29.02.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Американският президент Тръмп подписа укази за затягане на имиграционните мерки и граничния контрол. Преустанови за 120 дни програмата за прием на бежанци в САЩ и прекрати за най-малко 30 дни издаването на визи на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население – Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Подписа и указ за изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико. „От днес САЩ си връщат контрола върху границите си“ – каза президентът на САЩ – „Една страна без граници не е страна“.

Бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт заяви през седмицата, че ще приеме исляма в знак на протест срещу имиграционната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. „Възпитана бях като католичка, после преминах в Епископалната църка, след това открих, че юдейската вяра е моето семейство. Сега съм готова да приема исляма от съображения за солидарност. Добре дошли, бежанци“.
„Някои човеци още не са разбрали какво става в Америката и не само там – писа читател на в. „Сега“- Тръмп не дойде на власт единствено поради собственото си желание. Колко акъл е нужен, за да се сети човек, че такива промени стават заради съществуващи мощни сили, желаещи промяна. Тръмп няма да премине като хрема, за седем дни и после всичко да си е по старому. Навикът на „демократорите“ да отричат всичко, което не им е по кефа и точно това да е демокрацията, им изиграва лоша шега. Сега трябва да отрекат собствената си „най-демократична“ система. Щото Тръмп щял еди кво си. Ами демократично избран по правилата. Законен. Легитимен. Точка.“ Друг пък се опита да разведри „атмосферата“: “Много взехме да се тръмпосваме. „Тръмп, Тръмп…. голяма тръмпомания в медиите. Сичкото анализатор и учена главА (в международно и нашенско) се упражнява по темата..“ Друг пък допресоли: „И тез бастисах…, пардон, демократизираха половината свят.“

У нас, в четвъртък, в 11 часа, Цачева удари последния звънец на 43-ото Народно събрание. „Ние си отиваме, но парламентаризмът остава“. „Двете години на този парламент са две загубени години – каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Седемте процента доверие към институцията „парламент“ показват, че и оценката на хората е такава.
А инак – все същите, повтарящи се през целия нескончаем Преход, изводи.
„Безплатното“ саниране при управлението на ГЕРБ излиза над 17 хил. лв. на апартамент, или два пъти по-висока от предишни програми за енергийна ефективност. И седемнадесет пъти по-висока, ако сам си направиш санирането. Ето цифрите, обявени на последното заседание на Министерския съвет.
Към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. „Браво“ на ГЕРБ! Браво и на нас, че им търпим очарователните кражби.
Във Враца какво – студ и предизборни борби и ежби. Януарският студ се оказа най-голям от 1964 година насам. Борбите кой да влезе в депутатските списъци показват, че от години си се борят все идни и същи хора и все едно и също следва – по-зле сме и у дома, и у Европа. Ежбите между политическите партии за какво мислите са, ни пита и си отговаря хитър врачански избирател на селскостопанския пазар – да докажат коя повече обича стадото, преди да започне да го дои.
И те така – седмицата се извъртя.

Вашият коментар