02.12.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

АБВ НАПУСКА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ, ИЗТЕГЛЯ КАДРИТЕ СИ ОТ ВЛАСТТА

Георги Първанов

.Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подава оставка

АБВ напуска коалиционното правителство на Бойко Борисов, обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Партията ще изтегли своите хора от управлението, включително и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и областния управител на Пазарджик Трендафил Величков.

 АБВ обявява курс към предсрочни парламентарни избори.

Националния съвет на партията е заседавал снощи и е взел единодушно решение да предложи на конгреса, който ще се проведе тази неделя, партията да мине в опозиция.

На специална пресконференция, Петков съобщи, че АБВ има кардинални различия с ГЕРБ повечето от ключовите политика на управляващата коалиция.

Тогава ще решат и дали да изтеглят вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и всички представители на АБВ от изпълнителната власт.  Емил Кало заяви, че не става дума за търговия, „а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим, но това не стана. Не сме съгласни с начина на водене на политика“.

Румен Петков каза още, че АБВ днес не са били поканени на срещата в Народното събрание, на която ГЕРБ, начело с премира Борисов, заедно с Патриотичния фронт и партиите, подкрепящи правителството опитваха да постигнат консенсус по Изборния кодекс. Това допълнително е оказало влияние върху решението на АБВ, посочи още Петков. Това е политически съзнателно взето решение. Условия за водене на диалог с БСП няма да бъдат приети, заяви още Петков, попитан дали това положение не ги сближава с БСП.

От създаването на коалиционното правителство на Бойко Борисов през октомври 2014 г. до момента лидерът на АБВ Георги Първанов многократно е заплашвал, че партията ще напусне властта и ще премине в опозиция. Първанов многократно е критикувал действията на министрите на отбраната Николай Ненчев, на външните работи Даниел Митов и на правосъдието Христо Иванов и е настоявал за техните оставки. В края на 2015 г. по време на гласуването на Закона за държавния бюджет, хората на Георги Първанов заявиха, че ако ГЕРБ не  приеме предложенията им в социалната сфера ще напускат управляващата коалиция. Заявка за разтуряне на коалицията от АБВ дадоха и при гласуването на спорните промени в Конституцията, засягащи работата на Висшия съдебен съвет.

Последната драма в коалицията бе свързана с промените в Изборния кодекс. През април тази година вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви: „Готови сме да напуснем коалицията, ако при гледането на следващите текстове в Изборния кодекс не се преосмислят глупавите решения, които бяха взети на среднощна правна комисия“. По думите му графата „Не гласувам за никого“ е абсурдна. Според сегашния текст вотът на избирателите, зачеркнали тази кутийка, автоматично ще се прехвърля към партията с най-много гласове. „Хем не гласуват за никого, хем гласът им се брои. По този начин се работи за големите партии“, обясни Калфин.

Зам.-лидерът на АБВ Румен Петков нарече „престъпление срещу демокрацията“ свиването на предизборната кампания на 21 дни. „Смущаващо е, че не може от една страна да има задължително гласуване, а от друга – да се вадят от списъците хора, които не са дали своя вот два пъти досега. А това са най-често младежите между 18 и 26 години“.

(Епицентър)

Вашият коментар