19.04.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Паника в САЩ. Милиони бягат от урагана Ирма. Шестметрови вълни удариха Бахамите и Куба

„Това е буря, която ще ви уби, ако не се махнете от пътя й. Всички ще я усетят“, заявиха от Националния център за урагани.Магистралите се оказаха твърде тесни за вълната от автомобили, които бягат пред най-страшния ураган. Маями се превърна в призрачен гр

Заради урагана „Ирма“ американските власти призоваха близо 5,6 милиона души, да се евакуират, предава CBS News, цитирана от Фокус. Властите заявиха, че ураганът върви по маршрут, който може да го отведе от единия до другия край на щата.
„Ирма“ отслабна малко, а експерти очакват, че когато стигне до Кей Уест, ще бъде категория 5.
Метеоролозите предупредиха, че фронтът на урагана е толкова широк, че може да обхване Флорида от единия до другия бряг.
„Това е буря, която ще ви уби, ако не се махнете от пътя й. Всички ще я усетят“, заявиха от Националния център за урагани.

Маями се превърна в призрачен град след може би най-голямото в историята на страната преселение навътре към сушата. Магистралите се оказаха твърде тесни за вълната от автомобили, пикапи, микробуси и камиони, които бягат пред най-страшния ураган, връхлитал някога Атлантическия океан.

Магазините и супермаркетите бяха изпразнени от хората, които се запасяваха и презапасяваха с вода, храна и провизии в тревожно очакване на стихията.

Mетеоролозите предупредиха, че Маями се намира на възможно най-лошото място – точно на пътя на убийствения ураган, който е вече буря от 4-та категория, пише британският The Sun.

С 6-метрови вълни стихията удари Бахамите, после Куба, преди да се насочи към Южна Флорида. Ирма се очаква да се развихри в щата от събота, като има опасения, че може да остави над 4 милиона домакинства от 20-милионното население на Флорида. Със скорост от над 240 км/ч бурята заплашва да отнесе електропроводите и да предизвика спирането на електроцентралите, включително и ядрените реактори.

Губернаторът на Флорида Рик Скот прикани местните жители и туристите да се евакуират спешно. Президентът Доналд Тръмп, който дари 1 милион долара за пострадалите от предходния ураган Харви, ударил Тексас, заяви във видео във Фейсбук, че ураганът е „буря с абсолютно исторически разрушителен потенциал“.

В петък от американския ВМС обявиха, че самолетоносачът „Линкълн“ заема позиция, за да обезпечи хуманитарна помощ.
„Епицентър“

Вашият коментар