25.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Борисов: Искам да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия

Борисов: Искам да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия

Когато е трябвало да защитя националния интерес, съм го правил в пълния му обем, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Враца. „Искаме да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия, а не както беше спазарен през 2006 г. – без индексации, корекции, без анекси и ясни цени. Политически всеки може да си изкарва дивиденти, но прагматиката е друго – 1,1 милиарда можеше да се вложат в Северозапада и да се строи, а не да се хвърлят в гьола“, коментира министър-председателят.

Той обясни, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да подготвят писмо, с което да запознаем Европейската комисия с решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ „Белене“.

Премиерът Борисов посочи, че заради безотговорността и безхаберието на някои кметове през последните години се провалят европейски проекти и това налага да се използва финансов ресурс от държавата.

„За Враца се правят доста неща. Нека да си направят проекта за водния цикъл, защото сега е спрян“, посочи той.

Министър-председателят обясни, че на няколко места по главен път E79 може да се направи трилентов път и ще обсъди тази възможност с министрите на финансите и на регионалното развитие.

„Разкрихме мостове по магистралите, които не са ремонтирани от 35 години, паралелно с това се строи третия лъч на метрото, Северната тангента, магистрала „Хемус“. В рамките на поетите ангажименти ще се справим“, отбеляза още премиерът.

„Забравихте ли, че когато правителството дойде на власт, изплатихме на всички български граждани и фирми, които имаха до 100 хиляди евро в КТБ, 3,7 млрд. лв. От дефицит 3,8% министърът на финансите го свали под 2 в момента това са още 1 милиард и 700-800 милиона“, посочи министър-председателят.

По думите му, приходните агенции се справят добре и събират доста повече пари. „Вече не отиват в контрабандистите. Да се надяваме сега и от курортния сезон да съберем повече. Там, където пратихме данъчните, полицията, ДАНС – и то бригади от София, десет пъти се вдигнаха приходите от заведенията. Направихме така, че всички служби да работят с един масив и вече няма как да се промъкнат тировете с контрабандата“, каза още той.

Относно предстоящия референдум за членството на в ЕС на Великобритания, министър-председателят изрази увереност, че жителите на Обединеното кралство ще гласуват за оставане.

„Кой иска да излезе от огромния пазар в Европа и поне 10 години да не могат да стабилизират системите си“, коментира премиерът.

(„Епицентър“)

Вашият коментар