Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

РАЗСЪЖДЕНИЯ
ПО ЕВРОВОТА

Много коментари се чуха сред левите сили след избора за евродепутати. И във всички тях има частица истина.
Нашият читател трябва да е информиран, че не Азис и не някакъв скандал между двама по върховете се е отразил неблагоприятно на евровота. Това може да се отнася за малки групи, но не за всички избиратели.
Ще се опитам да посоча някои от причините:
На първо място - Платформа европейски социалисти, колкото и да бе логично замислена, не ориентираше левия избирател.
Ръководството на коалицията, както на общинско, така и на областно равнище не даде достатъчно информация какво ще работят нашите евродепутати. Получи се дори гаф - да ги наричат депутати за евро, вместо и най-непросветения гражданин да бъде наясно каква отговорна работа ще имат избраниците в европарламента, каква политика и какви интереси ще защитават. Избирателите не чуха, че евродепутатите ще обсъждат бюджета на европейския парламент, който пряко се отнася и за българския бюджет.
Нашите избиратели не чуха, че европарламента ще кове закони във всички области на живота в Европейския съюз, в това число пряко и за България.
Мисля, че самоувереността и самонадеяността на ръководните кадри на БСП - че имат структури във всяко населено място - доведе до успокояването им. Но тези партийни звена по места едва ли биха повели след себе си 10-15 човека. Ами останалите граждани? Нима на тях са чужди левите идеи, идеите на социалната демокрация и социалния хуманизъм? Нали всички слоеве на българското общество се нуждаят от нормален човешки живот.
Една от най-важните причини за неблагоприятното представяне на левите избори в избора за евродепутати много добре е посочил Ал. Лилов във в. "Труд" от 2 юни т.г., а именно, че БСП се нуждае от "държавна политика, която трябва да инвестира в българския човешки потенциал. В образование, наука, здравеопазване, повишаване жизненото равнище на хората".
Ето това е важното. Липсата на що-годе сносно жизнено равнище вече 17 години доведе широките народни слоеве до униние, апатия, безразличие към евроизборите, тъй като от тях нищо не очакваше. Много отдавна народът ни, с тънкия си усет за хумор, е казал - "не папата, а папото управя света". Този срив на вярата, че не може да има поне малко светлинка в тунела, накара хората да останат по домовете си, да не отидат до изборните урни. Нали по икономически причини над милион българи са по чужбина слуги за работа и хляб!
Две думи за ГЕРБ. Стана същото като с осемстотинте дни на царя. Нали удавникът, казват, се хваща и за сламка и тази сламка лековерно налапаха много отчаяни хора с надеждата, че може пък нещо да се случи. От години българинът очаква подобрение на благосъстоянието си, а то все не идва. И той се лъже по всеки и все остава излъган от лъжи. Но отрезвяването скоро ще започне.
За тежкия хал на българина "принос" имат и ръководителите на десните партии. Българският избирател им позволи да влязат в управлението на държавата, а те, вече 17 години, грабят где що намерят. Така милиони лева не са в държавния бюджет и в джоба на пенсионера, лекаря, учителя, а в крадливите десни партийни ръце.
След тези разсъждения за хала на българина искам още нещо да кажа: Крайно време е, в местните избори през есента, добре да си отворим очите и да изберем своите наистина леви народни избарници, които да поведат нова социална политика за подобряване на жизненото равнище на всеки човек.

Въло ИВАНОВ,
председател
на Движение
за социален
хуманизъм - Враца
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM