08.12.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

9-ТИ МАЙ – ДЕН НА ПОБЕДАТА

В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г., с подписването на   акта за безусловна капитулация на нацистка Германия  в берлинското предградие Карлхорст, се слага край на Втората световна война. Приключва огромната  трагедия, невижданата в човешката история война, която трае  1418-дни, отнема живота на десетки милиони, нанася непоправими морални и материални щети. Народите на Европа, на СССР, понасят рани, част от които още не могат да бъдат излекувани.

На 9-ти май – Денят на Победата и Денят на Европа – светът отдава заслужена почит  на антихитлеристката коалиция, обединила усилията на народите, за да се противопоставят на голямото, надвиснало над света зло. Отдава заслуженото на народите на бившия Съветски съюз, поели най-тежкия удар, но и дали най-голям принос за Победата.

„Поздравявам Ви с Деня на Победата! -каза в Москва президента на Руската феддерация Владимир Путин  – С празника, чието величие определи самият руски народ със своя подвиг за спасението на отечеството и героичния си решаващ принос за разгрома на нацизма. Не е имало, няма и няма и да има сила, която би могла да ни покори!“ 

„Нашият народ се сражаваше на живот и смърт, защитавайки родината и направи невъзможното – отблъсна назад кървавото колело на Втората световна война, изгони врага от там, където той бе посмял да стъпи на наша земя, съкруши нацизма, сложи край на неговите зверства“.

9-ти май е и урок за света – със сила не може да се прекърши желанието на милионите да живеят в мир и разбирателство.

„Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата. Без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата.“- заяви в София президентът Румен Радев, който поднесе венци пред паметника на Незнайния войн.  Той посочи, че е пред Паметника на Незнайния войн, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма. „Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни!“.

 

Вашият коментар