Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КЪДЕ МОГА ДА БЪДА ПОЛЕЗЕН

(продължение от миналия брой)

К а ш л и ц а т а

Кашлицата е симптом, който може да се дължи на различни причини. Секретите от носа, стичащи се по носоглътката, могат да доведат до кашлица. Тези секрети са и причина за засилване на кашлица от бронхиално естество. Лекувай носа, за да облекчиш белодробното заболяване! - казват белодробните специалисти.
Ларингитът и фарингитът също могат да бъдат съпроводени с кашлица. Понякога болната щитовидна жлеза също е съпроводена с кашлица. Последната може да се дължи и на сърдечно заболяване. При него обикновено тя е нощна. Почти всяко белодробно заболяване е съчетано с кашлица. За да бъде ефективно повлияна кашлицата преди всичко трябва да се отстрани причината, която я е провокирала. Във всички други случаи лечението е облекчаващо. При кашлица от бронхиално естество, съчетана с обилни секрети, гъсти, вискозни, трудно отделящи се, има много готови лекарствени препарати. Нещо, което пациентите с такива секрети не знаят е, че най-добрият втечнител за тях е водата. Пиенето на вода ги разводнява и улеснява действието на лекарствата, които изхвърлят секретите от белодробните пътища. Затова дихателно болни, пийте повече вода! При наличие на бронхоспазъм, първо той се овладява, а след това се взема очистител на белодробните пътища. В противен случай спазъмът пречи на отделянето на секретите, които от своя страна засилват кашлицата. Най-добрите очистители на белодробните пътища от секрети са приготвените сиропчета против кашлица - т.нар. "експекторанси". Нито един готов препарат не може да конкурира техния очистителен ефект. Лошото е, че много малко са аптеките в страната, които могат да изготвят тези експекторанси. За последните са необходими извлек от корените на ружа, тиокол, калиев йодид, натриев бензоат, натриев бикарбонат, амониев хлорид, анасонова течност. Белодробните специалисти са убедени в превъзходния очистителен ефект на белодробните пътища от секрети на цитираните експекторанти. Не ги изписват, защото не знаят коя от аптеките, приготвящи лекарства, има компонентите за тези експекторанси. Много затруднени са белодробните специалисти при овладяването на сухата, непроизводителна (не съчетана със секрети) белодробна кашлица, както и кашлицата от сърдечно естество. Единствено за тази цел остава сиропа демефан (изписва се на обикновена рецепта). Ефектът на демефана е несъпоставим от лечебна гледна точка с този на дионина и кодеина. Пиша тези редове за да помогна на дихателно болните.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM