25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Четири дни народът ни пътува. Едни (с парите) навън, други навътре в себе си, в безпаричието и безнадеждата си. Всички средства за информация съобщаваха за задръствания в пътищата към София. Да знаят софийските „началници“ – задръствания към Северозападна България нямаше. Нито към другите „изоставени“ от властта краища.
Отвън пък ни „съобщаваха“, че обещаният апокалипсис на британската икономика не се сбъдва: тя била по-стабилна от очакваното след решението на британците да напуснат ЕС и опровергава анализаторите, които прогнозираха, че бързо ще изпадне в рецесия, писа Франс прес.

Къде се намира британската икономика?
Ударът беше силен, но за нерадост на опроверганите, краткотраен. Лирата поевтиня, но се стабилизира неочаквано (за анализаторите) бързо. Лондонската фондова борса е на равнище, което превишава котировките от 23 юни, а пазарът на недвижими имоти устоява на удара. Активността в частния сектор удари спирачки през юли, но се подобри през август, инфлацията се стабилизира и продажбите на дребно отчитат добри резултати.
Американската банка Morgan Stanley предвиждаше свиване с 0,4% на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. Сега залага нарастване. Конкурентката й Credit Suisse очакваше рецесия през втората половина на годината .Сега смята, Великобритания най-вероятно ще я избегне.
„Джунглата“ в Кале (Франция), намираща се на брега на Ламанша, е запълнена с мигранти от Африка и Азия, опитващи да стигнат до Великобритания. Там сега живеят между 7000 и 10 000 души. Властите в Кале в момента строят стена, финансирана от правителството в Лондон, която да спира мигрантите, опитващи се да се качат на фериботи за Великобритания. Що така бре, братя демократи, нали бяхте против стените –Берлинска, Китайска, комунистически… Вашите „демократични“ стени по-други ли са?
Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви през седмицата: „Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България. Имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа. От друга страна идеята, че не може да имате добри отношения с Русия, ако имате добри отношения с Европейския съюз или НАТО, в които членувате, със съюзници като Съединените щати, също е грешна. Мисля си, че правилният курс е да се опитвате да имате добри отношения с всички, но също да показвате ясно, че България е член на Европейския съюз и НАТО и това е демократичният избор на българския народ“.
„ГЕРБ толерира политическото, етническото, социалното, дори верското противопоставяне, криейки се зад пердето на псевдо патриотите – националисти. ДПС дава тази оценка и настоява за определянето на кратък политически хоризонт, в който след президентските избори да се стартира процес на стабилизация и нормализация на властта в държавата. Това може да стане само чрез провеждането на предсрочни парламентарни избори още в първата половина на 2017 г., след които да се установи идейно и ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи европейски и натовски ангажирано правителство. Само така България достойно ще лидира в Европа и ще изпълни пълноценно ролята си на председателстващ Съвета на Европа през 2018 г.“, заяви „ГЕРБ толерира политическото, етническото, социалното, дори верското противопоставяне, криейки се зад пердето на псевдо патриотите – националисти. ДПС дава тази оценка и настоява за определянето на кратък политически хоризонт, в който след президентските избори да се стартира процес на стабилизация и нормализация на властта в държавата. Това може да стане само чрез провеждането на предсрочни парламентарни избори още в първата половина на 2017 г., след които да се установи идейно и ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи европейски и натовски ангажирано правителство. Само така България достойно ще лидира в Европа и ще изпълни пълноценно ролята си на председателстващ Съвета на Европа през 2018 г.“, заяви Мустафа Крадайъ. Доктрината на ДПС, зададена от Ахмед Доган, каза Карадайъ, е Заедността – политика на обединение на различията, на респект и необходимост от различията.
Кандидати за президенти до тук са: Татяна Дончева, ген. Румен Радев, Трайчо Трайков, Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Пламен Орешарски, май и АлександърТомов… И още, и още… Политици от БСП смятат, че зад голямото „издигане“ на кандидат-президенти от „ляво“ стои ГЕРБ, за да стабилизира техния вот и да разсее левите гласовете, да нанесе удар по ген. Румен Радев.
Но доще време, ще видим.
И те така.

Вашият коментар