ПИСМА Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Писма до редакцията

Благодаря на "Зов за истина" за публикацията от 7 февруари 2011 г. за представянето на книгата ни в родното ми село Асеново! Нашата уникална, но немногобройна общност-наследници на героите-патриоти и непримирими борци от Чипровското въстание 1688г, цени тази подкрепа на каузата ни, целяща запазване на спомена и традициите на дедите ни, донесли още преди 123години от мултиетническия Банат в освободена вече Бъргария духа на съвременната европейска цивилизация. Пожелавам ви нови успехи в модерната журналистика!

Алесандър ЛАВРОВ-старшиЖелая ви весела и щастлива Коледа и пълна с нови предизвикателства Нова 2011 година!
Благодаря за вашата издателска дейност, за електронния вестник „Зов за истина“ - ценна информация за много хора като мен, които живеят в чужбина!
Бъдете живи и здрави още дълги години, за да предавате уроците по духовност, от които всички имаме нужда!

С уважение: Надя Евтимова
Chichester
West Sussex
United Kingdom


До електронния вестник „Зов за истина“

Да сте живи и здрави, да ви има!

Сред толкова кретеноиди, „Зов за истина“ остава малък остров, светъл лъч на българската духовност.
Честита Коледа и Честита Нова 2011 година!

Петя Благоева,
Бургас


ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

След 10 ноември 1989 година се появиха какви ли не рушители на българската икономика, държавност и духовност. На обществената сцена излязоха наследници и поклонници на онези, които през първата половина на двадесети век водеха България от катастрофа към катастрофа. Заедно с новоизлюпените хамелеони и чуждестранни лакеи те рушът, грабят, извършват национално предателство, унижават честните и нравствено чисти българи. ...още


Писмо до редакцията

ПОДАЙТЕ РЪЦЕ
НА ТАЗИ ЖЕНА

Пише ви едно обикновено българско семейство - пенсионери. Скоро купихме апартамент в 18-етажния блок на бул. "В. Кънчов" 94, населяван от 108 семейства. По едно стълбище и един асансьор (който не винаги е в изправност) слизат и се изкачват над 500 човека.
Ние имаме една голяма мъка, която ежедневно ни терзае и искаме да я изплачем пред вас. ...още


Уважаеми господин Ботунски,
В брой 12/2008 г. отпечатахте техническото ми предложение "Малък калорифер", за което изказвам моята благодарност.
Конструкцията на предложеното от мен съоръжение е подходящо за сравнително малки помещения. Ако съоръжението се използва като отоплител и като охладител в големи помещения, местенето на вентилатора създава технически трудности. За избягването на този недостатък предлагам втори вариант на съоръжението, който е показан на приложената схема.

С поздрав: инж. Кирил Крумов

МАЛЪК КАЛОРИФЕР

На схемата е показан втори вариант на Малкия калорифер, който се състои от два вентилатора. ...още


Пиша ви, за да поднеса своето огромно Благодаря за присъствието ми на страниците на Вашия вестник!
Много се радвам, че вестникът съществува в онлайн вариант, което ми позволява да го чета и съприживявам. Той ми е особено скъп. Страниците "Дъга" наистина са особено важни страници от културната биография на Враца!
Пожелавам ви добри и успешни дни! И много, много здраве!

С уважение: Вера БАЛЕВА
Отделно - ще си позволя да се похваля
със следната новина:

"МАГИЯТА ЛЮБОВ"

Димитър Гачев от Пловдив (наш сътрудник и автор на алманах "Околчица", б.р.) спечели първата награда в 8-мия Национален конкурс за интимна лирика "Магията любов", организиран в рамките на 15-тите Чудомирови празници в Казанлък. Той получи престижната статуетка "Магията любов" на казанлъшкия скулптор Красимир Младенов.
Журито на конкурса, председателствано от професор Огнян Сапарев, раздаде още 2 втори и две трети награди, както и 14 поощрителни. Втора награда получиха Елица Мавродиева от Кърджали и Йорданка Белева от София, трета - старозагорката Жанета Станкова и Вера Балева (член на Дружеството на врачанските писатели, б. р.). ...още

 


Уважаеми г-н Ботунски,
Изпращам една техническа новост, която подарявам на врачани. Нека я използват както намерят за добре. Молбата ми към теб е да се публикува материала на страниците на вестник "Зов за истина".
Аз за себе си нищо не искам. Щастлив ще бъда ако знам че съм помогнал на своите съграждани да икономисат някой лев от безбожното ограбване, което върши Топлофикация.
Благодаря.
Бъди винаги борбен, както до сега, и се бори за човешката правда!

Инж. Кирил КРУМОВ

МАЛЪК КАЛОРИФЕР

На фигурата е показано едно жилищно помещение, което се отоплява. Температурата е най-ниска при пода и най-висока при тавана. Температурната разлика във височина е около два градуса за всеки метър от височината, по скалата на Целзий.
Ако въздухът от тавана се изведе към пода, тогава се печели топлина. Загубата на еленергия за задвижване на вентилатора е около пет процента спрямо получената топлина.
На фигурата е показано едно такова помещение. Вентилаторът "В" е поставен на пода, където е студения въздух. Върху смукателния отвор на вентилатора се поставя плътно една фуния, която да покрие отвора. Фунията може да се направи дори от картон. Върху тънкия край на фунията се нахлузва плътно края на една тръба. Горния край на тръбата се закрепва за тавана. Когато вентилатора работи, той засмуква топъл въздух от тавана и го пренася към пода. Така се печели топлина. Този метод е изключително ефикасен за приложение при високи помещения.
Лятно време, при големи горещини, съоръжението може да се използва за охлаждане. Тогава вентилаторът се закрепва към тавана, а смукателния отвор на тръбата се поставя на пода. Студеният въздух от пода се подава към тавана и под действието на собственото си тегло пада надолу и охлажда. Всеки може да си направи такъв малък калорифер и да го използва както за отопление, така и за охлаждане.
Идеята за този малък калорифер я подарявам на моите съграждани.

Инж. Кирил КРУМОВ,
Почетен гражданин
на Враца


ЖИВЕЕМ В УСЛОВИЯ
НА БЕЗНАДЕЖДНОСТ

Много често ме питат: Защо в с. Мраморен, при цялото му невероятно природно богатство и икономически възможности, стандартът на живот е толкова нисък? Защо е сред водещите по продажност и кражби? И още много подобни въпроси, чиито отговори се крият в близкото минало. През изминалите години за Мраморен се отпускаха недостатъчно средства - нещастни трохи за просвета, култура, инфраструктура т.е. за собственото ни бъдеще. ...още


ЕВРОПЕЙСКО МИСЛЕНЕ?!...

От екрана пред изборния щаб на ГЕРБ, застанал в цял ръст, Тотю Младенов сквернослови: реших да се кандидатирам за кмет на Враца, защото искам да върна Враца на врачани!
Този израз почти месец се коментира в кръчми, кафенета и сбирки. Чувствам се неловко, чувствам се сякаш съм взел хляба на някой и се връщам в детството, когато баща ми, впрегнал чифт коне, идваше от Борован в този беден градец на пазара с чували брашно и жито; спомням си и как като млад специалист напускам първото си назначение като директор на училище във Варна и идвам да прославям родния край - възпитател в с. Попица. А един ден осъмвам като журналист във в. "Отечествен зов"...
Майната му на всичко!..
Г-н Младенов, Вие ме накарахте да се презирам, да намразя това, което съм обичал, да намразя това, което цял живот творя и претендирам да съм постигнал. И то е моят "лавров венец". Никой не ме е дундуркал, никой не ми е държал ръката и направлявал ума. На тези избори Вие нечестно играхте и стреляхте в десетката така, както Ви е възпитала любимата Подкрепа. Да, целта оправдава средствата, както гласи един фашизоидиотски закон. Нещо подобно на израза: искам да върна Враца на врачани. Това ли е европейското мислене?! Все някой се опитва да сее омраза в този наш беден народ, знайно защо... Вие внесохте нов привкус в тази омраза. Но както казват мъдреците, който сее вятър, жъне буря... Срамувам се и от прегръдката Ви с бат, Бойко, тя работи за имиджа Ви, но за мен е долна порнография. Защо не пожелахте да Ви прегърне Тренчев?
Дерзайте, желя Ви здраве и сили - за доброто на Враца, а не в угода, о Боже, на някои. Но, страхувам се, започвате с фал- старт.


