25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

ДНЕС Е МАЛКА БОГОРОДИЦА

По народна традиция имен ден празнуват момичетата, които носят името Мария.

Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома. По стара традиция за здравето на децата се правят курбани – в жертва се принася животно, най-често женско – овца. От курбана се раздава на бедните, приема се, че Светата Майка е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата. Меси се пита, наречена Богородичен хляб.
Празникът е посветен на рождението на Богородица и е известен още като Малка Богородица или Рожен. Наречен е от народа „Малка Богородица” – на него се почита раждането на свято момиче, което да стане Божия майка.
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество.
…На три дни път от Йерусалим се намирал малкият градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Ана, които светата Църква нарича „богоотци“. Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Но нямали деца… На един от големите празници Йоаким дошъл със свои роднини в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога. Застанал Йоаким пред първосвещеника и му открил желанието си.
Първосвещеникът започнал да го укоряла, че заради греховете му Бог не го благословил с деца. Йоаким се натъжил, излязъл от храма и не се върнал в къщи, а отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Молел се Бог да се смили над него, да извърши чудо – да стане и той баща, както някога Авраам станал баща в дълбоки старини. Вестта за тревогата на Йоаким в Йерусалим стигнала в Назарет до Ана. Тя тъгувала повече от мъжа си. Считала себе си за причина за бездетството. И като мъжа си почнала да се моли на Бога да я облагодетелства с рожба. „ Господи, Господи! Чуй и мене…“ И ангел Господен застанал пред нея, казал й: – Ано, Ано, твоята молитва е чута… Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария. Ана дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.
Ангелът Господен се явил и на Йоаким в пустинята и му казал: – Бог чу твоята молитва. Жена ти Ана ще роди дъщеря, която ще бъде ваша обща радост. За да се увериш в моите думи, иди в Йерусалим. Там при златните врата ще намериш жена си, на която вече е възвестена тази радост..
На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица. Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве. В някои райони между Голяма и Малка Богородица се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата им. Между двете Богородици се пресаждат и размножават повечето пролетни многогодишни цветя и храсти. Тогава жените обредно берат богородиче, богородична трева, или див босилек. С него свързват „женския период“ и с китка от тревата, натопена във вода, се правят бани при „женски“ болести. Богородичната трева се пази за лек..

Вашият коментар