25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Очаква се подписването на Договора за добросъседство с Македония. Текстът на договора е финализиран – заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Добре е „финализиран“, но защо е засекретен? Защото не стана ясно от изявлението на министър Захариева как е отрегирано на македонските претенции. Знае се, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изрази пет претенции към договора: изрично споменаване на македонския народ; утвърждаване на съществуването на македонския език; приемането на симетрични ангажименти между Македония и България и ясна диференциация между частта от общата и отделните истории на двете държави.
От своя страна премиерът Зоран Заев, след представянето на договора пред външната комисия на парламента в Македония, заявил: „С договора скопското правителство още веднъж потвърждава уникалността на македонския народ, на македонския език и на македонската идентичност. В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два езика и два народа”.
Добре е да има по-голяма гласност за такъв важен за България документ!
„Клета и проклета е майка България!“ Страшно прозвучаха тези думи, казани от големия скулптор и съавтор на герба на България Георги Чапкънов -Чапа. Според него в България само се руши. Не е редно да се бутат паметници… Сега нито един властимащ не споменава думата „култура“, казва Чапкънов в предаването „Опорни хора“ на Bulgaria ON AIR.
Според врачанските вестници и информационни агенции в словото си за 180 годишнината от рождението на Васил Левски кметът на Общината Калин Каменов „цитирал“ думите на Апостола: „Да си кажем кривиците един други му, та да се хванем за ръце и да работим за родината“.
Не е добре да се изкривява казаното от малцината ни велики мъже. Политиците ни често слагат портрета на Левски зад бюрата си (може би за да изглеждат „апостолски“) и също често преиначават думите им. Истината е, че в писмото си от 20 юни 1871 г. до Иван Кършовски в Плоещ Левски пише: “… Приписвате ми, какво в очите си гредата ни (не виждам), пък косъмът във вашите очи виждам по-лесно! Ти, ако искрено ми казваш отгоре на писмото си: „Любезний ми брате“, то тогава не трябва таквоз бутане и за(о)бикалки, но кажи: „Това и това ти е грешка“, та да се поправя, ако съм чист човек, както и аз за вашите най-малки криволици, или по-добре да кажа неразбории, не ги замълчавам. За отечество(то) работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и (в)се да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!“
Вестниците съобщават също “новината“, че Община Враца поискала над 1 800 000 лв. от министъра на финансите за ремонт на възлови улици. Поискала… Не казва никой защо не се ремонтират улиците, разкопани преди година заради водния цикъл, защо не се асфалтира крайречния булевард, какво става с многогодишното обещание за пътя за „Леденика“, за важният път Враца – Ботевград…
Затова пък става ясно, че след среща на премиера Бойко Борисов с представител на синдикатите, вицепремиера Валери Симеонов казал: „Преценявам, че беше грешка да казвам личното си мнение, защото то се прие като позиция на правителството и се наложи да се влиза в този неприятен обяснителен режим. Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря“. Той „обещал да се въздържа в бъдеще от споделяне на лични позиции. „Оневиняват“ го медиите. Не питат, защо избираме такива вицепремиери, чиито лични мнения и позиции не отговарят на обществените изисквания, та щели да проявятват „героизъм“ като ги потискат и се въздържат от споделяне…
Врачански вестник ни ощастливява също, че е приключило изпълнението на проект „Строители на своето бъдеще“, с бенефициент „Прогрес билд“ в… Сливен. 12 „безработни в работоспособна възраст“ са се обучавали, 6 роми са „построили“ своето бъдеще – по профила „Мазилки и шпакловки“… Нищо лошо, напротив, точно професионално обучение е най-необходимото нещо за българските роми… Но вижте българският чиновник как е кръстил проекта: „Строители на своето бъдеще“. Все едно – следдеветосептемврийски проект.
Без да има предвид този проект, няма и как да е знаела, през седмицата Красина Кръстева в „Епицентър“ написа: ,„Остроумен историк определи ГЕРБ като „партия на чиновниците – приятели на всяка власт“.
Защото властта, каквато и да е тя, си е хубаво нещо…
И те така!

Вашият коментар