19.04.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Веско Маринов – кандидатът на ГЕРБ

Кеворк Кеворкян

Какво му трябва повече на избирателя?
Веско Маринов – кандидатът на ГЕРБ
Кеворк Кеворкян

Кеворк Кеворкян

Открай време е известно, че Цветанов е вербален радикал – той все се бунтува срещу обичайния език. И при него, както и при неговия Опекун Бойко, понякога са нужни преводачи – но те са с различно предназначение. При Бойко – какво е казал. При Цветанов – казал ли е нещо изобщо.
***
Докато при Бойко някои вербални фриволности извират съвсем спонтанно, при Цветанов те са допускани съзнателно. Той дори няма нищо против да го смятат за езиков варварин. Ето и сега – изявлението му за кандидата на ГЕРБ за президентските избори. То е изречено с намерението нищо да не се разбере. Кандидатът на ГЕРБ бил „разпознаваем… /пауза/ и обществено добре стоящ“.
***
След подобни квалификации, всеки сериозен човек би се отказал да стане кандидат на ГЕРБ.
Защото да ти кажат, че си „разпознаваем“ и „обществено добре стоящ“ не е много ласкателно, никак даже.
***
И Кольо, който ми помага в градината, е „разпознаваем“ сред близките си и в махалата.
А и като „обществено стоящ“, при всяко положение, ще предизвика по-малко възражения от всеки, който се е отъркал дори мимолетно в политиката. Ако кандидатът е „разпознаваем и обществено добре стоящ“, това автоматично изключва доста от обичайните заподозрени.
Не можеш да кажеш нещо толкова банално за Кристалина Георгиева, например, или за Фандъкова – и това да не ги накара да хукнат, накъдето им видят очите.
***
Цветанов направи една малка пауза, преди да каже, че кандидатът им е „обществено добре стоящ“ – сякаш не беше много сигурен в това. Едва ли го затрудни фразата, в която иначе няма нищо специално.
***
За да стои добре, този човек трябва да е напълно страничен за политиката – или, ако е политик трябва да е бил напоследък скрит във фризер, така, че всички да са забравили за него. Нещо като 70 годишното аржентинско месо, което бившият „герберски“министър на земеделието Найденов, наричан Мършата, продавал навремето.
***
От друга страна, с паузата си Цветанов може да намеква и за друго: пред „обществото“ въпросният главанак може и да стои добре, обаче вторият човек в ГЕРБ, както винаги, вероятно знае нещо доста повече за него. Дали е давал рушвети, примерно, като строителен магнат, какъвто слух имаше по време на предишните президентски избори за основния кандидат.
***
Като се замисля, „обществено добре стоящият“ най-вероятно трябва да е някоя калугерка – но не знам Цветанов да ходи по манастири. Бойко обаче ходи и може да е харесал някоя по-хуманна сестра…
***
„Разпознаваем“ също е странна квалификация: разпознаваем от кого, защо, от какъв зор и пр.Така че, Цветанов уж каза нещо, но, всъщност, нищо не каза.
***
Цветанов е прав да е пестелив в оценките си за кандидата – понеже единственият „разпознаваем“ в скоро време ще остане само Бойко – и това е неизбежно при толкова мекерета край него. Но пък, от друга страна, да кажеш за Вожда си, че е само „обществено добре стоящ“, ти направо го предизвикваш да те захапе за гръцмуля. Това изречение на Цв. направо си е една загадка. Да не говорим за мистерията на споменатата пауза.
***
Наскоро политолозите-слагачи казаха, че Плевнелиев бил първият президент, който сам се отказал. Ей с такива безсрамни глупости ви занимават: добре е известно, че нито сам се е кандидатирал, нито сам е спечелил, нито сам се е отказал, нито сам струва и един гологан.
Сега пък същите Слагачи, които по-добре да наричаме Слегачи, подмятат, че Плевнелиев можело и да стане премиер, ако Бойко се настани в президентската канцелария. Представяте ли си, как тогава Цветанов ще номинира Пл. – дори той няма да успее да съчини подходяща фраза.
***
И защо са тия гатанки около кандидата на ГЕРБ – ако продължават да го представят така, направо го пращат на заколение. Обаче изглежда така ще говорят, докато се дебнат със съперниците си: нека да видим, кого ще извадят те на тезгяха – и тогава и ние ще покажем нашия хубавец. Това е плоско надхитряне – и заради това не са нужни ясни фрази.
***
Интересно, какво би могъл да говори кандидатът на ГЕРБ, освен да хвали Бойко?
***
След фразата на Цветанов, букмейкърите могат вече да приемат залози – всичко е като при миналогодишните залагания за бъдещия шампион на Англия по футбол.
„Лестър“ /внезапният шампион/ обаче играе чудесен футбол.
Но разпознаваемият кандидат на ГЕРБ може да се окаже същият балон като Плевнелиев.
Залагайте.
***
Чакайте малко.
Да не би да изкарат на изборите Веско Маринов – хем е разпознаваем, хем за част от публиката стои добре, хем може да изпее една подходяща песничка за Бойко?
Какво му трябва повече на избирателя.
***
Българските президентски избори:
вместо сблъсък на идеи – местене на шахматни пионки по дъската за табла.
И заровете са фалшиви.

Коментарът е публикуван на страницата на Кеворк Кеворкян във „Фейсбук“.

Вашият коментар