25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

„Обединеното кралство е страната с най-големи военни разходи и военни инвестиции в ЕС. Силна Великобритания, в силна Европа е важна за единството и стабилността“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. През изминалата година, европейските съюзници в НАТО са похарчили 253 млрд. долара за отбрана, в сравнение с 618 млрд. долара за САЩ. Според плановете, европейските държави трябва да харчат за отбрана 2% от БВП годишно, което означава, че те трябва да нараснат със 100 млрд. долара годишно. Сегашните харчове се равняват на 1,43% от БВП.
В град Тапа (Естония) започна активната част от учения на НАТО Saber Knight. Тренира се отблъскване нападението на измислена държава Ботния. Около 600 души участват от 30 май до 9 юни, след което започват големи тактически учения на полигони в Естония, Литва и Латвия. Участват общо близо 10 000 военни от 13 страни членки на Атлантическия съюз – САЩ, балтийските републики, Дания, Финландия, Франция, Германия, Люксембург, Норвегия, Полша, Словения, Великобритания. На 13 юни започва отработване взаимодействието между сухопътните войски и подкрепата на авиацията. От САЩ пристига Втори кавалерийски полк с 1400 военни и 400 бронирани машини, намиращ се в казармите край германския град Филзек. Преминаването им през 6 държави от НАТО цели да демонстрира свободата на съюзническите войски да се придвижват из територията на алианса.
По пътя американската колона ще спира за учения в Германия, Полша, Чехия, Литва и Латвия.
“Днес НАТО се опитва да пренесе конфронтационните схеми върху акваторията на Черно море. Наскоро турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не трябва да се допусне превръщането на Черно море в „руско езеро“. Но в НАТО прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“ и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да неутрализираме възможните заплахи и опити за силов натиск върху Русия по южното направление“, заяви руският представител към НАТО Александър Грушко в интервю за вестник „Российская газета“.
„Бог дава на хората различни неща. На едни – повече, на други – по-малко. На нас ни отреди да управляваме България в името на благоденствието на българския народ“ – каза Бойко Борисов в радомирското село Друган.
Читател на в. „Сега“ бързо изкоментира: „Ако позволите да добавя за отреденото ви, г-да Борисов и които там още сте , за да стане множественото число: „Блажени нищите духом, защото е тяхно царството небесно“ (Ев. Матея, гл.5, ст. 3)“. „Е, щом е Бог, значи няма що да се харчим за избори“ – отсече друг.
В мерено-непремерено писмо, пред светлия български 24 май, вицепремиера Бъчварова отсича: „Ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й или да си бил на сцената редом до Николай Бареков, за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна“.
И даде повод на изтъкнатата спортистка и треньорка Нешка Робева да отговори: „Ако до този момент съм се чувствала виновна, то откакто правителството нарече хората, влезли в парламента с листата на Николай Бареков „национално отговорни“ и ги взе като своя патерица, то вече снех от себе си чувството за вина. Докато мен могат да ме обвинят, че съм го подкрепила, то тези хора са носители на тази пошла политика, както я нарича министър Бъчварова.
Но тази политика стана пошла, след като те излъгаха хората със своята прекрасна програма. И когато точно с тази пошла политика те крепят правителството и постовете на тези министри, аз мисля, че те най-малко трябва да се засрамят. Аз се отрекох от Бареков в момента, в който той се предложи на ГЕРБ. Аз не се отрекох от програмата му, която беше силна. Но сега хората, които той вкара в парламента, станаха национални спасители.“
Във Враца се провеждат Ботеви дни, 2016, в чест на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и легендарната му чета. Ведно с всичките нови и положителни моменти в честванията, все нещо ще „прилепим“, за да е ясно, че не можем да надскочим политическото си его. Така Литературното четене на българските писатели, посветено на Воеводата на българските поети Христо Ботев, за което пристигна група писатели, водена от председателя на СБП, бе „изведено“ от традиционното му и обявено в програмата за Ботевите дни място, където… бяха посрещнати Младежи ГЕРБ от София –град и София област.

Дали точно в Ботевите дни беше редно това „събитие“ да се проведе и дали точно на това място!

На литературното четене присъстваха много граждани – ботеви поклонници, любители на поезията , но заради горното ли „събитие“ не дойде нито кметът на Общината, нито негови заместници,нито председател на общински съвет, нито … *
Инак – Враца се подготвя за върховите събития от честванията – Тържествената сесия, Тържествения концерт, Митинга заря на 1 юни, както и за Всенародното честване на 2 юни на връх „Околчица“.

Вашият коментар