08.06.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Във връзка с решението на българското правителство да подмени Ирина Бокова с Кристалина Геоиргиева в надпреварата за шефското място в ООН, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, на редовния седмичен брифинг, каза: „Нямаме никакво отношение към това решение, искам да го подчертая. Това е решение на българското ръководство. Много ми се иска да вярвам, че е суверенно“. „Веднага след като се появиха някакви внушения на тема участие на Руската федерация в смяната на кандидата на България, ясно изразихме позицията си: в подобни кулоарни или некулоарни игри не участваме“.
Внушенията, че Германия е осигурила подкрепата на Русия за кандидатурата на Кристалина Георгиева бяха лансирани в български медии, финансирани основно от фондовете на Джордж Сорос или от фондация „Америка за България. Изявлението на Руското външно министерство ги опровергава и става ясно, че зад Кристалина Георгиева стои твърдо единствено Германия, която не е член на Съвета за сигурност на ООН.
Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева не вещае някакъв грандиозен успех, а дори напротив, каза в Симитли Симеон Сакскобургготски… Ние си имахме кандидат и е логично, защото г-жа Бокова се е справила с два успешни мандата в толкова престижен организъм, като ЮНЕСКО. Това от своя страна говори, че тя е част от Обединените нации (ООН). Изведнъж да се дават така разнопосочни сигнали не е добре. Преди година и нещо проведох срещи с много страни, но две от тях ме впечатлиха, защото бяха с представители на страни, които имат право на вето в съвета по сигурност и много учтиво ми казаха нещо, което мен ме заболя – Ако вие българите сами не може да се договорите да имате единна кандидатура и въобще нямате яснота по темата, тогава как ще искате ние да ви помогнем… Откровено казано, съжалявам много за това решение. Относно това какво да очакваме от тук насетне, то смятам, че трябва да се попитат за това и останалите отговорни по темата. За съжаление пак ще кажа, че поне за момента това решение не ми изглежда добро и трябва да се запозная с абсолютно всички подробности за да се изкажа по-категорично, но определено не съм оптимист, защото съчетанието, което се получи с длъжността на Ирина Бокова и нейните качества можеше да ни дадат надежда, че може да спечелим.“
„Кристалина Георгиева няма подкрепа от Париж, а Великобритания е хладна – писа „Гардиън“. – Както е известно, няма механизъм за една държава да оттегли кандидатура, така че Ирина Бокова, която заяви, че няма намерение да се отказва, ще се изправи заедно с Кристалина Георгиева на следващото гласуване в Съвета за сигурност на 5 октомври. Москва вече каза, че предпочита следващия генерален секретар да е жена от Източна Европа, а Георгиева има добра репутация като ефективен администратор и преговарящ начело на хуманитарните дела на ЕС. Но не е ясно дали Русия ще приеме Георгиева – вече имаше остра реакция от Кремъл, когато на срещата на Г-20 в Китай Ангела Меркел лобира пред Владимир Путин в нейна полза.
Франция също е раздразнена от опитите на Меркел да оказва влияние, и твърдо подкрепя Гутиериш. Кристалина Георгиева няма осигурена подкрепа от Париж. Великобритания е хладна по отношение на късното й включване в надпреварата, страхувайки се, че тя ще отклони подкрепа от Гутиериш.“
Голяма е битката за „преимущество“ на силите в Сирия. Джон Кери заплашва с „раздор“ с Русия. Защо? Като да е забравено какво говореше Джордж Буш пред ООН, преди да разорят Ирак: „Ние ще изкореним терористическата диктатура и ще ви помогнем за построите н о в и я Ирак, процъфтяващ и свободен. И в този нов Ирак няма да има войни, агресия против съседите, никакви фабрики за производство на отрови, никаква разправа с дисидентите, без затвори, където се изтезават и насилват хора“.
А каква стана тя?
„Плевнелиев е провал на ГЕРБ като президент, да не кажа опасен политик“ – заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.
Може да е „провал“, но „Провалът“ нареди през седмицата Русия до „Ислямска държава“, говорейки за защита на суверенитета и демократичната държавност. „Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“.
В неделя, 2 октомври, ГЕРБ се осмелиха да обявят кандидата си за президент – Цецка Цачева. Тя пък побърза да обясни, че е била член на БКП, защото тогава партията била държавата и нямало как да се реализира, ако не е партиен член. Словоохотливи врачани на часа издумаха, че кариеристите при всякаква власт държат да се реализират най-добре от всички.
Във Враца продължава разкопаването на улици заради водния цикъл, продължава, обаче, да се усилва и неприятната миризма, независимо от парите, които се дадоха на едни фирми за обезмирисители. Кметската управа, като да е минала в нелегалност – мълчи. Политическите партии също се спотайват. Те, седмица преди изборите ще ни поискат гласа, ще ни кажат колко сме били важни и пак ще ни забравят – до следващите избори.
И те така.

Вашият коментар