29.02.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Николай Иванов: Усещането за сила и единност в БСП не е химера, а реалност

Николай Иванов

Социалистите подкрепят настоящия курс на левицата

След Конгреса на левицата няма да се появят нови политически проекти, защото усещането за сила и единност в БСП не е химера, а реалност. Това заяви Николай Иванов, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП .

Пред телевизия BG on AIR той обясни, че въпреки големия брой на кандидатите за председателското място, те са категорични по отношение на общите приоритети в БСП. Това предпазва от риск да се появят процеси, които биха довели до създаване на нови политически проекти с хора, излезли от редиците на социалистите.

Николай Иванов отбеляза, че на проведената отчетно-изборна кампания в БСП, социалистите в страната ясно са изразили подкрепата си за водената политика от партията и настоящия й курс. „Курс – много ясно изразен през последните две години, с ясно изразена лява идентичност на партията и поправяне на грешките от колебанията й в близкото минало“, подчерта той. По думите му сега се усеща нова енергия и категорична единност. „А това прави слуховете за края на БСП – прекалено преувеличени“, категоричен бе той.

По повод Международния ден на труда и работническата солидарност, Николай Иванов каза, че социалистите ще отбележат този ден с традиционен митинг-шествие в столицата и много градове в страната, защото борбата за правото на труд и доходи, както и за всичко, което касае правата на трудещите се, е лява политика. „Винаги ще има хора на наемния труд и техният глас трябва да се чува, особено в такива дни“, категоричен бе социалистът.

Според Николай Иванов мантрата за стабилност и предвидимост на сегашното управление вече изчезва. „Вероятно и управляващите усещат риска от предсрочни избори, заради случващото се в коалицията им и бързат да осигурят изборни условия, при които да намерят някакво предимство“, обясни той.

Социалистът подчерта, че БСП е била категорично несъгласна с бързите промени в Изборния кодекс, като за най-важните неща в него народните представители от левицата са изразили своето несъгласие. „Превръщането на правото на гласуване, което по Конституция е доброволно, в задължение за гражданите – това е порочна промяна. Не сме съгласни и с електронното дистанционно гласуване, защото крие рискове от манипулации и създава предпоставки за купуване на гласове“, обясни той.

Вашият коментар