03.02.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Путин: Ако някой се намеси в ситуацията в Украйна отвън, отговорът ще бъде светкавичен

„Ако някой възнамерява да се намеси в протичащи събития отвън и създава неприемливи стратегически заплахи за Русия, той трябва да знае, че нашите отговори на предстоящите удари ще бъдат светкавични, бързи“, каза руският държавен глава по време на среща с членове на Съвета на законодателите.

Путин увери, че Русия има инструменти за възможен отговор, които нейните опоненти нямат. „Имаме всички инструменти за това: тези, с които никой не може да се похвали сега, но няма да се хвалим. Ще ги използваме, ако е необходимо. И искам всички да знаят за това. Ние взехме всички решения по този въпрос“, подчерта руският президент.

По-думите му, Украйна е тласната отвън към пряка конфронтация с Русия: „Украйна беше използвана просто като разходен материал в борбата срещу Русия“, заяви Владимир Путин.

Той отбеляза, че година след година Украйна е била превръщана в „анти-Русия“. „А след това я доведоха до директен сблъсък, тласнаха Украйна към пряк сблъсък с Русия. Такива планове, включително военна атака срещу Крим и Донбас, за съжаление, бяха разписани в днешните доктринални украински документи“, каза руският президент.

Всички задачи на специалната военна операция, която провеждаме в Донбас и Украйна, започната на 24 февруари, безусловно ще бъдат изпълнени, за да се гарантира мир и сигурност за жителите на Донецката и Луганската народни републики, руския Крим и цялата ни страна в историческа перспектива“, каза Владимир Путин по време на срещата с членове на Съвета на законодателите.

Той отбеляза, че „силите, които исторически са провеждали и провеждат политика на сдържанена Русия, не се нуждаят от такава независима, голяма, даже огромна според техните представи страна“. „Те смятат, че тя представлява опасност за тях просто поради факта на съществуването си. Въпреки че това далеч не е така, те самите представляват опасност за целия свят“, заяви Путин.

В понеделник, по време на реч на разширено заседание на колегията на руската Главна прокуратура, Владимир Путин вече обърна внимание на многобройните нарушения на международното право от украински националисти и чуждестранни наемници. Освен всичко друго става дума за избиването на цивилни, използването на хора, включително деца, като жив щит, посочи руският президент.

Плановете на протувниците на Русия да я задушат със санкции се провалиха, каза още Путин. Той отбеляза, че противниците от дълго време водят икономическа война срещу Русия и „стъпка по стъпка, използвайки всякакви предлози, а понякога и без никакви претексти, въвеждаха все нови и нови санкционни ограничения“. По думите му, руската икономика е в състояние да отблъсне въздействието на незаконните антируски санкции, които Западът смята за смазващи.

„Нашите решения са насочени към оказване на пряка помощ на най-уязвимите категории граждани, семейства с деца и хора от по-възрастното поколение. Оказва се и ще продължава да се оказва подкрепа на ключови сектори на икономиката, стратегически предприятия, малкия и среден бизнес. В резултат на това ние не просто предприемаме мерки, за които, както току-що казах, смекчиха, а както вече бе казано, отблъснаха, блокираха първия, както смятат на Запад, съкрушителен удар от нелегитимни санкции срещу страната ни“.

(Eпицентър)

Вашият коментар