03.02.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Михаил Миков: КОГАТО НЯМА ДЪРЖАВА, ВЛИЗАТ ПРАВИЛАТА НА ДЖУНГЛАТА

„МВР не е в състояние да опази границата ни, след като там бе изпратена и армията. В същото време се прави всичко възможно от министъра, политическото ръководство и премиера да се демотивират служителите в МВР“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на БТВ. Той бе категоричен, че няма желаещи да работят в системата. „Да съкращаваш МВР, когато тероризмът се превръща в основна заплаха, когато трафикът на границата ни се превръща в основна заплаха – това е безумие“, категоричен бе лидерът на социалистите и бивш вътрешен министър. Според него у нас вече има сериозно отсъствие на държавата и на държавността. „Когато няма държава, когато в държавата ни важи законът на силния, тогава влизат правилата на джунглата. А говорим, че сме в Европа – парадоксално е“, заяви Миков. Социалистът коментира, че към настоящия момент у нас, за съжаление, законът се свежда до „нещо, заради което се карат депутатите в Народното събрание или периодически се говори, че ще бъде изменено от тях“. Той допълни, че именно демонстрацията на сила по принципа „Законът – това съм аз“, която се прави от властта, от Борисов години наред, възпитава поведение на саморазправа у хората.

Миков за социалната политика на управляващите: „Ако не беше тъжно, щеше да е доста смешно“

„Ако не беше тъжно, щеше да е доста смешно“ – така коментира Михаил Миков опитите за осъществяване на социална политика от управляващите. „Ако вземем равнището на заплащане на труда в България – ще видим, че българският работник получава средно 15,5% от европейската заплата, а БВП на страната ни е около 45% от средноевропейския. А с пенсионната реформа на управляващите, пенсионерите едва ли ще дочакат пенсионна възраст“, аргументира се Миков. По думите му правителството на Борисов е виновно за това, че усилва тенденцията на асоциалност, която следва от години неолибералният модел, при който печалбата е в основата на всичко, трудът е принизен и липсва перспектива.

„Когато трудът е мачкан, когато обществото е дезинтегрирано, когато социалната държава е ликвидирана, бедността и неравенствата са всеобщо усещане – няма за какво да се разправяме с чуждици като реформа, стабилност и подобни реторики. Няма как, когато животът е грозен, термините да са красиви“, коментира той на въпрос относно използваната от настоящото ръководство лява реторика. „Става въпрос за назоваване на нещата с истинските им имена“, категоричен бе Миков. Според председателя на БСП не е възможно с неолибералната риторика да се продължава замъгляването на главите на хората. „Те разбират, че животът е нещо различно от това, което се изсипва от телевизионните екрани. България намалява с 48 000 души годишно. „Тези данни са много ясен измерител дали страната ни е социална държава, а не думите на Борисов и антикризисния му ПР.

„Големият въпрос е накъде върви държавата?“

По повод обществените поръчки и тяхното спиране Михаил Миков бе категоричен, че е очевидно, че „държавата разпределя порциите – в лицето на премиера“. Председателят на левицата допълни, че оградата с Турция е типичен пример как непрозрачно се харчат пари. Според него спирането на обществени поръчки вероятно цели преразпределение, поради невъзможността те да се плащат. „Има страх от това, че с тегленето на 16 млрд. дълг влизаме в дългова спирала и тези поръчки няма да могат да се плащат“, обясни Михаил Миков. Той каза също, че продължава да се тегли външен дълг, който се влага в неща, които не носят възвръщаемост. „Идва големият въпрос с връщането на дълга и политиците ще трябва да го решават – как, без да си насочил тези средства в икономиката, която да донесе доходи за хората и държавата, ще се връщат парите от гражданите, и то в краткосрочен план“, попита Миков. Само след няколко години тези пари трябва да се връщат, а те не са донесли очакваното увеличение на БВП и потреблението в страната ни.

В БСП има голямо обновление, в редиците на партията има много млади хора

На въпрос за това, което се случва в БСП Миков обясни, че в левицата текат промени, има много нови лица и усещане в партията и общинските организации за обновление. „Вижда се едно голямо обновление в редиците ни. В момента около 50% от преседателите на общинските ни партийни съвети са сменени. Има и много млади хора в нашите редици, на различни нива.

Попитан за предстоящите президентски избори, Миков заяви, че в десницата има голямо „разбутване“, част от което са и предстоящите президентски избори. „АБВ апелира за обща кандидатура с ВМРО, а пък те искат обща дясна кандидатура. Ясно е, че при управляващите се мъти нещо и ще видим как ще приключи“, каза лидерът на социалистите.

Накрая председателят на БСП сподели, че предстои негово посещение и на представители на левицата на Конгрес на партия „Справедлива Русия“ в Москва. „Това е партия, която отстоява политики като тези на БСП. Те отстояваха прогресивното облагане, когато в Русия имаше плосък данък“, обясни лидерът на социалисите и допълни, че там той ще подпише споразумение за по-дългосрочно сътрудничество с руската партия.

Вашият коментар