25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Седмицата

С е д м и ц а т а
Като ни съобщава новина, че над 400 мигранти са се удавили в морето на път от Египет за Европа, говорителка на СКАТ заключава: „Малките лодки често корабокрушират.“ Как няма! Като са хем малки, хем лодки, хем крушират като кораби!
Крушират бюджети, „идоли“, човешки съдби, но най-вече политическия език…
„България може да бъде модел за подражание, от който да черпят опит и други държави в техните интеграционни процеси “- писа премиерът Бойко Борисов в отговор до депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев. Повод за парламентарното питане са изявленията на външния министър Даниел Митов, в които той заяви – „ерата на мултикултурализма е приключила“. Министър-председателят посочва, че критични оценки за развитието на мултикултурализма са дали и други ръководители на европейски страни. „Именно България, която има дълъг исторически опит на съвместно съществуване на хора от различен етнос и религия, може да бъде пример на много европейски държави за това как гражданският фундамент на нашата нация служи като общ знаменател на наличните културни специфики в него“, пише премиерът. .
Въпросът е прост: като четете отговора, езика и стила му, какво ще кажете: Бойко Борисов ли е написал този отговор?
Това пък е Цветан Цветанова “мъдрост“: „Явно не е имало искреност във всичко, което сме правили до сега. Премиерът, в типично негов стил, винаги е бил максимално широко скроен, за да даде възможност всеки да прави политика, за сектора, който е оглавявал и е заемал министерска позиция. Тук искам да кажа, че не са били малко случаите, когато просто са се правили кадрови назначения, които са били само, за да се обслужват определени политически цели, а не да се търсят националните приоритети и реализирането на националните политики“.
Много странни работи в ръководството на нашата държава.
Парламентът прие всичките шест въпроса на Шоуто на Слави за референдум. Любо Кольовски писа: “ Резултатът от цялата тая махленска разправия е нулев. Нито референдумът на чалгаджиите ще смени системата, нито поддръжниците на системата в лицето на парламентарните партии ще прогони чалгата от местожителството на общественото мнение. Абсолютен паритет… Следователно, целият театър, който ни разиграха едните чалгари е равнозначен на спектакъла, който ни разиграха другите чалгари. Следователно, бе произведено едно голямо НИЩО. Защото нито референдумът на Славчо ще промени политическата система, нито парламента, който гласува целенасочено за референдума на Славчо, е в състояние да направи нещо и да има воля да направи живота ви по-смислен, по-лесен и по-продуктивен.“
Цветан Цветанов обяви кандидатурата на Томислав Дончев за социален министър на мястото на подалия оставка Калфин. Томислав Дончев отрече: Никога не е стоял вариант аз да поема социалното министерство, не знам откъде Цветанов го измисли. И допълни, че му е трудно да обясни откъде се е получило това недоразумение. Но бе категоричен, че не е разговарял с Цветанов.
Радан Кънев, пък, издигна Плевнелиев за втори мандат! Президентът знаел ли е, не е ли, ядосан заяви: „Това е недостойна интрига!“
Разбира се, че е интрига. Стар врачанин изрече, че е и спомен-поука: „Защо не съм и Плевнелиев, със 7 % одобрение, и да се втурна към втория (достигнат-недостигнат) мандат!“
Плевнелиев заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. И тези, които знаеха че няма да го кандидатират, първи „съжалиха“ за подадения отказ.
Какво да се прави – нашенско Круширане!
Затова пък в неделния ден BTV ни ощастливи с най-смешното предаване – „Аламинут“. Ужас! Не, не – круширане.

Вашият коментар