24.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Случващото се с Джулиан Асанж е нападение срещу свободата на словото. Директна атака.

  • Интервю на Джейсън Рос с Бил Бини (експерт NSA – Агенция за Национална сигурност)- 

 

– Джулиън Асанж бе арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, заради предишно обвинение в заговор с Брадли Менинг (сега Челси Менинг) за набавянето и публикуването в Уикилийкс на секретни документи, издадено му на 18 март 2018 г. от Американски съд в Източна Вирджиния. Бил Бини е добре запознат с историята на Уикилийкс. Той е експерт в областта на разузнаването, който се занимава с полемиката около Русия Гейт през последните две години. 
Можете ли да ни кажете, г-н Бини какво е Вашето виждане за  ареста на Джулиън Асанж в Лондон?

Б.Б.: За мен това е продължение на контрола на този свят от правителствата в сянка и международната им свързаност. Става въпрос за тези хора, които управляват от задкулисието, които са навсякъде в бюрократичните системи, които не са зависими от избори. Те приличат на преториански гардове, които решават кой ще е президент, кой ще е лидер и какво управляващите ще правят. Те контролират цялата информация, която се предоставя на президента, например, въз основа на която той да вземе решение. Това означава, че те могат да направляват това, което искат той да направи като фокусират вниманието му върху определена информация и непредоставянето на друга. Не разрешават различни идеи да стигат до тях, като ги лишават от възможността да видят различни гледни точки. За мен този арест е следване на тази линия. Точно по този начин те държат и медиите в подчинение. Тази наказателна операция  е предупреждение, което казва: „Ако изобщо някога си помислите да излъчите престъпления, в които задкулисно сме забъркани, ще ви намерим където и да сте.“ Това, разбира се е ужасно и идва да покаже, че всеки, където и да е по света, може да бъде обвинен в нещо, което те ще скалъпят, и екстрадиран в Съединените щати – и… там да получи множество присъди по тяхното законодателство. Те ще хвърлят огромен ресурс срещу теб тайно и ще се оправдаят, че го правят за националната сигурност. И понеже е тайно, ти не можеш да го видиш, на никой в съда няма да бъде предоставена информация, освен на съдията. Делото ще бъде при закрити врати и само съдията и обвинението ще решат какъв ще е изхода от процеса. Всичко ще бъде изфабрикувано и той няма да получи никаква справедливост, когато отиде там.

Посланието тук е към всички по света: Или правите това, което ви кажем, или същото ще се случи и с вас.

Позволете ми да Ви обърна внимание  върху нещо, което бих искал да коментирате. През последните няколко седмици изтече информация за заключението  на Робърт Мюлер, че всъщност не е имало заговор и Русия не се е намесила в предизборната кампания на Тръмп и изборите. Като че ли, обаче, има мълчаливо съгласие по въпроса, че хакването на компютрите е опит на руското правителство да наклони изборните резултати в подкрепа на Доналд Тръмп. Твърдение, на което Министъра на правосъдието Бар не възрази в заключението си относно съдебното решение по случая Мюлер. Въпреки това Мюлер заяви, че е сигурен и твърдо решен да продължи разследването си относно Русия гейт. Ще ви покажа кратко видео, което бих искал да коментирате.
(Видео: Уилиям Бар – Министър на Правосъдието: Мисля, че шпионирането на политическа кампания, това е голямо нещо. Аз съм представител на поколението от периода на войната във Виетнам, когато всички хора бяха много обезпокоени относно преследването на тези, които се обявяваха срещу войната от страна на правителството. Имаше много правила, които бяха създадени като осигурителна мярка докато правораздавателните органи се включат в политическото наблюдение. Не мисля, че тези правила са нарушени, само казвам, че е важно това да бъде разгледано. Не говоря конкретно за ФБР, а за разузнавателните агенции, по-скоро в широк аспект.
Представителка на конгреса: – Т.е. Вие не предполагате, че е имало шпиониране
У. Бар: Аз мисля, че е имало шпиониране.)
 Факт е, че вие сте един от малцината, сред които е и  Джулиън Асанж, които могат да говорят от позицията на експерт с достатъчно информация за това дали наистина Русия е повлияла на изборите. Какъв ефект би имал арестът на Джулиан Асанж за разкриването на този случай, според Вас?

Б.Б.: Аз не мисля, че арестът му би оказал влияние на възможността за разследване на този случай. Имам предвид, че всичко, което трябва да се направи, е да разгледаме данните на Агенцията за Национална сигурност, както и публикациите на Уикилийкс за Подеста и Демократическата партия.  Всички доказателства са вече на лице. Юридическите доказателства, че няма никаква намеса са очевидни и могат да бъдат показани в съда. Просто трябва да се вземат, да се покажат в съда и да се даде възможност да бъдат видяни от всички. Това, което искам да кажа е, че няма никакво доказателство, че има каквато и да е връзка между публикациите на Уикилийкс и Русия или руснаците.

-Няколко месеца след встъпването си в длъжност президентът Тръмп е помолил директора на ЦРУ по това време – Майк Помпео – да се срещне и обсъди с Вас вижданията  по този въпрос. Няколко месеца преди да се срещне с Вас, както разбираме от Ел Ей Таймс, Помпео казва, че Уикилийкс е външно вражеско разузнаване. В тази реч Помпео казва също, че Уикилийкс се е поставило в услуга на руснаците. Как ще коментирате това?

.- Ами много просто. Няма никакви доказателства, че руснаците имат каквато и да е връзка с всичко това. На въпросът какво е основното доказателство – никой няма отговор. Те постигнаха това с обвинението на Розенщайн, че агент на ГРУ се разхожда насам- натам вътре в Националният комитет на Демоктратите.  Някои хора предполагат, че извнесеното са данни на Агенцията за Национална сигурност. Аз казах, че това не би могло да е информация от Агенцията, защото тя е класифицирана. Така че, дори да е някаква информация – тя е редактирана. Не може публично да разкриеш такава информация. Иначе Розенщайн е виновен по член 18 за нарушаване на Закона за шпионирането, както и за публикуване на класифицирана информация.  Това не може да е информация на Агенцията за Национална сигурност. Аз предполагам, че тя идва от Краудстрайк (Компания, осигуряваща сигурността на киберпространството) или от трета   страна, която разследва това, което е останало в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия. Имам предвид, че ФБР не може да покаже продължителен контрол върху сървърите на Комитета на демократите, защото ги няма. В съда това доказателство няма да издържи. Ще се приеме като основано на слухове. Принципът на ФБР е да намери доказателство, което да се приеме в съда като основно доказателство. Не са го направили, защото нямат такова доказателство. Всичко, което имат е това, което някой от еди коя си търговска компания, им е казал. Всичко,  всъщност, е фалшификация. Те могат да твърдят каквото си искат, но мисля, че руснаците откриват съдебно дело. Ще стане много интересно. Министерството на правосъдието използва изтеклата информация за Държавния департамент и  откровено фалшифицира закона. Розенщан дори го използва като Обвинителен Акт. Той претендира, че е руснак, че работи за руснаците. Само че, по отбелязаното време върху архивите разбираме, че веднъж това е някой от източният брят, друг път е някой от централната част, следващ път е някой  от западният бряг на Съединените щати. Не от Русия. Така че ни е много трудно да разберем как точно са разбрали, че е  от Русия.

-Също както и случаят с кърпичката с инициали на руски, оставена на „местопрестъплението“, за да бъде намерена. Ние публикувахме на сайта на ЛаРуш призив към президента Тръмп да декласифицира всички документи относно това разследване: от къде идва това досие, каква е британската връзка с Пападопулос/Картър/Пейдж и другите…  Това което исках да Ви попитам е, че откакто президентът Тръмп е встъпил в длъжност е обвиняван, че напада медиите и че когато нарекъл СиЕнЕн „лъже-новини“ той всъщност е нападнал свободата на медиите. Как според Вас може да се направи паралел между назоваването на СиЕнЕн „лъже-новини“ и ареста на Джулиан Асанж като нарушаване свободата на словото?

Б.Б.: Разбира се, че арестуването на Джулиън Асанж е нападение на свободата на словото. Това е директна атака. Наричането на СиЕнЕн „лъже-новини“ е просто казване на истината. Ние имаме право да знаем истината и за двата случая. Не мисля, че получаваме истината относно Асанж все още. Трябва да стигнем до края. Също така трябва да разберем как започна всичко това с Русия гейт. По мое мнение трябва да се започне с декласифицирането на всички документи и със съдебно разпореждане да се изиска представянето им от ФБР, ЦРУ и Националната разузнавателна агенция в Съда за външно разузнаване на съединените щати. Мисля, че президентът Тръмп има право да поиска декласифициране на информацията относно кой го е шпионирал по време на кандидат – президентската кампания. Сигурен съм, обаче, че съветниците му казат: „О, това не бива да се прави с оглед на националната сигурност…“ и се питват да замажат цялата случка като един друг се пазят, защото заедно са извършили това престъпление.

– Мисля, че обрисувахте цялата картина на опасността, произтичаща от този арест. Има ли нещо, което мислите, че е важно зрителите ни да знаят?

Б.Б.: Само това, че никой в Правителството, Сената, Агенциите за Национална сигурност, Правоохранителните агенции няма желание да говори за съдебните доказателства, за които ние току-що говорихме, че ние сме намерили, публикувани всъщност от Уикилийкс. Никой не иска да говори за това, защото не се вписва в картинката, която те ни представят . Изфабрикуването на Русия гейт всъщност е с цел да се задържи военно-индустриалният комплекс на нивото, на което е бил и до сега. Трябва да си създадем външен враг, с когото трябва да се борим. Ако нямаме такъв враг, то няма как да обясним нуждата от наливането на милиарди долари в техния джоб. За това става въпрос. Когато се разпадна бившият Съветски съюз от Агенцията за Национална сигурност казаха – „Ами сега какво ще правим? Къде ни е врага?“ Затова им се наложи да си създадат тази мрежа от врагове в целия свят…. След 11-ти септември сме похарчили между един и три трилиона долара само за разузнаване.

Хората, който имат информация от първа ръка са, разбира се Джулиан Асанж, Крейг Мъри, Вие. Дали са се допитвали до някой от вас тримата, относно разследването на Мюлер?.

Б.Б.: – Не. Не. Никой не се интересува от нашите разкрития.Също бих искал да добавя, че не съм само аз. Още около 5-6 от известните хора се занимават с това. Освен това има и други хора, които ни помагат от вън и ни преоставят информация. Не съм само аз. Може би сме около 10 човека, които технически се занимаваме. Юридическата част е доста ясна и няма никакви възражения. Никой не е възразил по нито едно юридическо разкритие или анализ, които сме направили. Имам предвид, че ние всичко сме публикували. Показали сме фактите и всеки може да ги види и да направи собствените си изводи.
Благодаря Ви много за вашият анализ и затова, че се съгласихте на този разговор.

Вашият коментар