25.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Писмо от “България” 1 Кърлинг. Ще посегнем ли на Пирин?

Димитри Иванов

 

 

 

Димитри Иванов

Кметът на Банско Георги Икономов изглежда e много добър организатор, но май е на страната на банскалийските хотелиери. Казват, че те въобще не са банскалии. Те строиха и според мен презастроиха около Банско. Чувам, че сега посягат към Добринище и към Пирин планина. Кой ще им попречи? Те казват, че „зелената мафия“ им пречи. Те са печалбари, което си е нормално; може аз да съм дърт мърморан и сега, като вече не мога да карам ски, завиждам на тези, които могат, и мърморя:

Щели да дадат поминък. Техният девиз е „Бъдеще за община Банско“, но аз го видях това бъдеще в бетонираното Черноморие.

Мисля, че „зелените“ не са мафия, а хора загрижени за хубавия Ирин-Пирин. Една професорка по туризъм в УНСС каза, че в Алпите има много ски влекове и лифтове; да се търсело златната среда между туристическия бизнес и екологията. Вий спомняте ли си, госпожо… Мадам, чели ли сте нашия Алеко Константинов, дето написал „Швейцария ли?“ Вижте на картата, госпожо професорке, колко са големи Алпите, колко е мъничък нашият очарователен Пирин. Лете го превалях за седем часа от гара Пирин до Банско. Можех и по-бързо, но посядах да се любувам на чудните гледки.

* * *

Читателю мой, сигурно си виждал Curling по телевизора; май кърлингът е олимпийски спорт. Дори аз, който отдавна си изхвърлих телевизора и го замених с огнище, се забавлявах, когато гледах кърлинг. Прилича малко на боулинг и билярд – една голяма тежка шайба с дръжка, един я засилва и я плъзва по леда да разбишка две по-малки шайби, едната да отиде в синия, а другата в червения кръг, нарисувани на леда. Карамбол. Комичното е, че другите играчи в отборите наведени и надупени, метат и лъскат леда пред голямата шайба да улеснят плъзгането й. Казват, че този спорт се родил в северните страни, където едно време плъзгали камъни по леда, но не знам вярно ли е. Знам, че България не е северна страна, а министър Димов и мадам професорката в УНСС са се надупили на инвеститорите. Въобще кърлингът прилича на нашата политика. Надупвахме се пред Хитлерова Германия, после пред Кремъл, после пред Европа (ще направим така, защото Брюксел така каза). Когато беше президент Плевнелиев, надупен метеше и лъскаше леда пред САЩ и НАТО, които бяха плъзнали да разбишкат Украйна и Русия. Сега като поехме за половин година ротационното европредседателство, как ще играем? Видях, че сегашният президент и летец Радев не играе като играч на БСП. Това е много добре. Премиерът Борисов води разумната политика на възможното. И това е много добре. В Народния театър при откриването на председателството Доналд Туск ме възхити с отличната си реч, произнесена на български. И веднага някакви академици и многознайковци гракнаха: той това не бил казал, онова пропуснал, с поляците не ни свързвала историята. Какво искате критикари? Той да е отегчителен като вас? Не сте ли виждали във Варна парка музей „Владислав Варненчик“ на мястото, където през петнайсети век се е сражавала 20-хилядна обединена християнска многонационална войска, предвождана от полско-унгарския крал Владислав Ягело, наречен Варненчик.

* * *

За „Каритас“ чух по радиото: Старите птици, които не могат да издържат прелета, биват изоставяни; така е при животните. Но ние сме хора. Съгласен съм. Ала ще добавя – ние сме по-лоши от животните. Бием жените си. Пръсваме в лицата им киселина (знам три случая). Това е противоестествено, това го няма при животните. Петелът се бие с чуждия петел, не бие кокошките си, еленът се бие с другия елен, не бие кошутите си.

Дегенерация при мъжете? Трети пол?

* * *

Истанбулската конвенция уж е срещу домашното насилие. Но тя е уловка за легализиране на еднополови бракове. Мълчи за тях, говори за Gender самоидентификация, избираеми мъжки и женски поведения. Все едно са я писали гейове и лесбийки, които те питат: Отговори с да или не – продължаваш ли да биеш жена си? Ако кажеш „не“ признаваш, че досега си я биел, „да“ значи продължаваш да я биеш. Подписване на конвенцията означава признаване на измислени полове.

* * *

В „Илиада“ Омир разказва как най-силният от мирмидонците, бързоногият Ахил Пелеев се ядосал на предводителя на ахейците Менелай, задето му отнел плячката, красивата пленница Бризеида и отказал да се бие в Троянската война. Бисексуален ли бил Ахил, че дал доспехите си на нежното си приятелче Патрокъл да плаши троянците? Троянският херой Хектор убил Патрокъл; после Ахил убил Хектор. Туй то. Педерастията нам е чужда. Прабългарите били воюващо племе, но нямали такива проблеми, понеже като номади са пътували заедно с жените и децата и през деня воюват, нощем спят при жените си. Хомосексуализмът възниквал при затворени общности от мъже без жени, както при спартанците и османските армии, християнските манастири и английските колежи; във Франция казвали „Ла малади англез“, английската болест. Нали знаете вица:

– Чаят ви, сър!

– Вери уел, Джийвс! Погледни през прозореца и ми кажи какъв е този шум навън, Джийвс?

– Протестират гейовете, сър.

– Някой забранява ли им да са гейове, Джийвс?

– Не, сър.

– Тогава защо протестират?

– Защото са гейове, сър.

DI copyright

 Омир възпял Ахил богоравни. Бисексуален ли е бил Ахил ?
 Лордът не казва на личния си прислужник „тенкю“. Казва „вери уел“

Прабългарите нямали проблемите на уседналите преди тях. Нямали нужда от Истанбулски конвенции.

художник Димитър Гюдженов
 Прабългарите нямали проблемите на уседналите преди тях. Нямали нужда от Истанбулски конвенции.
 Битката при Варна на полскоунгарския крал Владислав Ягело

Вашият коментар