29.02.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Боян Чуков: Светът е в Трета световна война!

 

Едва след месеци или даже няколко години на хоризонта ще се появи по-ясна представа за това кой ще бъде победител във войната Русия-Украйна, заяви експертъът по борбата с тероризма и бивш дипломат

Бъдещето на човечеството зависи от това, дали конфликтът в Украйна ще се превърне в Студена война-2, или в Трета световна. Инвазията няма да завърши с День победы на 9 май, това е военен маратон“, това мнение изрази експерт по борбата с тероризма и бивш дипломат инж. Боян Чуков.

„Русия е мотор на глобалната икономическа трансформация и това никак не се харесва на САЩ. В същото време Брюксел се подлага за дойна крава на САЩ“, заяви той.

По повод политическата обстановка в България Чуков каза: „Кирил Петков е повече евроатлантик, отколкото българин“.

Ето какво още заяви инж. Боян Чуков в интервю за „Марица“:

Г-н Чуков, може ли войната в Украйна да завърши преди 9 май, както се твърди, че е разпоредил президентът Владимир Путин заради важния за руснаците Ден на победата?

– Не мисля, че изготвянето на „пътна карта“ на бъдещите събития в Украйна е добър подход. Битката на украинска територия е между Русия и Западния свят, който включва САЩ, ЕС и Британската общност. Зад Русия се очертават вече достатъчно ясно контурите на Китай, Индия, Иран и редица други страни от Азия и Африка.

Реално светът е в състояние на Трета световна война, която се води в четири сфери: военна, икономическа, дипломатическа и информационно-психологическа. Към този момент не виждам предпоставки за приключване преди 9 май на поне една от изброените по-горе сфери на водене на вихрещата се понастоящем война.

– Как ще завърши тази война?

– Ще победи тази страна, която надделее във финансово-икономическата схватка. Но битката в тази сфера ще има характер на изтощителен маратон години наред. Едва след месеци или даже няколко години на хоризонта ще се появи по-ясна представа за това кой ще бъде победител. А победителят ще получи накрая всичко.

Естествено, нито САЩ, нито Русия засега желаят да посягат към своите атомни триади. Защото – случи ли се това, то въпросът ви ще бъде лишен тотално от смисъл. Няма да има победители.

Ще се изясни на практика теоретизираното до този момент понятие „ядрена зима“. След случая „Буча“ наблюдаваме прекрачване на една много важна „червена линия“. По време на Студената война ядреният конфликт бе немислим. Това го доказа Карибската криза между САЩ и СССР през 1962 г. Тогава епохата бе далеч по-мъдра от сегашната.

– Може ли светът да тръгне по пътя на атомната война вследствие на една чудовищна манипулация?

– Това е фундаменталният въпрос в началото на 2022 г. Дали САЩ ще се намесят в Украйна директно и да се стигне до военен сблъсък между руснаци и американци? Тревожното е, че представител на американската академична общност като Джон Спенсър от Института за съвременна война твърди: „Това е един огромен риск… Но днес е различно“.

Кое е различното на вчерашната атомна война от днешната? Нима атомната война след Буча е по-морална за света, в който няма да има победени и победители? Разликата между Студена война-2 и Трета световна война е огромна. Разлика, която определя бъдещето на човечеството.

– Ще сложи ли войната край на доминацията на долара и на САЩ в света?

– Излизането на света от доларовата матрица е стратегическата цел на Москва. Същата цел си е поставил и Китай, който е наясно, че неговата съдба в този момент е свързана с изхода от развитието на събитията в Украйна. Пекин е наясно, че не само Русия, а и Китай е основен неприятел на обединения западен свят в лицето на САЩ.

Доларовото „ловно поле“ в света вече е доста ограничено. Търговията между големите световни играчи в глобалната икономика започна да преминава на база различни национални валути. Все по-често говорим за рубли, юани, рупии и други.

Считам, че с колективните усилия на заинтересованите в случая икономически гиганти Китай и Индия доларът ще бъде лишен от своята доминираща позиция в света. Естествено, основният мотор на тази глобална трансформация в момента е Русия.

ЕС налага пети пакет санкции на Русия, които обаче рефлектират силно негативно и върху европейската икономика. За какви икономически предизвикателства трябва да се готви Европа?

– ЕС допусна стратегическа грешка. Всички сериозни санкции, които можеха да се наложат от Брюксел на Русия, са отдавна почти 100% наложени. Сега всеки нов пакет санкции нанася по-големи щети на Евросъюза.

