28.05.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Най-новото в компактния SUV сегмент: ŠKODA KAROQ

ŠKODA KAROQ е напълно нов компактен SUV. Емотивният и динамичен дизайн с многобройни кристални елементи определя новият дизайнерски език на ŠKODA в SUV гамата. Като истинска ŠKODA, ŠKODA KAROQ предлага щедро пространство в интериора и багажното отделение, нови асистиращи системи, напълно LED предни светлини и – за първи път при ŠKODA – дигитално табло за упраление. Налични са 5 варианта на двигатели – от 85 kW (115 hp) до 140 kW (190 hp), от които четири са напълно нови. Екстри като система VarioFlex на задните седалки и виртуален педал за отваряне на вратата на багажника са допълнителните хитрини в новия компактен SUV на марката. От формите на външния дизайн, новите линии и по-големите размери става ясно че това е напълно нов автомобил. ŠKODA KAROQ е SUV автомобил с характер: Емотивният и динамичен дизайн с множество кристални елементи, определят новия дизайнерски език на ŠKODA при SUV моделите. 

Размерите на компактния SUV са 4,382 мм дължина, 1,841 мм ширина и 1,605 мм височина. Голямото междуосие на автомобила от 2,638 мм (при 4х4 варианта, то е 2, 630 мм) определя стабилното поведение на автомобила на пътя. Увеличените размери са в полза на пътниците; пространството за краката е 68 мм. 

ŠKODA винаги е била известна с обширното вътрешно пространство на своите автомобили. Това важи и за новия KAROQ. Багажното отделение е с обем от 521 литра, а при свалени седалки се увеличава до 1,630 литра. В комбинация с VarioFlex система на задните седалки (която е опционална) пространството на багажника може да варира между 479 и 588 литра. Седалките могат и напълно да се свалят – така SUV-ът се превръща във ван с максимален обем от 1,810 литра. 

Лидер в сегмента: решения за свързаност 
ŠKODA KAROQ води класацията в сегмента си в категория “Иновативни решения за свързаност”. Инфоразвлекателната система е второ поколение модулно оборудване за инфоразвлечения на групата Volkswagen, предлагайки най-съвременни функции, интерфейс и капацитивни тъч дисплеи. Навигационните системи Columbus и Amundsen разполагат и с WLAN хотспот. Като опция се предлага LTE модул за системата Columbus. Интернет връзката се осигурява по стандртите на най-бързите и съвременни безжични връзки, благодарение на които пътниците могат да сърфират в интернет и проверяват имейлите си свободно, чрез своите смартфони и таблети. 

 


Новите мобилни онлайн услуги на ŠKODA Connect са LTE-съвместими и се разделят в две категории: Онлайн инфоразвлекателните системи се използват за забавление и навигация, а Care Connect услугите служат за помощ при повреда или спешни случаи. Бутонът „Спешно повикване”, който през 2018 вече ще е стандарт за Европа, е вече наличен като услуга от пакета Care Connect. На разположение са и допълнителни онлайн услуги, достъпни чрез приложението ŠKODA Connect. Благодарение на тях, чрез смартфон може да бъде направена проверка на състоянието на автомобила от разстояние, той да бъде конфигуриран или просто открит в претъпкан паркинг. 
Интелигентното взаимодействие между автомобила и смартфона достига ново ниво при ŠKODA KAROQ. Платформата SmartLink+, съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и MirrorLinkTM, е налична като опция за базовата инфоразвлекателна система Swing. SmartLink+ е стандарт при по-високите нива на инфоразвлекателни системи. Phone Box с индуктивно зареждане свързва смартфона с антената на покрива и едновремнно с това, зарежда телефона безжично. 

Помощниците, на които можете да разчитате: Асистиращи системи 
ŠKODA KAROQ предлага обширна гама от системи, асистиращи при шофиране, включително паркинг асистент, система за поддържане на лентата на движение и трафик асистент. Системата за наблюдение на мъртвата точка Blind Spot Detect, системата Front Assist с предиктивна защита на пешеходци и асистента при спешни случаи служат, за да повишат сигурността при шофиране. ŠKODA KAROQ има капацитет за теглене на ремарке до 2 тона. Новият Trailer Assistant помага при маневриране с ремарке на заден ход. 

Допълнителни асистиращи системи са налични при ŠKODA KAROQ, за да осигуряват безопасна дистранция от превозното средставо отпред, да помагат на шофьора лесно да поддържа лентата си или да се престроява, да посочват важни пътни знаци и да помагат при паркиране. 

За първи път при ŠKODA, таблото е дигитално и е лесно за програмиране, така че да отговори на индивидуалните нужди и желания на водача. 

Изцяло LED констуираните предни светлини(Full LED) с оптика с прозрачни лещи могат да бъдат поръчани опционално за ниво Ambition, както и за по-високо. В интериора, новото LED амбиентно осветление в декоративните лайстни на вратите, както и на таблото, създава приятна атмосфера, като може да се избира от 10 цвята. 

Мощен и гъвкав: Двигатели и шасита 
ŠKODA KAROQ предлага най-съвременни технологии при двигателите, като може да се избира между пет варианта – два бензинови и три дизелови двигателя. Двата бензинови и два от дизеловите са напълно нови. Обемите са 1.0, 1.5, 1.6 and 2.0 l, а вариантите за мощност са от 85 kW (115 hp) до140 kW (190 hp). Всички двигатели са с турбо-комресор и директно впръскване, както и старт-стоп технология и система за рекуперация на спирачната енергия. Те са изключително икономични и отговарят на стандарт за екологичност EU 6. С изключение на най-мощния дизелов двигател, всички останали могат да бъдат поръчани с 6-степенна ръчна скоростна кутия или 7-степенна DSG. Двигателят 2.0 TDI с мощност 140 kW (190 hp) е стандартно оборудван със задвижване 4×4 и 7-степенна DSG. Новият двигател 1.5 TSI има специална функция за деактивиране на работните цилиндри. 

Шаситата на ŠKODA KAROQ също задават стандарт в сегмента и демонстрират високо качество дори и извън утъпканите терени и асфалтирани пътища. При ниво на оборудване Ambition и по-високите, опционално има и избор на индивидуален режим на шофиране – Normal, Sport, Eco, Individual и Snow (само за 4×4). Режимът Off-road със задвижване на всички колелета подобрява функционалността при пресечен терен. 

Стратегия 2025: ŠKODA продължава своята SUV кампания 
Като част от Стратегия 2025, ŠKODA ще продължи да разширява своята гама от модели в следващите години. Основен фокус е разширяването на SUV гамата на бранда. Съвсем на скоро, ŠKODA KODIAQ бе първият голям SUV, представен на международни пазари, а сега със ŠKODA KAROQ, компанията достига до нов важен момент в историята си. Новият компактен SUV ще отпразнува световната си премиера на 18 май в Стокхолм, а пускането му на пазара е планирано за втората половина на 2017.

http://www.skoda-auto.bg/

Вашият коментар