Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

ХАНКЕ И ЛЕОНТИЕВ НИ БУТАТ НА ЮГ

Бойко Ламбовски

Съвсем наскоро професор Стив Ханке вметна, че ние, българите, сме като гърците и ако скоро влезем в Еврозоната, ще се разпашем бърже и ще тръгнем по пагубния гръцки път... А те трябвало да направят като нас - да се върнат към драхмата, да приемат валутен борд, да се дисциплинират и само така щели да се оправят. Онзи ден пък заяви, че страхотни беди чакат гръцките банки и гръцкия народ при новостеклите се обстоятелства.
Както вече казах в минали писания, не съм икономист, не съм и елинист. С Гърция ме свързват единствено четири-пет посещения и силните ми симпатии към древногръцката митология.
Вероятно затова се сетих, че един важен гръцки бог бил Хермес
Имал много служби - и на пратеник на Олимп, и на покровител на пътуванията и пътниците, и на божествен супервайзър, както бихме го нарекли днес, по въпросите на търговията и изобщо на всякакъв алъш-вериш и далавера. Не се гнусял да побарва и чуждо понякога, сигурно го е смятал за в реда на божествените неща или поне за част от света, какъвто е. Казват, че веднъж Хермес, богът с крилатите сандали, паланджосал на Зевс скиптъра, на Посейдон тризъбеца, пък на Аполон някакви свещени крави... Нашега уж. Нека не забравяме, че Хермес е бил сред най-почитаните, негови статуи били издигани навред. Едва ли е случайно, а по-скоро е плод на култа към полифониите на етоса и сакралните многообразия в древната, но и в съвременната елинска душа...
Та аз, слушайки последните три години почти непрекъснато за гръцките нещастия и беди и за нашите заслуги и късмет на този фон - как сме финансово дисциплинирани, как сме преуспели и образцови пред Европа, как сме избягали далеч напред от гърците организационно и капиталистически, съм все по-раздвоен. Дори раздвоен е слабо казано. Направо съм в плен на известна шизофреничност относно ситуацията. Защото като ида до комшиите, виждам все същото - спретнати градчета с чудни хотелчета и малки и големи архитектурни бижута, пълни курорти и кръчми, левантински рахат и целонощни купони през лятото... И ме хващат едни въпроси, не си е работа.
Защо, аджеба, тия пусти наши изпреварени и нещастни комшии не тичат презглава да се цанят у нас за сезонни работници - да берат домати и марули, да носят подлогите на нашите тежко болни, да сервират фрапето и капучиното на нашите достолепни пенсионери, защо не се юрнат да проституират по нашия "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", а? Защо продължава обратното, макар може би понамаляло? Ханке ли ме пързаля нещо, или аз съм тъп и сляп?
Хе-хе, Гърция е бедна държава, но с богати граждани, да знаеш, смигна ми един елин наскоро в другарски разговор. Това впрочем съм го чувал и друг път. И този елин ми разказа как дори в тази сложна ситуация богати гърци били изкупили част от морския флот на Германия... Дали е така, не успях да проверя, но ако е станало, вероятно е с част от борча, който страната на едните има да връща на страната на другите, парна ме мисълта. Според говорещия от десетките не, ами стотици милиарди долари борч на Гърция днес към страните кредиторки олигарсите са откраднали около половината, може би дори 60%, смяташе той. Останалото обаче било отишло при търговци, фермери, чиновници, собственици на хотелчета и таверни, изобщо - при най-обикновени граждани, включително пенсионери...
Нахвърлях груба сметка в главата си и се изумих от цифрата, полепнала по простия народ. Бая идва. И в моята проста, лишена от дълбоки икономически съображения глава се изобрази следната картина. Бедна и изостанала преди 40-50 години, Гърция (а който е ходил тогава, знае що за западнала държавица със схлупени къщурки и магаренца по пътищата е била тя) за няма нищо като отрязък от време дръпва пет-шест гърди пред комшиите. Как стана ли - ами да приемем, че дори по най-Хермесов начин е станало... Нови и нови правителства вземат нови и нови заеми и повишават непрекъснато я заплати на даскали и чиновници, пенсии на рибари и чобани, субсидии на фермери и зарзаватчии... Сигурно крадат и самите те, дума да няма. Но и за пенсии има - дори днес най-ниската е над 500 евро, а някои са и по близо 3000 евро.
Защо цели десетилетия кредитодателите са давали нови и нови заеми, че дават и сега (искайки и нас да включат даже) не ми е ясно. Тоест ясно ми е - дават, щото искат да си върнат вече даденото, по възможност с лихва. Един еврейски (не гръцки) съвет звучи така: "Ако искаш да забогатееш, вземи голям заем от голям чорбаджия. После оня ще те научи какво да правиш само и само да си върне парите."
Сетих се за един руски мислител, който се е изказал горе-долу като Ханке преди малко по-малко от 150 години. "Българите са възпитани от гърците в този смисъл, в който чехите са възпитани от немците." Казва се Константин Леонтиев.
И така да е, не сме добре възпитани, излиза. Нашите управници крадат на 100%, щом днес викат на пенсионерите ни: "Вие сте добре, я вижте гърците колко са зле."

в. "Сега"
.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM