28.01.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

„МОЛИТВИ“ – ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ПОЕТА ИВАН ПЕНЕВ

Клубът на дейците на културата и Младежки дом – Враца организираха поетична вечер „Молитви“ за 75-годишнината на поета Иван Пенев.

За творчеството на Иван Пенев говори неговият състудент, големият български поет Петър Анастасов.

„,Стиховете на Иван Пенев винаги са носили в тъканта си не само неповторимия почерк на един високоталантлив поет, но и посланията на един мъдър човек – каза Петър Анастасов. – Иван Пенев е един от най-ярките поети -стоици на моето поколение, което се превърна в мост над драматичната пропаст между двете епохи в новата българска история. Неговата поезия е своеобразна кардиограма на инфарктните трусове, които разтърсиха националната съвест през последните 20 години.
Тези двадесет години всъщност обозначават звездният отрязък от творческата зрялост на поета. Много обиди и перфидни инквизиции му беше съдено да изтърпи и надживее. С много илюзии трябваше да се прости. С много раздели трябваше да се примири. Всичко това накърнява, оскърбява и обезсърчава. Изведнъж се оказа, че поетът, на когото бяха завещали едва ли не нотариално заверени небеса, тепърва трябва да прохожда отново. Изведнъж се оказа, че небесата трябва да ги оставим на космонавтите, а ние трябва да се върнем към своите земни корени. Поезията на Иван Пенев е суров и вълнуващ дневник на завръщането към корените на битието“
„Неговата поезия и неговото гражданско битие – каза по нататък Петър Анастасов – реабилитират образа на поета, който може да подари на българина надежда и вяра в силата на истината, красотата и мъдростта.“
Стихотворения на Иван Пенев изпълниха Яна Кременска и Даниел Асенов.


Иван Пенев също прочете свои стихове и благодари на организаторите на вечерта, както и на всички почитатели на неговата поезия.
Той получи много цветя, подаръци и поздравления, както и сърдечните пожелания за здраве и творчество.

Вашият коментар