Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ДО КЪДЕ ДОВЕДОХА
ВРАЧАНСКАТА БСП

От "битката" за местните избори през 2003 г., когато председателят на врачанската организация на БСП и трима членове на бюрото "играха" срещу кандидатурата на БСП, подир мъчително отлаганата и проведена близо половин година след решението на централното ръководство Извънредна конференция (2004 г.) тръгна бавното и сигурно отслабване на врачанската общинска организация.
Председателят Димитър Гъндев, обграден от група с посредствени възможности, къде брутално и използвайки лостовете на местната власт, къде "деликатно", а и с помощта на определени представители на центъра (Овчаров, Божинов) "тихо и полека" отстраниха от дейността на организацията многобройна част от подготвени и уважавани в своите области специалисти.
С неуважение, а някъде и с гавра новоизбраните се отнесоха към оная група социалисти, която спаси и опази партийната организация по време на синия смерч след 1991 г. В същото време се намали вниманието към подбора и привличането на високо подготвената част от младите поколения.
Централното ръководство беше информирано, знаеше всичко това, но предпочете да си затваря очите пред видимото, да си осигури подкрепата на местната власт, да не предприема трудните, но оздравителни мерки.
Преди провеждането на извънредната конференция в организацията бе изпратена група да проучи "състоянието" на нещата. Групата се ръководеше от Румен Овчаров, който до този момент не беше стъпвал в организацията и не познаваше никого. Дойде Румен Овчаров в 9 ч. сутринта и в следобедните часове отсече кой крив, кой прав. Подготвен човек. Ние, дето с години се блъскаме на този къс земя, за да го наричат те "бастион", и да стават върху нашите усилия депутати, министри и незнам какви си, не бяхме готови за такова бързо "разрешение". (Сега нещо подобно се струпва на неговата глава. И други проверяват кой крив, кой прав. Колко точно - животът ще покаже.)
С "настоятелството" на същото "ново" ръководство работилите в щаба срещу БСП бяха назначени на възлови места в общинската администрация, в общински фирми, в банки и т.н. Тези, които работеха за кандидатурата на БСП - с "тайната" благословия на общинското ръководството бяха отстранявани, недолюбвани, незабелязвани...
Из средите на социалистите се заговори, че такъв разрив в организацията не е имало дори в ония години, когато бе "разбита" групата около Горуня. Ръководството на общинската организация, естествено, отрича да има такъв разрив. София, пък, не го вижда.
До деня на изборите за евродепутати.
Сега ще посоча едни цифри, като предварително заявявам, че ме боли за онова, което се крие зад тях. А те са резултатите от изборите във "червения бастион" Враца.
ПЕС (БСП и Движение за социален хуманизъм) печели в 6 от всичките 80 секции в града, а именно в секциите 2, 25, 29, 41, 42, 79. В секция 19 резултатът на ПЕС и ГЕРБ са равни - 67/67 . Във всички останали секции на града ГЕРБ печели, при това с убедително мнозинство. Вземаме примерно:
Секция: гласували за ПЕС: гласували за ГЕРБ:

1                              26                              58
2                              66                              65
3                              30                              45
4                              26                              38
5                              34                              62
6                              23                              35                              и т.н.
Но има секции с огромна преднина на младата партия:
17                              49                               85
22                              52                              103
23                              49                               76
27                              77                              107
30                              48                              105
32                              58                              118
36                              39                              69
37                              24                              54
39                              22                              69
40                              47                              72
Какво показват тези резултати? Че под ръководството на Димитър Гъндев червеният бастион е сдал знамената - не толкова, че е победен от току що сформираната партия ГЕРБ, а защото срива в броя на подкрепящите партията е невероятен. В община Враца, в "червената крепост", за кандидатите на ПЕС са гласували общо 4 235 души. От тях близо хиляда гласа са от селата. Град Враца е дал невероятно малко - 3000 гласа.
Честно казано и ние, които предупреждавахме, включително и Централното ръководство на партията за очаквания отлив, в никакъв случай не очаквахме той да бъде толкова драстичен и болезнен.
Никой не обърна внимание когато биехме тревога как след провежданата политика от Областния и Общинския съвет, и разбира се от председателя Гъндев, в няколко години в областта бяха загубени сериозни позиции - БСП загуби местните избори в Роман, в Хайредин, в Борован (!), в Мизия, във Враца.
Ниският процент гласували в изборите за евродепутати бе безпрецедентен. "Това е урок на негласуващите - каза президентът Георги Първанов. - Урокът е преди всичко за управляващите и преди всичко за БСП, а изборният резултат е следствие от социалната политика и от това, че хората не са получили очакваното.
Необходима е промяна на политическия модел в страната- каза още Първанов.- Необходимо е да се гласува мажоритарно и да се избират личности".
Ала политиците са се заинатили, защото знаят, че "благостта" на живота им се поддържа единствено от партийните листи, които се подреждат не от "гласа народен" (за всички партии), а от малък кръг хора.
"Необходимо е бързо провеждане на заседание на Висшия съвет на БСП, избор на ново Изпълнително бюро и нови зам.-председатели на партията, като нито един министър няма място в това бюро - заяви червеният депутат Костадин Паскалев. - Ограниченият кръг от 4-5 души в партията, които вземат политическите решения, са довели до този изборен резултат. Политиката на нищоправенето в БСП е от 1997 г."
Във Враца нищоправенето заплашва самото съществуване на партийните организации. Вече три години, по едно противоуставно решение, по 5-6 организации провеждат съвместно събрания. На тях се събират по-малко хора от състава на една от организациите. Значи - нито едно взето решение не е легитимно. Живота на първичните организации замря. Резултатът на евроизборите е резултат не само, но и на това замиране на организационния живот.
Ръководството на Общинската организация сигурно ще поеме отговорността за случилото се на евроизборите. Но неизпълнените предизборни обещания от центъра, бездействието на Общинския съвет, на основните организации, "отблъскването" на избирателите поставя общинската организация в особено положение. И ще е необходима цялостна промяна - на начина на ръководство и на самото ръководство, на отношението към партийните членове, на вниманието и грижите към симпатизантите, към гражданските сдружения и организации.
За да бъде бастиона бастион!

Владимир ПЕТКОВ

(Статията е разписана за печат преди министър-председателя Сергей Станишев да обяви че приема оставката на Румен Овчаров, преди членовете на Изпълнителното бюро да подадат оставки и преди провеждането на пленума на Висшия съвет на БСП)
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM