01.04.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания се срещнаха във Версай и заявиха желанието си за Европа на различни скорости. Бъдещите ядра, около които ще се определят различните скорости – обща отбрана, защита на външните граници, регулиране на миграционния проблем, фискална и валутна политика. „Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят. Европа на различни скорости е необходимост, в противен случай ще закъсаме. Съюзът винаги трябва да е отворен, никой няма да бъде изключен, но не всеки трябва да бъде насилван да участва във всеки проект”, обяви германският канцлер Ангела Меркел.
След като поредица прояви на турски министри в Германия бяха отменени, поради съображения за сигурност, турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви: „Вашите практики не се различават от тези на нацистите. Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези практики. Заблуждавали сме се“.
Германският министър на правосъдието Хайко Маас определи обвиненията като „нелепи, злобни и неправдоподобни“. „Той иска да ни провокира. А ние трябва да внимаваме да не се оставяме да бъдем провокирани“, каза Маас..

България се нуждае от максимално широка коалиция, която би могла да вземе предвид желанията на възможно най-голям брой избиратели, заяви бившият министър-председател /2001-2005 г./ Симеон Сакскобургготски в интервю за кореспондента на ТАСС Игор Ленкин. „Винаги съм се интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка. Чел съм много за нея и съм се учил от нейния пример. Бил съм във вашата страна пет пъти… Русия е огромна страна от световен мащаб, дори чисто визуално. Бях на официално посещение в Русия през юни 2002 г., малко след като станах министър-председател. Посещението ми в Москва беше моята втора официална визита. А срещата ми с Владимир Путин остави много интересно и положително впечатление. Ще се радвам, ако мога да се срещна с него още веднъж. Сега между нашите страни съществува определено напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите са винаги временни и конюнктурни. Днес това е мода, която преследва краткосрочни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се търси реалното, прагматичното и полезното.

У нас „процъфтява“ предизборната агитация. Какви хубави неща ни обещават  партиите и кандидатите за „слуги“ на народа! Де да можеше да се случат поне част от тях! Но като си знаем политическата класа – съмнението натежава над надеждите. Ще видим – 26 март е близо!

 

Вашият коментар