25.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Георги Първанов: Ще спечелим вота за президент! Не ни трябва отново назначен като Плевнелиев!

Георги Първанов

. Победата на президентските избори ще отвори пътя за цялостна промяна на политическия модел. Време е за действие! Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението, каза пред Вторатата конференция на АБВ лидерът на партията

Спечелването на президентските избори – това е основната цел на АБВ, начертана от лидера на партията Георги Първанов на най-висшия политически форум на организацията.

„Опитите на една външна сила да назначи отново президент у нас, продължават. Това е обидно за нацията! Определени среди искат да посочат президент, който няма да пречи на премиера.

В страната е нужен нов коалиционен формат в центъра, диалогът в ляво трябва да стартира, държим на равноправни отношения, политическото високомерие не е болест, от която страдаме. Целта е спечелване на президентските избори. Консолидацията вляво трябва да стане около силна кандидатура за президент. Ние ще спечелим тези избори, ако това стане на първи тур – ще е най-добре!

Победата на президентските избори ще отвори пътя за цялостна промяна на политическия модел. Няма място за много умуване. Време е за действие!

Ние тръгваме срещу модела ГЕРБ за държавен глава. Били сме и ще бъдем категорична алтернатива на досегашния президент.

Създаването на „единна политическа алтернатива е ключ за спечелването на президентските избори“.

Няма да приемем на нас да се гледа като на пето колело, като на апендикс! Лимитът на нашите компромиси към този кабинет е изчерпан. Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението. Правителството е слабо! И най-важното не се вижда обрат в неговата работа“.

С тези остри критични думи на лидера на АБВ Георги Първанов започна работата Втората национална конференция на партията, която трябваше да вземе решение за преустановяване на партньорството с ГЕРБ в правителството, включително с изтегляне на всичките й кадри във властта.

В края на форума делегатите единодушно гласуваха резолюцията на партията „За ново качество на политическия живот, за нов хоризонт пред България“. С нея те одобриха напускането на изпълнителната власт. И наредиха: да се започнат незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическото поведение на президентската институция. Освен това преименуваха най-висшя национален форум на партията от конференция в конгрес.

Първанов остро разкритикува досегашната позиция на БСП, наричайки я „сектанска“. И на два пъти посочи датата 8 май, когато бе избран новият лидер на социалистическата партия Корнелия Нинова. Той ясно посочи, че действията в посока на коалиране с БСП и общи действия оттук нататък и в парламента, и на предстоящите президентски избори вече са възможни.

„Твърдя, че за левицата не е тактически печеливш поредния идеологически сблъсък. И че това е посоката, в която ни тикат нашите опоненти“, каза Първанов.

Форумът започна точно в 11 ч в зала №3 на НДК и веднага пристъпи към работа. „Защо се случи така – несходство в характерите, липса на комуникация?“, попита реторично Първанов. Той изреди етапите в диалога с ГЕРБ: активен диалог при формирането на коалицията; пренебрежение и високомерие към началото на 2015 г., което предизвикало острата реакция и замразяването на отношенията; имаше частично размразяване.

„На шестия месец можем да кажем, че лимитът е изчерпан“, обяви Първанов. И обясни, че не е допуснал грешка, просто това са думите му от преди година, предупреждението, че нещо в отношенията с ГЕРБ скърца, което още тогава е отправил. Затова обяви: „Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело, на апендикс!“

„Да, това е цитат от преди една година. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието ми. Не бяха чути тежките оценки за проблеми в политиката. Днес били изненадани“, продължи Първанов. И каза още, че лимитът на компромисите е „окончателно изчерпан“. „Но колкото и да сме били остри в отношенията по отношението на липсата на диалог с партията мандатоносител, големият проблем е отсъствието на ефективност в работата на кабинета“, добави лидерът на АБВ.

„За нас е важно как този кабинет решава проблемите на нацията и гражданите. Кабинетът е слаб, но това е само едната страна. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, обрат в политиката“, каза Първанов. И изброи, че в здравеопазването цари неадекватност, но министърът „нехае и го влече в геостратегията“; че сме изгубили шанса да бъдем енергиен център в региона; дейността на министрите н авъншните работа и отбраната е вредна за българите и Българите в стратегически план, а в министерството на икономиката не се случва нищо.

