Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

С ПРЕДСТАЯНЕ НА АКСИНИЯ МИХАЙЛОВА
СЕ ОТКРИ СЕДМИЦАТА НА ФРАНКОФОНИЯТА

На 16 март в Регионална библиотека "Христо Ботев" с кръгла маса на тема: "Френският език-моят трамплин в живота"- Врачани-франкофони у нас и по света" и представяне на Аксиния Михайлова - носител на награда "Аполинер" се откри Седмицата на франкофонията.
Името на преводачката, поетеса и преподавател Аксиния Михайлова не се появява често сред културните новини, но когато то е част от тях, има защо. През 2014 година тя става носител на една от най-престижните награди в поезията - френския приз на името на Гийом Аполинер. Поводът е стихосбирката Ciel ? perdre ("Небе за изгубване"), разпространена от "Галимар", едно от най-утвърдените литературни издателства във Франция и вече с почти вековна история. Тя е второто българско име в каталога му, след като през 80-те то превежда Йордан Радичков. Победата на Аксиния, работеща и живееща в София, е събитие и поради факта, че изключително рядко автор извън френскоезична страна печели подобно отличие. На български Аксиния Михайлова има пет издадени стихосбирки - "Тревите на съня" (1994), "Луна в празен вагон" (2004), "Три сезона" (2005), "Най-ниската част на небето" (2008), "Разкопчаване на тялото" (2011). Съставител е на две антологии на латвийска и френска поезия и преводач на над 30 издания от двата езика. Аксиния Михайлова, е родена на 13.04.1963 г. в с. Ракево. Завършва френска езикова гимназия, ДБИ - специалност Научна информация, СУ "Св. Климент Охридски" - Българска филология и втора специалност - Френски език. Живее и работи в София.

 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM