25.06.2021

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Да се обособят 231 района за мажоритарни избори и 9 района за чужбина – предлага Инициативният комитет за предложение за произвеждане на национален референдум, съобщи Тошко Йорданов, член на комитета и сценарист на шоуто. И пощуря пак форумът. „Значи според мъдреците от учиндолското шоу този парламент бил изчерпан, нелегитимен и т.н.
В същото време искат от същия този парламент да въведе скоростно една фундаментална промяна в изборния процес.
Която промяна въобще не е задължителна по закон и референдум с оглед недостигналите им 12 хиляди гласа.
И на тия политчалгаджии им се лензят и обясняват народни представители, главен прокурор, омбудсман…“
12 027 гласа не достигнаха на референдума, за да стане задължителен. Броят на участвалите в гласуването в националния референдум е 3 488 558 гласоподаватели (или 50,81% от гражданите с избирателни права) и е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители 3 500 585 избиратели. На въпроса „Дали да се въведе мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“ – с „да“ са гласували 2 509 864 българи. С „Не“ 560 024 избиратели. Недействителните бюлетини и такива с нееднозначен отговор – 330 928.

„Успех, кариеристи!“
Роди се и класика: „ Ако Цветанът на мисълта прочете този списък ще започне да пише „сталбилност“ с двойни „л“…“
„Комунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора в разцвета на силите си.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи посмъртно орден „За гражданска заслуга“ – първа степен на тридесет участници в Горянското движение.
Наследници на борилите се за демократичните устои на страната приеха отличията, връчени в знак на благодарност за изключителни заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество, за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния режим“.“ „Това са достойни българи, които много рано са си дали сметка, че властта на комунистите налага нова и неадекватна държавна система и обществена уредба, които рушат изконни човешки ценности, като заличават вярата, свободата и човека като личност“, заяви държавният глава.

Граждани ни звъняха да питаме Плевнелиев: „Какъв беше баща ви? А вие? Няма ли поне капка срам и свян в сина на секретаря на Окръжния комитет на БКП, в члена на вузовския комитет Плевнелиев? То не беше нахвърляне срещу Русия, то не бе антикомунизъм. Срамна работа!..“
Срамна.., ама човека е решил да забележат усилията и белким му дадат някаква служба я в Брюксел, я в НАТО, я в ООН. И после, ако им види залеза, ще започне да се бори и срещу тях. Така ли е, или грешим!
И сякаш да подкрепи тези граждани, в последния момент, току в Коледните и Новогодишни празници, в интервю за Frankfurter Allgemeinen Zeitung неуморимият в края на мандата си, а и както се съмняват много нашенци – търсещият си „ново място“ под слънцето Росен Плевнелие се изсили: “Москва по най-различни начини се опитва да дестабилизара ситуацията в Европейския съюз“. Според него „има много признаци за това“, че Русия финансира антиевропейски партии и средства за масово осведомяване в България и други страни от Европа, опитвайки се по този начин за „подкопае ЕС отвътре“. Русия си поставяла за цел „отслабване на Европа и разпространение на съмнения в ценностите на демокрацията и върховенството на правото“.
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, според съобщение на германският таблоид „Билд“, разработва за новия президент Доналд Тръмп план за нормализиране на отношенията с Русия.
На пук на Тръмп и Кисиндъжър, които търсят „сближаване“, нашето „ястребче“ чия воля изразява: на българския народ? , на оня известен „кръг“?, на шепата крайни седесари?, на…евроклинтънистите?…
Но да оставим политическите си недоразумения – идва Новата 2017 година и народа пристъпва към нея, както към всяка Нова година – с надежда за по-светли и добри дни. Пожелава си здраве и сполука, нормални политици, успех на България, за да върне синовете и дъщерите си, да има мир и добруване за всеки.

Вашият коментар