28.01.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Манол Генов: Кабинетът „Борисов 3”- печеливши и изпаднали от Колелото на късмета

Манол Генов, БСП
народен представител от 44-то Народно събрание

Новият кабинет „Борисов 3” е факт. Стотици хиляди сънародници са усетили през ТВ екрана необяснимата липса на еуфория сред новите министри в деня на встъпването им. Е, разбира се, имаше и изключения, например новопокръстени министри, които не можеха да скрият радостта си от новите министерски дрехи.

Какъв кабинет взе властта в страната? Етикети за това се раждат от няколко дни и те са от сполучливи по-сполучливи. Разбрах, че вече като премиер Борисов се извинил на БСП, задето спечелил изборите. Имам надежда, че много скоро ще разбере, че трябва искрено да се извинява не само на БСП, но и стотиците хиляди излъгани избиратели на собствената му партия и на онези с патриотичния гардероб. Излъгани са всички- драстично, безскрупулно и с нетърпение.

Но сега най-голямото възмущение и вцепенение предизвиква съставът на това правителство.

Помните ли юнашките предизборни задевки на Бойко Борисов към БСП с думите: „Покажете си министрите, аз моите ги показвам още сега!”

Казваше го, разкъсвайки с думи хайдушката си риза, от което всички трябваше да разберем, че неговите бъдещи министри са отдавна известни, партийни и професионални имена с трепереща от респект експертиза.

Е, сега пред очите на всички ни е финалната селекция на капитана ББ. Но дори и на незрящите е ясно, че отборът на правителството „Борисов 3” е манджа с грозде, без да обиждаме гроздето.

Аз съм оптимист и с една част от себе си вярвам, че на Борисов му се иска да се скрие вдън земя от резила, наречен министерски номинации, коалиционни квоти и раздадени вицепремиерски лъжици. Вероятно затова и никой не видя усмивка на лицето му и еуфория в думите му при поемане на властта.

Излизането на ГЕРБ от любимия му ретрограден Меркурий се оказа истинско земетресение с обявяване състава на кабинета. Лица без грам експертиза поемат стратегически ресори.

Други преглъщат унижението да бъдат извадени за назидание в последната минута преди старта от основната селекция, трети са щедро помилвани с министерски пост, след признанието, че са грешка.

Възкачването на вицепремиерските тронове на двама коалиционни лидери си е откровено издаване на запис на заповед и … ай няма изрядност в послушанието , ай е дошъл съдия изпълнителят и им е взел къщичката.

В тази измъчена управленска селекция, половината места, вместо от тигрите на ГЕРБ, са заети от административен ешелон, видимо непретенциозни имена, през които обаче прозират други зависимости и нишки на влияние.

Някой да е чул доказателства за това чия партийна и професионална гаранция стои зад номинацията на министъра на икономиката, например? Но пък всички знаем завидния принос, който този човек, в качеството си на шеф на Агенцията по приватизация, имаше към сделки с Булгартабак, Дипломатическия клуб и пр. Впрочем някъде да се намира наивник да вярва, че това е кандидатура на партия Атака? Силно се съмнявам някъде да има такъв.

Кой мислещ гражданин ще повярва, че ей този нов кабинет на ГЕРБ и побратими ще прави качествена съдебна реформа, силна дипломация, смислени образователни и здравни политики? Уникална по мултифункционалността си като експертност се оказа г-жа Екатерина Захариева и никой не пропусна този абсурд. Семпла и неуспяла в предишните издания на министерското си битие, сега дамата за една нощ се е заредила с дипломатически капацитет. Дребна подробност е, че няма и ден дипломатически опит, без какъвто в белия свят не смеят да произведат някого в дипломат. За капак, дамата с едно, но партийно вярно, око ще наглежда ресорно и сектора на правосъдието.

Онова правосъдие, на което се появи като нов министър друга партийна дама на ГЕРБ с други неудобни истини за успеха си. Факт е, че г-жа Цачева бе на всеослушание призната от лидера си Борисов като негова грешка за кандидат президент. Още по-категоричен е фактът с неизбирането ѝ за народен представител, преварена процедурно,с преференции, от други кандидат депутати на ГЕРБ. Извинявайте, но внушението, че този министерски пост бил жест към нея, на какво ви прилича?

Невидим гръм пък уцели едно от уж най-сигурните и показвани имена за министри с ясни ресори- това на Лиляна Павлова. Някой да е чул защо тя бе извадена от фаворитния „А“ отбор за правителство в 90-та минута? Че даже и прясно поставеният ѝ наследник си призна, че бил изненадан. А Борисов до преди дни като търговец на арабски пазар се молеше да пробута като жест към противниците си поста на министър по европредседателството.

Така за една нощ Павлова бе детронирана от регионален министър и поставена като министър с краен срок на нужда- до средата на 2018 година. Трябва много стоицизъм да имаш, за да не признаеш, че това си е чисто унижение към титулярен играч в екипа на ГЕРБ.

Това, че уж изключително важни сектори от управлението на ГЕРБ като здравеопазване, образование и социална сфера са дадени на административен ешелон специалисти, е нещо, което може да се погледне както песимистът и оптимистът гледали наполовина пълната чаша.

За Министерството на вътрешните работи очакваният профил беше на правист, а се оказа военен специалист. А някой да се върза на обяснението защо Вежди Рашидов внезапно се отказва от поста, към който до преди седмица далеч не е бил безразличен?

Всеобща е обаче оценката, че има рязко скандални имена в новия кабинет. И такива, зад които лъха остро задкулисие и дърпане на конци от другаде. Примерът е със министерството на земеделието. Извинявайте, ама не е ли достатъчно компрометирано това име? И ако на някого му се струва като да не е, само един пример ще дам. Как току-що избраният министър Порожанов ще санкционира шефа на ДФ”Земеделие” за укриването на информация около спрени от ОЛАФ четири проекта за промотиране на български селскостопански продукти на чуждестранния пазар? Заради опорочаване на процедурите в средата на декември 2016 година са блокирани проектите на обща стойност 19 милиона евро, а притаената информация е по вина на директора на фонда, който еееее … Изненадааааа! Това е същият Порожанов, който сега ще трябва да проверява и вероятно наказва сам себе си заради предишния си пост. И ако е само този абсурдният казус около новите министри, с мед да го намажем.

Трудно може да се заобиколи с невинно пренебрегване огромното унижение, което патриотите преглътнаха, за да продават на хората версията,че видите ли, имали квоти за свои министри. Повече от ясно е, че се съгласиха на тая басня, единствено за да вземат лидерите им ключовете от вицепремиерските си кабинети. А с тоталната амнезия след изборите , в името на същите тези властови кабинети, хвърлиха в машината за рязане на хартия всичките си измами- обещания пред хората.

И заради невъобразимото съешване на напълно несъвместими платформи и идеи между ГЕРБ и Обадинени патриати, оптимистично вярвам, че на Бойко Борисов поне мъничко му се е иска да си завре главата от срам поне за малко.

Завъртяхме колелото на едно правителство, за което кадрите за министри са вадени като от Колелото на късмета. Хубавото на всичкото лошо с новото правителство е, че най- сетне страшката със задкулисието на кабинета „Орешарски”, геройски ще бъде надмината от тази на кабинета „Борисов 3”. Само да имаме търпение да гледаме театъра до самия му край.

 

Вашият коментар