Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДЕНЯТ ЗА ПРОСЛАВА И НЕЗАБРАВА
НА ВОЙВОДАТА И НА ЗАГИНАЛИТЕ
ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

      
      
      
      

. Митинг- заря на площад "Христо Ботев"
. инж. Николай Иванов: Ботевият дух не е само история

На 1 юни централният площад на Враца отново събра пред паметника на Христо Ботев признателни българи от цялата страна и гости от чужбина, за да отбележат по достойнство 138 години от подвига на Войводата и неговата чета. "С вълнение, признателност и гордост заставаме в първоюнската вечер до светия паметник на гениалния поет и революционер Христо Ботев - тук, в подножието на Околчица, на Ботевия площад, в Ботевата Враца! В навечерието на Деня, отреден за прослава и незабрава на Войводата и на героите, загинали за свободата на България! Колкото и да преоткриваме света, въгленчето на българщината ще парва душите и сърцата ни и ще ни придържа към неизчерпаемия извор на родното. Ще ни изпълва с възторг и самочувствие! Българското минало не се измерва само с времето назад, а с огнената летопис, с епохални и велики събития, с достойни личности, сътворили история и оставили дълбока диря към бъдното - като светилник, като пламък! Огнено е Ботевото слово, подвига и примера му! С него израстваме и с него се съизмерваме! Търсим отговори за себе си и за времето, за нашите дела и за националните идеали! Затова Ботевият дух не е само в историята - той е с нас, като посока, мисъл и пример! И днес нашето съвремие ни изправя пред нови предизвикателства и трудни решения. Трябва да успеем, длъжни сме да ги надмогнем. Имаме живия пример на Войводата Ботев! Имаме една България и един дълг - да дадем път на единението и съгласието и да работим за просперитета на родината." - каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Да изкажат своята почит до паметника застанаха двама президенти Росен Плевнелиев и Георги Първанов, зам.-министърът Велислава Кръстева, евродепутатите Ангел Джамбазки, Николай Бареков и Владимир Уручев, депутатите Янаки Стоилов, Камен Костадинов, Корнелия Нинова, Венцислав Лаков, инж. Петя Аврамова, инж. Тотю Младенов, Адриан Асенов, Румен Йончев, областният управител Венцислав Василев и заместникът му Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов и инж. Николай Йорданов, представители на институции, общински съветници, граждани и гости. Сред присъстващите бяха също делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа и Франкфурт на Одер, от Република Словакия, Република Румъния, Република Македония, Република Сърбия, Република Албания, генералният секретар на Бенелюкс.
"Ботев е от поколението българи, които осъзнаваха, че физическата свобода на един народ не е достатъчна. Много по-важни са духовната свобода и националното единство, които стъпват на просвещението и на сремежа към културен възход", каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествения митинг-заря. Той припомни, че "преди да вдигнат пушка в борбата за свобода" мнозина от българските революционери са били учители и книжовници. "Така те ни завещаха не само своя пример как се мре за род и отечество, но и веруюто, че истински свободен може да бъде единствено просветеният ум", заяви президентът. В словото си държавният глава посочи и примера на падналите в защита на Родината през войните за национално обединение. "Нека никога не забравяме случилото се в Европа през XX век. Това бе тежък, но дълготраен урок за всички нации", каза Росен Плевнелиев. По думите му, при ръста на евроскептицизма, който е налице днес, по-добре от всякога трябва да се помни какво причиниха на Европа противопоставянето, омразата и националният егоизъм. "Когато намерим своето достойно място в семейството на европейските народи, ще бъдем горди от постигнатия национален идеал, зададен от Ботев и Левски. Само така ще останем верни на завета на нашите предци и ще осмислим саможертвата им за Отечеството" - каза още Плевнелиев.
В тържествената заря-проверка участваха четири представителни роти от военното формирование 22160 - Плевен. В края на церемонията врачани се радваха на прекрасна заря, окъпала целия площад в светлини и блясък.

Преди митинга-заря се състоя традиционния първоюнски концерт във Враца. В спектакъла, в който бяха включени текстове на Христо Ботев, на врачанската поетеса Яна Кременска и на писателя- литературовед Цветан Стоянов, участваха балет "Арабеск", актрисата Надя Тержуманова от Народен театър "Ив. Вазов" - София, актьорите Христо Симеонов и Валери Еличов от Драматичен театър "Адр. Будевска" - Бургас, актьорът Янко Лозанов, Общински танцов състав "Хемус" - Враца , Представителен танцов ансамбъл "Мездра", Симфониета - Враца, Мъжки митрополитски хор - Враца и Театрална група ТЕМП - Враца..


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM