Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОЛИГОФРЕНИ. СЕГА КАЦАМ ОТ ДРУГАДЕ

А пък Домусчиев едва сега разбрал, че журналистите са олигофрени.
Какво ново всъщност казва той?
И проблемът не е в избълването на една дума - а в това

кой откъде е кацнал

Внезапно ли разбрахте, че тия хора ви мислят за олигофрени?
То и самото откриване на трибуна "Моци" си беше едно провинциално изхвърляне, но това е отделен въпрос. Ако Моци, който си е един румънски левак като цяло, ще си има трибуна, тогава на Роналдо или Меси мавзолеи ли да им направят приживе? Да ходят там туристи от Разград и да се радват за Моци. Както и да е.

В свещеното си възмущение "олигофрените" пропуснаха да забележат, че Домусчиев се опита да резне главата на Бойко - бил дошъл с военен хеликоптер, друсал се в него час и половина и все пак кацнал. Дано да не е бил онзи хеликоптер, който със зор излетя за военния парад на Гергьовден. Домусчиев пусна кръв на Бойко, но на раята по-интересни им се видяха езиковите му умения. Все пак "олигофрен" изисква известна начетеност - за Разград и трибуна "Моци" по на място са други думи - "бунак", "серсемин", "ахмак" и пр.

Да видим сега случката през очите на "олигофрена". Какво щеше да се случи, ако той беше треснал с микрофона един шут в гредата - искам да кажа в главата на Домусчиев? Засилва се серсеминът и - прас! Какви декларации щяха да четат тогава по Би Ти Ви? Как щяха да реагират прехвалените социални мрежи, в които, изглежда, най-удобно са се пльоснали "протестърите" - хората на Прокопиев, та все тях цитират. Социалните мрежи сякаш няма да съществуват, ако някой от хранениците на тази Буза на Разума - и той от Разград! - не се изтъпани най-отпред.
Дали само за една секунда "олигофренът" си е представил, че ако нацели гредата, ще използва по-добре микрофона си? Едва ли. Той и всички останали са възпитани/дресирани от четвърт век насам да приемат безропотно, че са олигофрени, насила са се вживели в тази роля, нямат друг избор. Правят ги непрекъснато на олигофрени; никакви хора се големеят пред тях, те трябва да тичкат подире им в парламента, много често да слушат там безподобни глупости,

да олигофренясват непрекъснато

Дневният им ред е определян от тия хора - и така ще бъде до края на света, поне на българския.

Затова смятам, че нищо особено не се е случило. Например поне за мен доста по-неприлично е да се гевезят покрай съпругата на Домусчиев, която щяла да позира за голямо американско списание, правено от олигофрени - това не беше споделено, но се подразбира.

Някои дори подозират, че зад скандала се крие нещо съвсем друго - просто

един изтърсак на Прехода се е сръфал с друг

- ръф, ръф, грух, грух. Подозренията може и да са основателни, след като най-стръвно се нахвърлиха върху Домусчиев хранениците на Прокопиев. Но я се попитайте - той пък не ви ли нарича непрекъснато "олигофрени"? И вие си траете - защо? Тия дни в едно от изданията си правеше сметки около някои от големите български вестници какви дългове имали, кому и колко дължали - точно той, дето вече повръща от преяждане с подаяния на чужди фондации, без които вестничетата му отдавна да са изчезнали. На подобно нахалство някои викат катилско.
Не бива да се дразните само тогава, когато ви наричат олигофрени - но и когато ви правят на олигофрени, стига да имате куража да го схванете. А това се случва непрекъснато, олигофренясването не спира нито за миг.
Спомнете си какво се случва в кулоарите на парламента, какво чувате по време на парламентарния контрол, как ви залъгват на брифингите на отделните министерства, които всъщност са сбирки за олигофрени, за купоните в партийните централи да не говорим. Когато се усукваха като змиорки за КТБ, шефовете на БНБ не ви ли казваха направо в лицето, че сте олигофрени? Ами комюникетата за взривовете във военните заводи - тази наша славна, нестихваща война? Ами по време на също тъй несекващите наводнения - какво чувахте освен тътена на една дума, с която отдавна са ви кръстили: "Олигофрениииии!"
Заради всичко това възмущението около изпускането на Домусчиев изглежда прекалено приповдигнато, дори неестествено. Сами се заблуждавате - може би за да приемете по-лесно трайното състояние, в което се намирате, за да се примирите с робията си. А всичко опира до това, че доста хора току-що са кацнали от другаде.
Това е

съдбоносният недъг на Българското Узряване

Има едно великолепно есе на Стефан Попов, озаглавено "Третото поколение". Идеята му, грубо казано, е, че след Освобождението донейде значимите българи узряват едва тогава, когато богатството им, неизвестно как придобито, се слива с истинската образованост - това е "Третото поколение", на което България вече би могла да разчита. И тогава идва преобразяването на 9 септември 1944 г., всичко катастрофира и пак се започва от нулата.
Нещо подобно се случи и през 1989 г. и започнаха отвсякъде да кацат някакви урунгели с неясен произход и невтасал манталитет - прииждаха и кацаха като някакъв заблуден, опиянчен парашутен полк. Този десант на "кацащите" съсипа всичко - а вие се сърдите заради горката дума "олигофрен". По-добре да вникнем какво има отвъд нея, каква бездна се открива там.
И нека да кажем на онова симпатично момче, репортера на Би Ти Ви, че пропусна златната възможност да се превърне в българския медиен Кантона и някой ден да открият трибуна и на негово име - защото се задоволи с ролята на жертва. А и не ти струваше въпросът, драги, нищо особено нямаше в него, по-добре да беше попитал какво се опитват да скрият Кацащите зад насиления си гняв - и все успяват.
Иначе извън този случай мнозина от нашия занаят често сами дават аргументи на ония, които ги смятат за олигофрени - с тъпите си въпросчета, с примитивния си интерес към маловажното. Изобщо - заради крайната неукост на някои екранни мунчовци. Представете си мислено някои от по-нахалните лица от екрана, примерно - и се запитайте каква е грамотността им, какво издава дърварският им стил, който при някои от тях прелива в нечленоразделна реч, какво поражда скверния им интерес към скандалното, но не и към същността - и защо вечно преследват сянката, а не същността. А това е толкова изгодно за "кръстниците" им.
Сега дори да разчекнат Домусчиев - късните храбреци - пак няма дори в незначителна степен да се доближат до въпроса за "кацването".
А репликата "Не знам, защото кацам от другаде" е на образователния министър Танев (парламентарен контрол, 15 май).
И между другото - сега не ви ли правят пак на олигофрени, като ви внушават да продавате истерията около Македония, сякаш всеки момент някой български първенец ще влезе на бял кон в Скопие. Все бели коне сънуваме, а сме си едни катъри. Чухте ли досега нещо разумно за кризата в Македония - освен патетични гърчове в стил "Арабска пролет", "Оранжева революция" и прочее идиотщини, предназначени за олигофрените, които, без да го съзнават дори, се превръщат в търговски агенти на измислени всенародни вълнения. Пуснаха по телевизиите и сетне набързо скриха един таен запис на водача на македонската опозиция, в който той най-безсрамно си иска 200 хиляди евро рушвет. Какви надежди хранят нашите олигофрени с подобни герои, та усърдно им дават думата?
Но Македония да не я мислим - щом на неделния митинг специално отишъл нашият Станишев. "Тук съм, за да чуя гласа ви!" - казал на протестиращите Вечният Победител.
-------

Кеворк Кеворкян


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM