01.04.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Знаменитата 28-метрова скална арка „Лазурен прозорец“ в Малта бе разрушена вследствие на силни бури. Министър-председателят на страната Джоузеф Мускат обяви случилото се като „сърцераздирателно“.

“Европа трябва да води диалог с Русия и да се откаже от антируските санкции „срещу промяна в позицията“ на Москва, по-специално по украинския въпрос – заяви пред радио „Европа 1“ кандидатът на френската партия „Републиканците“ за президентския пост Франсоа Фийон. -В момента Русия може да е поела курс, неприемлив в очите на Европа, но Европа сама е отговорна.. Това става, защото от самото начало водехме неправилна политика към Русия, тоест отблъснахме Русия, наложихме й санкции. Констатирам, че сгрешихме и не може да се каже, че не носим отговорност“.
49% от българските граждани имат доверие на Европейския съюз, 34% изпитват недоверие, а 17% не могат да преценят. И се нареждаме на шесто място сред всички-страни членки по степен на доверие към Съюза. Добре. Пред нас са: Литва, Малта, Румъния, Люксембург и Финландия. Май „по не са европейци“ Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Чехия и т.н.

„Радев си е наш президент. Той подкрепи СЕТА, а Нинова ни наричаше национални предатели заради СЕТА. Осъзнавате ли за какво безумие става въпрос? – възкликна през седмицата Борисов.
„Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада – бел. кор.), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезирам Конституционния съд за СЕТА, защото СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.
Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира“.
Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.
68% оценяват първия месец от мандата на Румен Радев положително. А 66% реагират срещу идеята за „Европа на две скорости“- са част от данните от експресен телефонен сондажна „Галъп интернешънъл“ по актуални теми сред 801 души, проведен между 7 и 8 март в цялата страна.
Бойко Борисов се нахвърли  на Елена Йончева: „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева в чужбина. Ако тя продължи да говори, че ГЕРБ краде, ще наруша държавната тайна и ще говоря“. „Ще сте успешни ли, ако централата плаща по няколко милиона за една журналистка за интервюта в чужбина?“
Елена Йончева отговори: “Ще съдя Бойко Борисов за клевета!“

„Борисов е обърнат назад, защото вероятно вече е приел поражението и знае, че той и партията му са минало“, каза Нинова. „Поздравявам Елена Йончева за силата на аргументите и смелостта, с които сутринта на дебата показа истинското лице на управлението на ГЕРБ. Разбира се, реакцията на Борисов не закъсня. Но когато няма какво да каже, той напада лично. Ели, приеми моето и не само моето уважение за това, че като журналист имаш куража да стигнеш до окото на бурята, винаги където войната отнема човешки живот и взема невинни жертви. Ти си рискувала своя живот в името на истината и не обръщай внимание на Борисов. Не си заслужава да се занимаваш с човек, който се страхува да иде на дебат в обезопасено студио, камо ли да посети бойно поле на истински военен конфликт. Горе главата, момиче. Ние сме с теб!“
Е, имаше и езикови „излитания“… Да им имам езикът, дето викаше „възхитен“ врачанин…
Бойко Борисов: „Корнелия да си покаже министрите и ако ги харесате повече – помитате ни и си отиваме на село да гледаме домати, пчели, кисели краставички правим…“ „Вехти, стари, грозни, дърти са моите министри, но те идват и се борят за програмата.“
Ген. Атанас Атанасов на Ангел Джамбазки: „Кой сте вие бе – цял живот сте един партиен чиновник! Служител на политическа сила, която експлоатира омраза – вие с това се храните”.
Ангел Джамбазки: „С такъв тон и на „бе“ можете да говорите само на колегите си. Що за просташко поведение е това!“
Пред избори….

Ето какви ги наговори турския министър Мехмет Мюезиноглу, на срещи с български изселници в Анкара, Измир и Бурса: „За да може тамошната динамика да се развива паралелно с динамиката в Турция беше създадена коалицията ДОСТ… За да може Република Турция като държава да се погрижи по-добре за бъдещето на гражданите ни там, трябва да осигурим предимство на обединение ДОСТ“… За да може процесите и тук, в Турция, и там, да се развиват паралелно, беше създадена организацията „Обединение ДОСТ… България, Западна Тракия, Македония, Косово, Албания, Босна, Балканите са земите, които през последните 150 години са нашите болка и тегоба, земи, за които сме платили тежка цена. В трудни дни, въпреки това, винаги можем да се опрем на този голям народ, на тази млада Република Турция, под знамето на полумесеца и звездата… Имаме дълг да допринесем за осъществяването на великата цел за единна нация…“
Сега и ние имаме цел: Да накараме българските власти да отнемат регистрацията на партия ДОСТ. Не ние, „създателите й“ афишираха целите на партията. И ТЕ СА ПРОТИВОБЪЛГАРСКИ.
През седмицата се завихри и голям скандал с Елена Поптодорова. И писаха всички вестници, сайтове, намесиха се радиа, телевизии. Изпечен сатирик-врачанин даде следната диагноза: “Изчетох всичко писано по случая. И какво ми стана ясно… Че трябва да извърша сравнително голяма кражба, за да ме вземат на високо – я в Европейския, я в НАТО!“
И те така.

Вашият коментар