Кирил АНДРОВСКИ


ТРИ БЕЗПЛАТНИ РЕЦЕПТИ

Лек за Враца: Нещата в тоя град ще се оправят, ако се забрани на управниците му да мислят за политическа кариера в столицата. Тук са се хванали на хорото, тук цял живот да си го играят.
Лек за София: Задръстването на столицата може да се премахне, ако се забрани на гадните провинциалисти да идват с колите си тук. Но трябва и да им се забрани да забраняват на столичани да пътуват със своите автомобили до техните селища.
Лек за България: Нещата в страната ще се оправят едва когато се забрани на политиците ни да дават предизборни обещания. Така и така не ги изпълняват - по-добре въобще да не ги дават. Иначе: за всяко неизпълнено обещание по една година затвор.
Р.S. Разрешавам рецептите да се ползват и в други селища на държавата ни, както и в други страни от Третия свят, които като нас са във вечен преход.


Дим. МАРКОВ


ПАМЕТНИК


По А. С. Пушкин
На Войслав Бубев

... И не от хули ме е страх,
и не за лаври аз съзиждах.
За бъдното на Враца все строях
и нека черногледците завиждат...

Защото построеното от мен
на всички пред очите тук остава.
Като невяста днес е пременен
градът ни - мойта обич, нашта слава.

Въло ИВАНОВ


П А М Е Т

Покрай строителни и ремонтни работи са разрушени или похабени паметните плочи на изтък-натите български художници-врачанци Борис Коцев и Цено Тодоров, на оперната певица Цветана Табакова.
Обърнете внимание на съответните органи да вземат мерки за възстановяването им.
Да пазим паметта за големите синове и дъ-щери на Враца!

Ил. и П. Илиеви


КМЕТЪТ - СТРОИТЕЛ
ПРОМЕНИ ВРАЦА

Минавах в почивния ден през площад "Ботев"- любимото място на всеки врачанин. В центъра на площада стоеше човек и се озърташе на всички страни... Забавих крачките и го наблюдавах. "Добър ден"- поздрави ме човекът. "Вие от Враца ли сте?" Да, отговорих му. "Аз съм от Шумен. Тук съм от четири-пет дена, при внучката. Разхождам се всеки ден... Хубав град. Красив град. А това (и ми посочи Балкана), това е хубост, каквато не съм виждал... Градът ви е чист. А целия е строителна площадка"
"Какъв е вашия кмет, каква професия има?" - попита ме.
Строителен инженер.
"Личи си" -продължи шумналията.
Наистина, строителството е в кръвта му. Град Враца от няколко години действително е строителна площадка. Строи се много. "Това, което правим, трябва да е на европейско ниво" -думи на кмета.
Инвестициите на община Враца за 2006 г. са били 4 293 000 лв. Програмата е изпълнена 130%. Предвидените средства са увеличени с 2 268 517 лв. ...още


КАК СЕ ПРОДАВА "ЗОВ ЗА ИСТИНА"
В ЖК "ДЪБНИКА"

До хипермаркет "Зора" бройките на в. "Зов за истина" са покрити от други вестници, вътре, зад гърба на разпространителката. Некоректно и нечестно! Хората минават, гледат и си купуват "ШОК". Няма я истината за тях, няма го зовът за нея!
Докога ще живееш без истината, българино, докога ще превръщаш живота си в ШОК и кошмар? Кога ще разбереш, че само Истината, Любовта и Мъдростта ще те изведат напред?

Мария Попова,
гр. Враца,
"Дъбника" бл. 19

P.S. Намерете начин чрез електронното издание на вестника www.zovzaistina.com статията "Най-великият Българин" да предизвика обществен дебат, защото това касае днешният ден на България!
Благодаря ви много!
Да сте живи и здрави, колкото се може по-дълго време!


АЛЕИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

Предлагаме Общински съвет - Враца да приеме необходимите решения и да задължи кметската администрация да изготви проект за създаване на ленти за движение на велосипедисти.
Карането на велосипеди в града ще способства за подобряване на здравето на гражданите, ще намали автомобилния трафик, а от там и замърсяването на града.
На първо време ще е нужно да се проектират и изградят велосипедни ленти по главните артерии, а именно:
-От площад "Христо Ботев" - по бул. "Втори юни" до "Химко" ,
-От светофарите на разклона за Медковец - до училище "Петър Берон" и до централна част на кв. "Младост".
- От пл. "Хр. Ботев" - по ул."Хр. Ботев" - до ж.к. "Дъбника" и до кв. Бистрец. - От ж.п. гара Враца - по ул. "Мир"- Областна администрация, ул."Иванка Ботева"
-От Областна администрация по бул. "Демокрация" - до стадион "Христо Ботев"
- От пл."Руски" по Крайречен булевард - Вратцата
Кметската администрация да предвиди велопътеки при преустройството и ремонта на улиците.
Предлагаме да се създадат паркинги за велосипеди в близост до училищата, супермаркетите, ж.п. гарата, автогарата, стадиона, Хижата, Вратцата, в централната градска част и т.н.
Редно е КАТ да предприеме мерки за по-голямо уважение на шофьорите на моторни превозни средства към велосипедистите.

Петър Петров,
Илиана Николаева


ВСЕНАРОДНОТО ПОКЛОНЕНИЕ НА 2 ЮНИ
ДА Е НАИСТИНА ВСЕНАРОДНО

Скъпи приятели,
Пишете честно и остро, вадете очите на политиците, проглушвайте ушите им, но направете така, че да се чуе неодобрението ни около уж Всенародното второюнско честване.
В годините на промяната се промени отношението към този ден. Вече студентите не идват на "Околчица", където звучеше тяхната студентска клетва. Не идват от военните поделения, които носят името на "Христо Ботев". Не идва Българска телевизия, поради което Всенародното поклонение се превърна в поклонение на врачани пред подвига на Христо Ботев, неговата чета и падналите за свободата на Отечеството.
Държавници, политици, народни избраници се изсипват на 1 юни - за Тържествената заря, тук ги хващат обективите на телевизионните камери. На "всенародното" тържество на 2 юни ги няма. Тържеството се предава във Враца от частна телевизия, а държавната (и обичаща да я наричаме обществена ) телевизия я няма. Но до колко е държавна и обществена, щом не отразява подвига на втория от великите българи! Иначе, за родните политически бездария, за мутри и мафиоти телевизионно време колкото щеш.
Настоявайте това да се промени. Вие можете да кажете къде искате да отидат парите от вашите данъци.

Б. ГЕОРГИЕВ,
36 годишен
Париж

P. S. Горещо подкрепям идеята Националният поход "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй - Околчица" да стане международен.
Сега няма да успеем, но догодина ще се организираме за участие с група приятели от Франция.
Б.Г.


 

 

 

  

 
Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

ВРЪЗКИ

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"
 

АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM


 


 


www.zovzaistina.com hosted by zovzaistina.com.

Join now


Chat about what's on your mind. More about public chats.