„Мога да продължа“, каза Първанов. И добави: „Но е ясно, че с толкова много пробойни, няма как правителството да е силно. Много пъти сме критикували остро и сме искали оставката и уволнението на отделни министри. Преди повече от година обявих за замразяване на партньорското споразумение на управление. Друг път написахме тежък материал, изпратен до т. нар. Съвет за развитие“. Отдавна стана ясно, че нямаме ресурси да оздравим кабинета, но имаме достойнството да го освободим от присъствието си.“

Първанов обаче посочи и добрите неща в сътрудничеството с ГЕРБ: максималната прозрачност във формирането на управленската коалиция, отстояването на 40 свои предложения, предимно със социален характер. „Когато се формира кабинета, ние не просто избегнахме дестабилизация- нашият ангажимент беше продукт на разбирането на друг модел – не силов, а интеграционен. Сега Борисов твърди, че не сме ги подкрепили в нищо, а от „Позитано“ 20 казват – да седнат и да се разберат“.

„Проблемите дойдоха не от модела, а са резултат от субективни причини. През цялото време ние от АБВ носехме отговорността от останалите, споделяхме и критиките за непополярните мерки. Искахме да бъде както трябва, но някои го сътвориха както обикновено“, сложи чертата Първанов.

После лидерът на АБВ премина към втората част на словото си, посветено на въпроса за съюзника.

„Има нещо, което е по-лошо от нестабилността. Това е фалшивата стабилност. Година и половина се старахме с променлив успех да бъдем социален коректив на този кабинет. Но АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия на Алтернатива на българското възраждане“, започна той.

„Излязло ми е име на архитект на коалиции и няма да губя време за опровержения. Но искам да кажа, че не страдам от любов към коалиционните взаимоотношения. Търсенето на по-широка коалиция е тактически обоснована необходимост. Но по-важното е че коалицията изразява стремежа ни да налагаме нов модел на управление – не силов, а интеграционен“, каза Първанов. И без да назове БСП, разкритикува доскорошната политика на социалистите. „Политиката на самоизолация се отстоява с аргумента, че така се съхранява идентификацията. Днес проблемът не е в това някои да не ни открадне идеите, а как да приобщим към тези идеи повече граждани“, каза лидерът на АБВ.

„Силата и влиянието на коалицията не се измерва в маханичния сбор. Силата на една партия се реализира по-ефективно чрез сериозна коалиция. Както го е казал класикът – който реши въпросът за съюзника, той ще спечели“, подчерта Първанов.Според него АБВ се утвърждава като естествен притегателен център на редица сродни партии, но „ние нямаме амбиция да налагаме лидерство“.

„Политическото високомерие не е болест, от която ние в АБВ страдаме“, подчерта Първанов. И обяви целта – „следващата стъпка трябва да бъде консолидация около силни кандидати за президент“.

„Основната задача на АБВ е спечелването заедно с коалиционните ни партньори на изборите за държавен глава. Ние тръгваме срещу модела ГЕРБ за държавен глава. Ние сме против политиката на сегашния президент. Ние не бива да допускаме един назначен президент да бъде сменен с друг, посочен по идентичен начин“, продължи бившият държавен глава.

Първанов очерта образа на бъдещия държавен глава така: да може да прави външна политика с характер, защото нашите аргументи не са в рапортуването, в снишаването, в обезличаването; да утвърди България като незаобиколим фактор в решаването на важни въпроси; да отвори нови възможности за икономическо и духовно общуване между българския и руския народ; да води активна българска политика; да бъде социално ангажиран; да се утвърждава като посредник при социални конфликти“.

Първанов припомни, че винаги е критикувал теорията и практиката на неоосманизма. Но предупреди, че подобна критика не бива да звучи антитурски, не бива да се допусне огорчение между нашите сънародници турци. „Управляващите се сменят, народите остават. Никой не може да избира съседа си“, каза той.

В началото на словото си той каза, че за две година АБВ е показала, че има потенциал, че за партията властта не е самоцел, че има 16 400 членове в 226 общини. Има добра мрежа в местната власт, активна и успяваща парламентарна група.

(Епицентър)

Вашият коментар