Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО ЛЯТО ЗАПОЧНА
НА ПЕТРОВДЕН

Църковния празник Петровден бе избран от археолозите във Враца за начало на новия сезон на проучвания, в който ще продължат разкопките, разкрили базиликална църква в местността "Градище" край прохода "Вратцата". Храмът е датиран от 6 век и е с размери 18.6 метра на 6 метра. Тази година ще е третата на проучвания на това място. "Ще работим в две посоки - западно и северно от храма. Очакваме да открием нови сгради, каквито навремето е имало в непосредствена близост до църквите. Най-важното място обаче е проучването на абсидата на средновековния храм, с колегата Александра Петрова очакваме там да открием ранно тракийско светилище" - каза археологът Нарцис Торбов.
Пред зам.-кмета Красимир Богданов и главния архитект на Община Враца Данаил Дилков археолозите споделиха идеята си храмът да бъде възстановен. Това може да стане с кандидатстване с проект по програма с европейско финансиране. Обектът спешно се нуждае и от консервация и реставрация. И двете идеи ще залегнат в архитектурен проект за възстановяване на базиликата. За разкопките в местносттите "Градището" край Враца и "Валога" край Оходен Общината е заделила 25 000 лева.

Даниела Хитова
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM