Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Генералният секретар на НЕТА Дамир Домитрович:

"БЛАГОДАРЯ НА ВРАЦА
ЗА ТОЗИ УНИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ"

Управителният съвет на Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/ проведе на 19 май заседание във Враца, на което бяха набелязани дейностите на най-голямата театрална мрежа в Европа през 2015 година.
Председателят на НЕТА Благой Стефановски от Македония обеща, че организацията "по-дейно ще помага на организаторите на Международния фестивал на камерните театри във Враца", който се реализира за пета поредна година паралелно с Националния фестивал на малките театрални форми. "Освен професионалната организация на фестивала, във Враца има и чудесна публика", допълни още бившият министър на културата на Македония.
Директорът на ДКТ-Враца Анастас Попдимитров припомни, че във Враца се провежда най-старият театрален фестивал в България, който е създаден през 1977 г. "Страхотно е, че НЕТА вече пета година провежда своя проява при нас и че международният фестивал на камерните театри се утвърди. В настоящата икономическа обстановка, обаче, имаме нужда от подкрепата на театралната мрежа, за да продължим да поддържаме високото ниво на селекция, представления и участия. С цената на много усилия, на разбиране от страна на общинското ръководство и нашите спонсори, успяваме да се справим, защото държавата трудно намира пари за култура", коментира Попдимитров.
Генералният секретар на НЕТА Дамир Домитрович от Словения пък беше въодушевен от двата фестивала и не скри оптимизма си за бъдещето им: "Присъстваме на най-силното издание на фестивал на НЕТА във Враца - играе се на три сцени; публиката не оставя едно свободно място, доста правостоящи гледат спектаклите, а качеството тази година е на страхотно ниво. Благодаря на Враца за провеждането на този уникален фестивал!".
Домитрович отчете, че последните тенденции в Европа са към намаляване на театралните фестивали, затова "проявата във Враца има още по-голяма тежест не само в България и на Балканите, но и в Европа". Генералният секретар определи и посоките на развитие, към които ще се стреми НЕТА през тази година: качване в интернет пространството на повече продукция, изиграна на сцени и фестивали на НЕТА; създаване и утвърждаване на интернет-телевизия със спектакли, продуцирани от НЕТА; мениджмънт на представления, чрез които отделните държави-членки на НЕТА да обменят европейски ценности; провеждането на фестивали на НЕТА в: ExPonto в Любляна /Словения/, Враца /България/ и Струмица /Македония/; презентации на 12 спектакъла, продуцирани от НЕТА в интернет пространството и собствена телевизия; провеждане на фестивал на НЕТА в реновирания национален театър в Букурещ /Румъния/, който е между 28 август и 5 септември т.г…

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM