Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЦА ПАК Е ЕВРОПЕЙСКА
ТЕАТРАЛНА СТОЛИЦА

Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е и председател на организационния комитет, откри днес 26-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 5-ия Международен фестивал на камерните театри на Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/.

"Всяка година в средата на месец май гостоприемна Враца е съпричастна към изкуството и сценичните изяви с изключително висока стойност и с право можем да кажем, че по това време Враца се превръща в европейска театрална столица. Това е един изключителен шанс, благодарение на вас, приятели от врачанския театър и на вас, г-н Попдимитров…Сигурен съм, че богата програма и прецизната селекция на НФМТФ ще донесе истинска наслада на верните почитатели на театъра". Кметът благодари на гостите от чужбина за тяхното участие и откри 26-ото издание на НФМТФ и 5-ия МФ на НЕТА.
На церемонията присъстваха заместник-министърът на културата Боил Банов и народните представители от 43-ото Народно събрание за област Враца Георги Божинов и Красимир Богданов, селекционерът на НФМТФ`15 Ина Шкарова, селекционерът на МФ на НЕТА и председател на НЕТА Благой Стефановски от Македония. Театралната мрежа беше представена и от генералния секретар Дамир Домитрович /Словения/. Театрали от Словения, Македония, Сърбия, Словакия и ценители от цяла България също бяха на тържеството.

Пред гостите директорът на ДКТ - Враца Анастас Попдимитров представи българското жури, което ще оценява традиционния фестивал. Негов председател е театроведът Красимира Филипова, а членове Светла Бенева и проф. Ромео Попилиев.

Начело на международното жури е Нора Макарова от Русия /завеждащ бюрото за критиката на всерусийското театрално общество/, на която ще помагат Гоце Ристовски и Тодор Кузманов от Македония, Драган Яковлевич от Сърбия и Веселина Гюлева.

Заместник-министърът на културата Боил Банов приветства театралите от името на министър Вежди Рашидов и пожела успех на фестивала: "Благодарение на този фестивал в средата на май във Враца се събират едни от най-добрите творци от България и все повече техни колеги от Балканите и Югоизточна Европа. Фестивалът на малките театрални форми се е превърнал в синоним на сценично изкуство с дълбок псилохогизъм и виртуазна артистичност".

Преди да бъде вдигната завесата за първото представление, директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров благодари на хората, благодарение на чиято финансова подкрепа фестивалите са факт:
"Позволете ми да благодаря на нашите спонсори, без които този фестивал нямаше да го има. Да благодаря на община Враца, че спази думата и осигури предвиденото финансиране. Искам да благодаря на кмета на Враца инж. Николай Иванов, който ни помогна да намерим най-сериозния си спонсор за фестивала. Благодаря и на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата за проекта, чрез който кандидатствахме, и на народните представители, които тази година бяха и наши спонсори, както и на останалите спонсори, без чиято помощ нямаше да се справим!"Първият спектакъл беше "Буре барут"от Деян Дуковски на център за култура "Марко Чепенков", Национален театър "Войдан чернодрински" - Прилеп, Македония

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM