24.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

„Дойче веле“: Европа се страхува от срещата Тръмп – Путин

Доналд Тръмп и Владимир Путин могат да се срещнат във Виена след срещата на върха на НАТО. В ЕС се боят от спонтанността на американския президент: тя може да се отрази непредсказуемо на отношенията със съюзниците на САЩ. Австрийските медии съобщиха за възможна среща между президентите на САЩ и Русия във Виена на 15 юли, скоро след срещата на НАТО, която е насрочена за 11-12 юли. За момента нито една от страните не е потвърдила датата.

Ако стопаните на Белия дом и Кремъл се срещнат преди форума на НАТО, това може да се разглежда като стрела по отношение на американските съюзници. Ако пък тя бъде на 15 юли, тогава съюзниците ще се отнесат с разбиране само при условие, че преди това Тръмп е съгласувал с тях общата позиция на Запада спрямо Москва. Познавайки американския президент, последното трудно може да се случи.

На масата на преговори с Путин

Американският президент залага на чара си. В интервю за „Фокс Нюз“, посветено на срещата на Г-7, Тръмп заяви: „Ако Владимир Путин седеше до мен, щях да му кажа: Ще ми направите ли услуга? Не можете ли да се изтеглите от Сирия и Украйна? Вие не трябва да сте там. Направете усилие!“

Вярата на Доналд Тръмп в собствената му харизма учудва американските медии. Да се интерпретира изтеглянето на Русия от Сирия и Украйна като „услуга“ е „повече от наивно“, „потенциално опасно“ и „свидетелство за нарцисизъм“, написа списанието „Слейт“. Според изданието, не по-малко откъснато от действителността е твърдението на Тръмп, че Русия е изключена от Г-8 заради лошото отношение на Обама към Путин.

Страховете на съветниците на Тръмп

Спонтанните идеи на Тръмп могат да придадат на отношенията с Путин и Русия насока, която не се подкрепя от американската администрация.

„Путин се опитва да раздели НАТО. Той се опитва да разруши привлекателността на демократичния модел и да подкопае моралния авторитет на Америка“, заяви в средата на юни американският министър на отбраната Джеймс Матис. Страховете, че Тръмп може да игнорира подобни възражения, се усилиха след неговата среща със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун. Обикновено срещите на държавните глави се подготвят подробно на дипломатическо и външнополитическо ниво. В последния случай американската страна не направи нищо подобно.

Путин знае какво иска

Със своята спонтанност Тръмп рязко се отличава от потенциалния си партньор по преговори във Виена.

„Путин отива много добре подготвен на подобни срещи. Той знае какво иска да постигне“, заявява бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол, цитиран от „Политико“. Руският президент е опитен преговарящ, способен да намира силните и слабите страни на своите партньори.

Според „Политико“ главната слабост на Тръмп е, че той приема похвалите. Ако Путин засегне тази струна, Тръмп може да направи изявления, противоречащи напълно на препоръките на неговите съветници.

Европа в очакване на възможния ураган

За западните партньори на САЩ такава среща, чийто ход почти е невъзможно да бъде контролиран и съответно не могат да бъдат прогнозирани резултатите, представлява значителен риск. Отношенията между ЕС и САЩ вече са помрачени от редица конфликти – около проекта за газопровод „Северен поток-2“, разходите за отбрана в НАТО, взаимните наказателни мита.

„Може да се получи така, че тези отделни области със слаб натиск да се обединят в един силен ураган, който да причини значителни щети по двата бряга на Атлантика“, смята анализаторът от берлинския Фонд за наука и политика Марко Оверхаус.

Ако срещата на Тръмп и Путин доведе до лично сближаване между двамата политици и подбуди Тръмп към нови приятелски жестове по адрес на Москва, европейците ще се окажат в трудна ситуация.

Путин, който си осигури още един 6-годишен мандат през март, няма нужда от предпазлив курс спрямо Европа.

„Путин получаваше изгода от провокациите по отношение на Запада и той ще ги използва и занапред за укрепването на своята власт вътре в Русия“, смята водещият експерт по Русия в Германското дружество за външна политика Щефан Майстер.

По тази причина за ЕС е важно по време на възможната среща между Тръмп и Путин да има колкото е възможно по-малко спонтанност.

БГНЕС

–––-

Керстен Книп, „Дойче Веле“.

Вашият коментар