25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

24 МАЙ – НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПАЗНИК

 

Няма друг ден, който така да събира желанията, помислите и мечтите на българина, както празникът на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Тяхното дело, чийто символ е 24 май, изведе българският народ от „невежество и греховен мрак”. И даде на вси славяни книги да четат!
Буквите, замислени като бойци на Византия в борбата й срещу Рим, станаха войни на духовното възземане на народите, войни на прогреса. И вместо да помагат на поробителите, станаха освободители.
Създателите на азбуката съобщиха „на всички народи скритите тайни”, като ги предадоха разумно, „с ясни думи – на едни с писмо, на други с проповед”. И напоиха нашата, и европейската, „изсъхнала сухост”.
„Преди тях България беше силна, но не беше велика. В нея имаше дворци, но нямаше училища. Всички се плашеха от меча й, но не се плашеха от словото й».

Буквите и делото на светите братя Кирил и Методий създадоха българското безсмъртие. Народът разтвори душата си за просветата, за знанието. И се запреписваха похвални слова и проповеди, песни и молитви. Българина взе да записва легенди и приказки, запя песни и заразказва пословици и мъдрости. И създаде школа, достойно посрещана в малките и във великите държави.  Там пак не се „плашеха“ от словото й, там се възторгваха!
Това е нашата дан за Европа и света. Дървото, което дава чудесни плодове, е облагородено в България. От първоучителите Кирил и Методий. От всичките им, знайни и незнайни, следовници.
Помнете това! Не посичайте нито клоните, нито ствола на това дърво! Пазете го!

Да ни е честит най-светлия български празник – 24 май!

Марин БОТУНСКИ

Вашият коментар