28.02.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Наградиха победителите в Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“

На 31 май, в залата на Художествената галерия „Иван Фунев“ във Враца, се състоя заключителния етап на ХХIII Национален конкурс за есе и стихотворение „Живеем в земята на Ботев“, организиран от ЦПЛР „Център за работа с деца”, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието. Конкурсът се финансира от Община Враца.
Тържествена церемония бе открита и ръководена от директора на ЦПЛР „Център за работа с деца” Лилия Стоева.
Творбите на младите таланти са оценени от жури в състав: Марин Ботунски, гл. редактор на алманах „Околчица“, Яна Кременска, поетеса, и Соня Дамянова, гл. експерт по български език и литература в Регионалното управление на образованието – Враца.
В конкурса се състезаваха 160 творби – 81 стихотворения и 79 есета на ученици от всички области на България.
В категория „Поезия“, в първа възрастова група (4-8 клас), първото място е присъдено на Теодор Цветков – гр. Етрополе за стихотворението „Минута мълчание”. Славея Минчева, гр. Варна, спечели второто място с две стихотворения: „България“ и „Нещичко за любовта“, а третото място – Надя Лазарова – гр. Тутракан- с „Живеем в земята на Ботев“.
Джордж Петров, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, е победител във втора възрастова група (9-12 клас). На второ място – Ангелена Ганчозова – гр. Пловдив, за стихотворението „За името на Ботев“, на трето място – Даниела Иванова – село Владимирово, за стихотворението „Живеем в земята на Ботев“.
В категория „Есе“, в първа възрастова група (4-8 клас), на първо място се класира творбата на Полина Живкова от гр. Провадия, на второ място – Анелия Спахиева от гр. Хаджидимово, на трето място – Мария Костадинова – гр. Ямбол.
Във втора възрастова група (9-12 клас), победител е Ниляй Шериф – гр. Кърджали с есето „Къде е земята на Ботев“, второто място – за Анелия Крумова – гр. Кърджали, за есето „За Ботев“ и трето място – за Атанас Петров – гр. Варна- „Живеем в земята на Ботев“.
Специалната награда на Министерството на образованието и науката печели Величка Зердашка от СУ „Димитър Матеевски“ – град Пловдив, за стихотворението „Безвремие“.
Есето „Другият свят“ на Катерина Добрева, от Общински детски комплекс гр. Варна, взе специалната награда на Националния дворец на децата.
Присъдени са и десет поощрителни награди.
Заместник-кметът Петя Долапчиева връчи наградите на Лауреатите в Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“. Пред присъстващите ученици, преподаватели, дейци на културата, общественици, граждани наградените прочетоха творбите си и бяха аплодирани за постигнатото майсторство.

Вашият коментар