19.04.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Британският премиер Тереза Мей планира да отнеме предсрочно правото на свободно придвижване на гражданите от страните от ЕС след 15 март, съобщи “Дейли Телеграф“. Аргументът – в противен случай “половината граждани от Румъния и България“ може да се окажат във Великобритания преди Брекзит.
През седмицата председателят на ЕК Юнкер защити „Европа на различни скорости“: „Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни“.
За нас, българите, това какво означава? Ние, съвсем ясно, по коя скорост ще сме… Кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен, пък сметна, че „В Европа е време да се приключи с един Европейски съюз с това изкушение за сливане, което унищожава Европа на нациите“. В Париж, пред журналисти и представители на 42 страни, тя критикува ЕС и го нарече „тоталитарен“. „ЕС принизява Франция, отделя я от света. Радвам се на възраждането на европейските народи против ЕС, за Европа като континент“. Обяви още, че ако стане президент ще „преразгледа европейските договори, а Франция решително ще участва в изграждането на една Европа на свободните нации… Ще изградим друга Европа“. Льо Пен осъди „стратегическия авантюризъм на САЩ“ и приветства „реализма и волята за промяна“ на новия американски президент Доналд Тръмп. Според нея Русия е „решаващ елемент в баланса на силите, който може да омиротвори глобализацията“.
Президентът на Френската национална комисия за ЮНЕСКО Даниел Жанико връчи на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, медал по случай 70-ата годишнина на Националната комисия като признание за нейната подкрепа за реорганизацията и развитието й през последните години. „Между Франция и България има силни исторически връзки. Двете страни споделят много общи проекти и визии за общо бъдеще – каза Даниел Жанико – Що се отнася до ЮНЕСКО…Франция ви е съпровождала, доколкото е възможно, в изпълнението на вашите тежки отговорности.“
У нас какво? Карикатуристи започват да издават сатиричния вестник „Прас прес“, обяви Христо Комарницки. В изданието ще се включи и Чавдар Николов, който беше уволнен от „Нова телевизия“, след като нарисува експремиера с ловците на бежанци Динко Вълев и Петър Низамов-Перата. В екипа още са Алла и Чавдар Георгиеви, журналистът Иван Бакалов, външни автори ще са  д-р Филипов, Самуил Петканов, Здравко Попов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев, Васил Балев и др. Новият вестник ще излезе на 1 март, цена – 99 ст.  Първоначално ще излиза два пъти в месеца.

Амбицията на издателите – да върнат „изгубения смисъл в словосъчетанието „свободно слово“.
Ше пада смях. Предизборно и след…
И те така.

Вашият коментар