24.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Проф. Дюлгерова: Приключва последният етап от “Студената война“. Западният свят се разпада

 

 

На 24 февруари, минути след 5 часа московско време (4 часа българско), президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

В телевизионно обръщение Путин призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна. Преди това лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република официално поискаха военна помощ от Русия. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Нина Дюлгерова:

“Няма случайни неща. Това, което започна в Украйна, е част от един много сложен процес, чиято предистория можем да търсим назад в десетилетията и вековете.

На практика приключва последният етап от Студената война. Ако преди 30 години Източният блок приключи своето съществуване, от 2003 г. досега се прави почти успешен опит за разбиване на Третия свят и от 2016 г., това което се случи във Великобритания и в САЩ – Брекзит и антиглобализма на Тръмп, Байдън продължи една политика, ориентирана към глобализация, която да минава под знака на банките.

САЩ вече трудно могат да бъдат определени като суперсилата, която ще бъде водеща в еднополярния свят, но е факт, че третият етап е свързан с разпадането на Западния свят. И той е ориентиран към това, че за голямо съжаление Европа отново е обект на експеримент.

Но най-лошото, че е и обект за разграждане на държавността, на институциите и съответно на поставянето на този блок, който върви с термините ЕС и Северноатлантическия пакт.

В ЕС не е толкова явно, но в НАТО е легитимирано основното позициране на САЩ по отношение на военни действия и операции и на взимане на военни решения.

Това, което започна да ескалира от миналата година, на практика от 2004 с “Оранжевата революция“, след това с много сериозния радикален вариант за преструктуриране на политическата система. Тези, които бяха поставени начело на държавата, определиха и очертаха Украйна като един неподготвен жертвен агнец, на практика получи своеобразен завършек.

През последните дни много се говори на темата за нарушение на принципите на международното право. То има два ключови термина – суверенитет и легитимност. И двете в последните години много активно се нарушават от САЩ, които казваха, че налагат демокрацията където и да отидат.

Европа е поставена в ситуация, от една страна, да съчувства на Украйна, от друга, непрекъснато да коментира, че не може да помогне, а третото са икономически санкции.“

Денацификация и демилитаризация

“В последния месец, декември и януари само САЩ стовариха над 8 тона военна техника и оръжие в Киев. Нещо подобно, но не в такива размери, направи и Великобритания. Нито една друга държава не изкара и не вкара оръжие в Украйна. Въоръжава се Украйна с идеята тя да бъде милитаризирана.

Цензурата много сериозно прикрива това, което от 15 години върви, да издигаш в култ Власов и Бандера, за които има доказани факти, че унищожават руснаци, украинци и поляци преди и по време на Втората световна война.“

Донбас

“Много удобно се забравя да се говори какво е в Донбас. През 2014-2015 г. именно в Донбас бяха регистрирани между 13 и 15 хил. жертви – убити, ранени и изгонени хора. Когато се използват факти, трябва да се говори за фактите и от двете страни.

Декември месец се случи нещо, което удобно се забравя. Тогава Русия с Индия и Китай преподписаха серия от много важни споразумения, които потвърдиха политическото, икономическото, енергийното, но най-важното военно-техническо сътрудничество между тези три държави.

Епицентър“

Вашият коментар