25.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Ангел Найденов: Кой формира българската външна политика, г-н премиер

 

 

 

Ангел Найденов: Кой формира българската външна политика, г-н премиер?

. Поети ли са ангажименти за участие във флотилия в Черно море, питат социалистите

„Кой формира българската външна политика, г-н премиер?“ Този въпрос зададе от парламентарната трибуна червеният депутат и бивш министър на отбраната Ангел Найденов. Социалистите настояха министър-председателят Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да бъде изслушан по темата за флотилията в Черно море. Миналата седмица избухна скандал, свързан с евентуалното участие на България във флотилия в Черно море, насочена срещу Русия. Инициативата е на Турция.

Кой и как предопределя политиката ни за сигурност, кой и как дефинира мандата и съответно какви са позициите, с които българската делегация ще участва на срещата във Варшава, попита още зам.-председателят на парламентарната група на БСП. По думите му темата, позната, като флотилията в Черно море, е достатъчно актуална и ще продължи да фокусира вниманието до и на срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на юли.

Според Найденов опитът на президента, премиера и министъра на отбраната да внесат яснота по този въпрос е неуспешен. „От последвалата информация и от техните изявления става ясно, че се водят разговори не през последния месец, а поне от 6 месеца”, каза още той. Инициативата не се заключава само в увеличен брой на корабите в Черно море, или в увеличения брой на съвместните учения, а се развива в някаква формална структура, която ще бъде предложена и одобрена на срещата във Варшава, смята социалистът.

„Това не е единствената инициатива в такъв регионален формат, която включва участието на България”, допълни Найденов. Той подчерта, че от думите на министър-председателя се оказва, че министрите водят разговори, без да го информират. „Нещо повече – те са поемали ангажименти, както той твърди, зад гърба му. Това вече е основание пленарна зала да изслуша и внасяне на яснота от страна на министър-председателя по тези въпроси”, посочи зам.-председателят на левицата.

Председателката на парламента Цецка Цачева отговори, че днес и утре премиерът е ангажиран. Тъй като Найденов поставил въпроса и на събирането на председателския съвет преди пленарното заседание, междувременно тя разговаряла с Бойко Борисов по телефона. Премиерът днес ще води правителственото заседание, освен това има ангажименти, свързани с визитата на германския президент у нас. Затова най-вероятно ще се отзове на поканата и ще дойде в Народното събрание в петък.

На изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП в Стара Загора вчера бе решено червените депутати да искат министрите на външните работи Даниел Митов, на отбраната Николай Ненчев и премиерът Бойко Борисов.

Вашият коментар