Защо ЕС продължава да прави това? Това е обяснимо. Брюксел не е субект в международните отношения. Евробюрократите обслужват послушно стратегията на САЩ. Брюксел налага санкции, които Вашингтон нарушава, ако прецени, че не са му изгодни.

Не е случайност, че Лондон напусна ЕС съвсем предвидливо и навреме и придоби допълнителни степени на свобода във водене на своята национална политика.

Великобритания започна да играе по-самостоятелна роля в геополитическото преформатиране на света.

Брюксел, за съжаление, все по-ясно започва да играе ролята на расова млеконадойна „крава“, която Вашингтон започна да „дои“ в икономически план. Европейските капитали бягат в САЩ и това е очевидно.

След като американците получат „млякото“, се опасявам, че Европа ще бъде изпратена в кланицата за месо. Звучи ужасно, но според мен пътят, по който е тръгнал ЕС, е с гарантирана последна спирка в небитието.

След Втората световна война англосаксонците се готвеха да превърнат Германия в картофено поле. Това не е конспирология.

Кризата в Украйна води с шеметна скорост към деиндустриализация на Европа и преди всичко на Германия. През следващите няколко седмици ниските цени на хранителните продукти в немските супермаркети „Алди“ могат да се вдигнат с 20-50%. Управляващите в Европа с претекст, че продължават да наказват „руския агресор“, реално предлагат в обозримо бъдеще мизерия и страдания на своите съграждани.

Бившият италиански министър Паоло Савони се изрази много точно: „Аз си мислех, че санкциите са срещу Русия, докато не видях цените в бензиностанцията“. Брюксел организира на самия себе си пропагандно обезпечена шумна евтаназия. От Европа към САЩ вече текат капитали, технологии, мозъци, че даже и цели производствени клъстери.

– Може ли реално Европа да се откаже от руски газ и въглища?

– Този ваш въпрос има една скрита и много зловеща страна. А след време, когато европейската индустрия влезе в своята предсмъртна енергийна агония, ще има ли въобще нужда от руските енергийни суровини в сегашния им обем?

Огромният германски концерн BASF вече алармира, че е пред спиране на своето производство. Ако ЕС продължи по същия път, то европейската икономика няма да има нужда от тези огромни обеми руски природен газ и нефт. Скромните днешни енергийни алтернативи, които в момента не могат да заместят руските доставки, ще бъдат в бъдеще най-вероятно задоволителни.

Но предполагам, че всеки си дава ясна представа, че при това развитие на събитията ще последва огромен социален взрив, преди всичко в развитите индустриално държави на ЕС. На първо място в Германия, която днес е единствената европейска страна със сериозен профицит. Всички останали са „на червено“.

– Доколко значима е ролята на частните армии и наемници в Украйна?
– Не считам, че частните армии имат някаква значима роля при широкомащабните военни сражения на украинска територия, в които участват руските ВКС, модерни бронирани подразделения, тежка артилерия и други. Определено нямат.

Още повече че в Русия се набират доброволци, които да бъдат изпратени на фронта. Украйна не е Мали, където има смисъл от „Вагнер“ или от други подобни частни военни формирования.

Чеченците са в състава на руската редовна армия и нямат нищо общо с доброволци или частни инициативи. Мюсюлманите от Руската федерация се сражават рамо до рамо със своите православни братя. Въобще спрягането на „Вагнер“ или сирийски доброволци в случая има преди всичко пропаганден характер.

– Чие дело е ужасът в Буча според вас? Възможно ли е Русия и Путин да бъдат съдени заради жертвите в Украйна?

– Това, че Буча е елемент от информационно-психологическата война, както казват руснаците – „козе понятно“. Аз в случая мога абсолютно да се съглася с позицията на Пентагона, която е резервирана и не подкрепя категорично украинската версия, която не може да се потвърди от независими източници.

Американските военни имат позиция, различна от тази на Белия дом, и това е сериозен повод за размисъл, преди да повтаряме тезата на глобални медии като CNN.

Големият бразилски геополитик Пепе Ескобар написа в социалните мрежи, че казусът „Буча“ е операция на Киев под „чужд флаг“. Дали ще научим резултатите от аутопсията на труповете и заключенията на независимо международно разследване! Сигурен съм, че всичко ще остане в сферата на информационно-психологическата война.

Въобще казусът „Буча“ ми напомня за събитията в Тимишоара в Румъния в периода 16-27 декември 1989 г., които послужиха за наелектризирането на румънското и световно обществено мнение и бе свален Николае Чаушеску. Използвана беше аналогична пропагандна технология.

Днес в петте традиционни области на водене на сражения като въздух, земя, море, Космос и кибернетика се прибави и шеста – човешкият мозък. Френският експерт в областта на когнитивната (познавателна) война Франсоа дьо Клузел твърди: „Ако действията в петте области се реализират, за да се окаже влияние на жизнените пространства на човека, то целта на когнитивната война е да превърне всяка една от тях в оръжие“.

Случаят „Буча“ е релефна демонстрация на понятието „когнитивна война“.

Да бъдат съдени Путин и Русия? Кой да ги съди? Съдът в Хага, който не е имал никога някакви правомощия по отношение на действията на американските военни в Близкия изток и Афганистан? Днес много международни институции, включително и Стокхолмският арбитраж, се изпразниха от съдържание. Да не говорим за МВФ, СТО, СБ и други.

Живеем в друг свят и е време да свикнем с настъпилите тектонични промени около нас. В украинското видео за Буча ми липсваха някак до Зеленски и Никълъс Кейдж, и Арнолд Шварценегер, и Жан-Клод ван Дам и много други холивудски актьори…

– Какъв знак е победата на изборите в Унгария на Виктор Орбан, смятан за проруски политик?

– Изборите в Унгария и Сърбия в действителност се превърнаха в референдум по отношение на украинската криза. Независимо дали искаме, или не искаме да приемем този реален факт!

Центробежните сили в Европа се засилват, заформя се плавно поляризация на обществата и държавите. Страните – членки на ЕС, не правят изключение. В Сърбия проруските партии увеличиха своя електорат.

Виктор Орбан като политик, поддържащ динамичен диалог с Владимир Путин, помете своята опозиция на парламентарните избори с разлика около 20%. Предстоящата икономическа криза ще залее Евросъюза като цунами и не съм сигурен, че след като водата се оттегли, картината ще бъде предишната.

В момента всяка една държава се опитва да преодолее настоящия турбулентен период с най-малки за нея поражения. Питате за България? Ние сме загубили инстинкт за самосъхранение, което ще постави нашата държава и народ пред драматични изпитания, за които много от нас засега даже и не подозират.

Българските управляващи живеят във виртуален свят, който коренно се различава от реалността. Те ползват сбъркана интерпретационна система. Ментални жертви са на когнитивната война.

– Какъв риск крие предоставянето на българска военна помощ за Украйна?

– Предоставянето на военна помощ на Киев поставя България в сложна и опасна за националните ни интереси ситуация. Тази крачка може да ни донесе много негативи в обозримо бъдеще. Но може това вече да е направено зад гърба на българите.

Сегашните управляващи най-вероятно ще си отидат с позор, но българският народ ще остане и ще търпи все по-тежки несгоди. Виктор Орбан е повече унгарец, отколкото евроатлантик. Кирил Петков е повече евроатлантик, отколкото българин.

Само тези политици, които ние избираме, имат правомощия да въртят държавното кормило. От тях зависи дали България няма да се окаже в ролята на „Титаник“, чиито пасажери безгрижно се веселят на палубата, преди корабът да се сблъска с айсберга.

Ситуацията в България, която не е никак утешителна. На кораба няма капитан и професионален екипаж! Всичко е ерзац.

– Предстои ли нова Студена война и нова надпревара във въоръжаването след приключването на военните действия в Украйна?

– Днес светът се регионализира по един много бърз начин. Започват да се оформят панрегиони, които ще имат автаркичен характер. Всеки един от тях ще има своя собствена валута. Формираните панрегиони ще се изграждат на цивилизационен принцип.

Студена война в този смисъл, в който я познаваме през ХХ век, няма да има. Ще има конкуренция между различните цивилизации, такива каквито са ги описали Данилевски, Тойнби, Хънтингтън и други.

Има един много прост закон. Колкото един народ повече се отдалечава от своето цивилизационно ядро, толкова повече се топи в демографски план. Мисля, че въпросният ориентир е много жесток и болезнен, но всеки един народ може бързо да се ориентира накъде се е запътил, без да има познания в областта на политиката, геополитиката или геоикономиката.

Естествено, всичко, казано по-горе, има смисъл, ако не опознаем преди това на практика „ядрената зима“.

 

Инж. Боян Чуков е експерт по борбата с тероризма. Бивш дипломат. Завършва специалност „Радио и телевизия“ в Техническия университет в София. Специализира в Института за политически науки, Париж. В периода от 1988 до 1992 година завежда консулския отдел в Посолството на България в Мадрид. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на тройната коалиция (2008-2009). Има над 500 публикации на международни теми. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски.

Вашият коментар