07.06.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще направи всичко по силите си, за да запази единството на Европейския съюз. „Европа не е в добро положение. Това ме натъжава и ще направя всичко възможно, за да запаля светлината на това, за което нашата общност се бори“, заяви Меркел в четвъртък в Потсдам.
„Политиката на Унгария е в разрез с нормите на Европейския съюз и по тази причина би било разумно тази страна да бъде изключена от ЕС“- заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германското издание „Велт“. „Ние не можем да се примирим с това, че основните ценности на ЕС се нарушават в големи мащаби. Всеки, който, като Унгария, строи огради, за да задържа бежанци или поставя под заплаха свободата на печата и независимостта на правосъдните органи, трябва да бъде изключен от ЕС“.
В интернет пространството се изговори какво ли не: „Тези не бяха ли онези, дето нямат футбол щото топката ако излезе в тъч я търсят в друга държава?
Смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН „ще е абсурд и просто резил заяви Симеон Сакскобургготски. Той оцени шансовете на Бокова като „повече от сериозни“. „Познават я, два успешни мандата в ЮНЕСКО. Пък и дама, нещо, което е модно, а и важно… На всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат – и то от началото до успешния момент. Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали, но да се надяваме, че това няма да навреди на тази кандидатура.“ При напомнянето, че премиера е допуснал възможна смяна, при неубедително представяне на 26 септември, Симеон Кобургготски каза: „Тогава трябва да се обърнем към едно – кой ще носи отговорността, след като се провали една уникална възможност. Такова съчетание на обстоятелствата се случва може би веднъж на хиляда години. Би било много тъжно, ако ние самите си я провалим.“
У нас – толкова доволни политици и толкова бедност, Боже! Всеки трети българин живее в тежки лишения. Затруднение е да се си платят навреме сметки за ток, вода и отопление, погасяване на кредит, наем. Това не е наша измислица, това са данни на НСИ за 2015 г., които Европейската комисия използва за проследяване на напредъка в борбата с бедността и социалната изолация.
Над 53% от българите не могат да посрещнат неочаквани разходи . 60.3% не могат да си позволят дори седмица почивка извън дома. 37% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. 2%, или близо 1.6 млн. българи преживяват с по-малко от 326 лв. на месец – това е линията на бедността за 2015 г. Миналата година делът на бедните хора се е увеличил с 0.2%. А над 41% са в риск от бедност и живеят с материални лишения. 50% от българските пенсионери са под линията на бедност.
Инак – „по-верни“ на еврочиновниците от нас няма, „по-сигурна държава“ от нас няма, „по-лоялна“ към съюзниците ни – няма..
Но и по-бедни хора от нас в Европа няма.

Вашият коментар