършил професионалното училище в Горна Оряховица, се задомил и почти не се прибирал на село. Време нямал - смени, деца...
За това пък Ицко почти не излиза от село. Седи си тук тихо и спокойно, грижи се за старата си майка, за кокошките и овцете. Но колкото и да е самотен заклетия ерген, пукнеше ли пролетта - броеше дните и чакаше деня четвъртък с особено вълнение. Тази страст е от първия път, когато брат му го заведе в града. И тогава от беднотия ли, от що ли, но минаха през веслешкия Балкан. ...още


Георги АНГЕЛОВ

КАТО ОТДАВНА НАКИПЯЛА ЛАВА,
връхлитаща примрелите треви,
студената решителност на правия
все пак накрая ще се прояви.

Но се боя от стръвното й жило
във нейния балкански вариант:
в незнаен гроб заравят Гео Милев,
бай Ганьо става на мира гарант.


Виктория ИВАНОВА

* * *
Логически е просто -
узряла трева съм за косача.
Високосен сенокос -
четирилистни детелини плачат.


* * *
Ранна ноемврийска утрин
с дрипаво-рижава дреха.
Новият сезон се събуди -
слизат снежинки полека
по паяжинно-дантелени стълби,
с чисто постилат земята.
Бялото предчувствие стъпва
с бяла тъга във душата.


Диана ПАВЛОВА

* * *

От тласък на мощ е родена скалата.
Но това е и знак, че е крехка земята.

Със скалите твърдта вие свойте корони,
но скалата и тя с дъждовете се рони.

А птицата малка гнездо е извила
със своята крехкост и своята сила -

така всичко живо своя порив не спира
и диша докрай и докрай не умира.


Иван ЦАНЕВ

ДЪРВО НА ХЪЛМА

Да не забравям никога, че има
дърво на хълма -
някъде, далече,
където и да е - дърво без име,
сприятелено с идващите вечери.
Дърво на хълма.
То ще ми напомня
как будните очи в тревата скитат,
как в дълбините на нощта бездомна
поникват гласовете на щурците.
Дърво на хълма.
Нека ме обича
и не забравя никога за мене.
То е безименно, ще го наричам
търпение и тишина зелена.
Дърво - тъй стройна
плът на мисълта ми! -
стои на хълма, с облаците слято,
заслушано във приказките тъмни,
които му нашепва вятърът.ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА
НА ИМЕТО НА
АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН

Литературната награда на името на Александър Солженицин за 2009 г. е присъдена посмъртно на Виктор Астафиев.
Според решението на журито наградата е връчена на "писател от световна величина, безстрашен войник в литературата, търсещ светлината и доброто в трагичната съдба на природата и на човека".
Виктор Астафиев, писател участник във Втората световна война, неедно-кратно е бил удостояван с държавната литературна награда на бившата държава СССР. Особено голям резонанс сред читателите и в руското общество предизвика "Проклетите и убитите" - считан за неговия най-добър роман.
Виктор Астафиев почина през 2001 г.
Литературната награда на името на Солженицин е може би най-авторитетната руска литературна награда сега. Нейни лауреати са били Борис Екимов, Сергей Бочаров, Валентин Распутин, Алексей Варламов, Игор Золотуски...


ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ
В КРИВОДОЛ

По традиция в края на месец март първите класове от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Криводол инициират "Празник на буквите". Тази година тържеството на двете паралелки се състоя на 26 март и премина под мотото "Ние вече сме грамотни". Читалищната библиотека, като домакин посрещна родители и гости на този значим ден от живота на малките ученици.
В специално организираната програма, с песни, стихове и танци, децата показаха, че "да си първокласник - то не е шега". С много вълнение и празнично настроение се разделиха със своето Букварче и се запознаха с новата Читанка. Не по-малко развълнувани бяха и техните учителки - г-жа Диана Ценова и г-жа Анелия Георгиева, които с много търпение и любов им разкриват чудния свят на знанието.
Както подобава за празник, първолаците получиха подаръци от своите родители, училището и от Община Криводол.


С настъпването на пролетта нашият дом във виртуалното пространство, сайтът на "Зов за истина" в интернет на адрес ZOVZAISTINA.COM, навърши втората си година. Вие, читателите и приятелите на нашия вестник, най-вероятно сте открили свободата, която дава електронното издание. Възможността новините да се научават в реално време, да се радвате на повече цветни снимки, видео и аудио новини… Но всъщност най-важното, което ни дава електронното издание, е свободата. Свободата на достъп до любимия вестник от всяка точка на света с едно натискане на мишката или с няколко почуквания по клавиатурата на личния ви прозорец към света. А точките, от които нашите приятели получават достъп до електронните страници на вестника ни, се увеличават непрекъснато. Имаме приятели на всички континенти, живеещи в над 300 градове. При навършването на първата ни годинка отчетохме над 30 000 посещения, през втората те почти се утроиха и надминаха 80 000 импресии. Радващо е, че тенденцията сочи нагоре и приятелите ни се увеличават непрекъснато.
А това е най-хубавия подарък за един рожден ден.На 23 март в Регионалния исторически музей Людмила Филипова представи романа си "Мастиленият лабиринт". Авторката обясни, че главната героиня - млада археоложка, върви по следите на най-древната цивилизация. Приключението започва от откритата в село Градешница плочка с пиктографски знаци, и преминава през удивителни места - бункер на Хитлер в Берлин, църква на тайно братство в Рим, уникално скално плато до Асеновград, Бирма и т.н. В търсене на Орфеевия кивот героинята попада на интересни древни артефакти и изпада в удивителни стиуации.
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

ВРЪЗКИ

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86


 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM