03.02.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Румен Радев: Няма да отстраня началника на НСО

Няма да отстраня началника на НСО – заяви президентът Румен Радев – Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Инициативата за подобни кадрови решения по закон принадлежи на президента, а не на правителството.Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Продължаването на опитите да се политизират и подчинят службите не е в интерес на държавността.

По отношение на Република Северна Македония – очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС.

Припомням, че българската позиция се базира на ясно определени принципи, на резултати, а не на привнесени отвън срокове. И всяко отклонение от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта.

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза у нас.
Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония.

.

Вашият коментар