Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

В НАВЕЧЕРИЕТО
НА СЕДМИ АПРИЛ

Не знам защо в съзнанието ми изплуваха спомените за здравни служители, които вече не са между живите. Това са колеги, които помня и никога не ще забравя. От стената ме гледа строгият, но благороден хирург д-р Владимир Недков - бащата на врачанската хирургия. Неслучайно на неговата надгробна плоча пише "безжизнена е ръката, която даваше живот". Златната ръка на големия хирург и човек винаги ще се помни.
Трябва да помогнеш на детето, щом е в детско отделение, чета в уверения поглед от портрета в кабинета на завеждащ отделението. Това е ликът на незабравимия д-р Пищиков - учителят на врачанските педиатри.
Как е малкото, повлиява ли се от лечението. Утре пак ще мина да го видя - това беше неписания закон за покойния д-р Петко Сивчев.
Ами големият професионалист с тих и благ характер, изследователят в областта на ендемичната нефропатия, покойният доцент Йото Танчев.
И досега с признание старите врачани споменават името на човека, цигуларя, фотографа и магистър-фармацевта Жоро Симеонов - символът на врачанската фармация.
Много години са изминали откакто тези колеги са в небитието. Помним ги не само с техния висок професионализъм, но и с голямата им любов към хората, с човешкото отношение към всеки, с естествената непринуденост, с всестранните интереси, с активната им гражданска позиция. Те бяха непримирими към всичко негативно, не само в професията, но и в живота. Ето защо - по-често да се сещаме за тях. Има какво да научим от техния живот, имаме чудесни образци за подражание - за човешкото в здравеопазването. Човешкото, което здравната реформа унищожи. Професионализъм има, и то висок, но другото липсва, а е крайно необходимо и за колеги, и за пациенти - хуманизмът в професията.
Хуманизмът, който трябва да възстановим на всяка цена.
Честит празник, колеги!

Иван УЗУНОВ,
клиничен
магистър-фармацевт
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM