ДЪГА  Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 


ТРЯВНА -
КРЕПОСТ НА БЪЛГАРЩИНАТА

       
   

Каквото и да кажем за Трявна - такъв, какъвто го видяхме в слънчевия ноември, когато есенната гора още държеше цветната си дреха, когато градът изглеждаше великолепен не само с възрожденския си вид, когато природата се отблагодаряваше на родолюбивите му граждани - все ще е малко, все ще е недостатъчно. Не в София, тук трябва да събират кметовете на българските градове, за да видят как се почита старината (старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват с около 140 паметника и всички те са в прекрасно състояние), но и как новото строителство е опряно и повлияно от традицията, как един български град може да е по-чист и подреден от европейските градове, как хората му умеят и пазят корените си, българщината. Ансамблите на пл. "Дядо Никола", ул."П.Р. Славейков", Качаунската махала, Даскаловата къща с двата резбовани тавана на Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца, Славейковата къща, къщата-музей "Ангел Кънчев", църквите "Св. Архангел Михаил" и "Свети Георги", читалище "Пенчо Славейков", "Школото" с великолепните платна на световноизвестният художник, тревненецът Димитър Казаков, къщата музей "Иван Попдимитров", Музеят "Тревненска живописна школа", картинните галерии и накрая централния площад с Часовниковата кула - са само част от великолепието на този български град, от материалната му и духовна подреденост, от една почит към миналото, уважение и труд в днешния ден и влюбен поглед в бъдещето.
Бъди благословена, Трявна!
Марин БОТУНСКИ


ГАСТРОЛИ НА
ВРАЧАНСКИЯ ТЕАТЪР

Врачанският театър гостува в Румъния с постановката на "Сънувах бяг" от Михаил Булгаков. "Сънувах бяг", едно от високите постижения в 71-я творчески сезон на врачанските театрали, бе показана на сцената на театър "Александру Давила" - град Питещ на 25 ноември.
Университетският град Питещ е на 120 километра от столицата Букурещ и на около 300 км от Враца, административен център на окръг Арджеш с около 170 000 жители.
Преди това, на 10 ноември, Врачанският театър игра пиесата "Хоровод" от Артур Шницлер в сръбския град Димитровград (Западните покрайнини).


САМО КОНГРЕС ЩЕ ПРИМИРИ
ВРАЖДУВАЩИТЕ СТРАНИ

• Организационните зигзаги на Яворов

Този документ ми донесе навремето поета Цанко Христов. При подготовката на една от неговите книги, като се ровил в архивите, попаднал на Протокол от заседанието на Казанлъшкото македоно-одринско дружество. В заседанието е взел участие големия български поет Яворов. На нашите читатели само ще кажем, че препечатваме документа така, както е написан от ръката на протоколчика, без никаква редакция.
М.Б.

ПРОТОКОЛ

От заседанието на Казанлъшкото М.-Одр. дружество, държано на 10 Априлий 1902 г. в 10 часа преди обед под председателството на г. Председатела Карапетров и в присъствието на следните г. г. членове: П. Павлов, Г. Павлов, Каридов, Ст. Чичовъров, П. Топузов, Б. Матев, Б. Богданов и Д. Андреев.
Дневният ред на това заседание бе:
I. Прочете се последното Окр. от М. Одр. Комитет под № 302 от 5 априлий т. г. с което се канят М. Одр. дружества на успешна деятелност пред надвечерието грозната опастност, която грози М. -Одр. освободително дело.
II. Г-н Председателят внесе предложението да се позволи на г. Яворова да държи реч пред членовете на дружеството върху разпределението, което съществува в М(акедоно) - Одринската организация. ...още


КИРИЛ АНДРОВСКИ НА 70

Журналистът Кирил Андровски, бивш редактор във в. "Отечествен зов" и кореспондент на Българското радио, който през лятото навърши 70 години, събра приятели и почитатели в читалнята на Регионална библиотека "Христо Ботев". Тук Силвия Павлова, директор на врачанската библиотека и Иван Райкински, историк, представиха книгите му "35 въздишки" и "И още нещо за Ботев".
Завеждащият отдел "Култура" Радосвета Крумова поздрави юбиляра и прочете поздравителен адрес от кмета на Община Враца д-р Костадин Шахов, а Емилия Ралчева, председател на КДК, му връчи Почетния знака на клуба.
Във фоайето на библиотеката бе открита фотоизложба на Андровски "Още сънувам Охрид и Струга".
Кирил Андровски почерпи с приготвено от него домашно вино, а участниците в тържеството му пожелаха здраве и късмет!
Ние също му желаем здраве, творческа амбиция и успех!
"Зов за истина"


"КАТО ВЪЗДИШКА" -
НОВАТА СТИХОСБИРКА НА ПОЛИНА ЛАЗАРОВА

Наскоро излезе от печат шестата книга на врачанската поетеса Полина Лазарова.
Художник на илюстрациите е Христо Панев, художник на корицата - проф. Георги Костов, фотограф - Стоян Комитски.
Седемдесет и две стихотворения в пет цикли: "Акварелна нежност", "Има смисъл", "Очовечаване на думите", "Отвъд мълчанието" и "Между две въздишки" защитават високата гражданска позиция и художествените търсения на талантливата Полина Лазарова. Тя сама заявява, че "учейки другите се учиш и сам; казвайки на другите, казваш и на себе си", "преодолявам себе си чрез поезия в абсурдното ни време".
И тогава
От статива се плиска
помъдряло небе.
Как небе се рисува
без копнеж и сълза,
без една съпротива,
без вселенска вина?!

И тогава
Хлипа поредното наше безумие,
дремем сред тинята ниско…

И тогава
Има смисъл да бъдем обичани
след тъгата на Ботев.

Да бъдем обичани - ето голямото желание, вричане, борба и мечтание на Полина Лазарова и в тази книга. Любовната лирика е нейният речен бързей, пречистен лъч, свят знак. Тук "мечтата от любов живее", тук ,"сърцето не деля на две", "и живота ти пресичам/ със нехаен, огнен смях", "аз - единствена за теб… И … невъзможна". ...още


"ПО СЛЕДИТЕ НА НОРВЕЖЕЦА"
РОМАН ОТ НИКОЛА ИНДЖОВ

В ИК "Сиела" излезе от печат и през октомври се състоя премиерата на новия български роман "По следите на Норвежеца", чийто автор е изтъкнатия български поет и публицист Никола Инджов.
Двамата главни герои на романа - един българин и един норвежец, са се появили на света вследствие на секретната нацистка програма "Levensborn" ("Източник на живот"), целяща създаването на човешка популация от мъже германци със съвършени арийски антропологически характеристики, и красиви и здрави жени от под- властните на Третия райх окупирани територии по време на Втората световна война. ...още


ЗА КОНСТАНТИН-ПАВЛОВИТЕ
МЪЛЧАНИЯ

Още в "Сатири" Константин Павлов даде да се разбере, че е неуправляем, непригоден за хорово пеене, уникален Глас. А със "Стихове" направо хвърли в музиката блюстителите на "реда и тишината" в постаприлската лирическа държава. Полицейската критика, не без съдействието на "поетическото братство" направи каквото можа, за да заглуши Константин-Павловия глас в поезията. И не за години, а за цели десетилетия стиховете на Константин Павлов преминаха в апокрифно подполие. ...още


ОБНОВЕНА СГРАДА НА
ЦДГ "КАЛИНА МАЛИНА" - с. РАКЕВО

С подкрепата на Министерството на труда и социалната политика и с финансиране от Социалноинвестиционния фонд Община Криводол реализира проект "Цялостен енергийно-ефективен ремонт на ЦДГ "Калина Малина" с. Ракево, Община Криводол". Дейностите по проекта завършиха и обектът бе открит на 26 ноември 2009 г.
Детската градина е средищна, тъй като приема и деца от съседните села Баурене и Добруша. Разположена е в центъра на селото, в непосредствена близост до училището, кметството и здравния пункт. С проекта се цели подобряване комфорта в сградата на детската градина и осигуряване на по-добри условия на децата, подобряване на здравната среда, икономия на топло и електроенергия.


ДЕТСКА ПЛОЩАДКА
ОТ ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ

На 25 ноември в ЦДГ "Дъга" се състоя детски празник "Най-обичам есента", на който се откри детска площадка от естествени материали и се отчете приключването на дейностите по съвместния проект на РИОСВ - Враца и ЦДГ Дъга "Всички заедно ръка за ръка да почистим нашата околна среда".


 

 

 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР
СПОРТ

ВРЪЗКИ

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86
НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92" 

АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ


Гласувайте за този сайт!

 

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86


 


www.zovzaistina.com hosted by zovzaistina.com.

Join now


Chat about what's on your mind. More about public chats.