08.06.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

 

Българска ни работа. Пак играчи отвън ни въвличат в разделения и противопоставяния. Искат смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. И ако България действително смени кандидата си за шеф на ООН по средата на процедурата, то ще е политически гаф и  глупост. Смяната сама по себе си е скандал. Тя ще е осъществен  натиск отвън, за да се разчисти пътя за  друг кандидат, а България пак ще е губеща.

„Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа“ – заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, отговаряйки на въпрос относно съобщенията в българските медии, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатия по-рано от София Ирина Бокова, предаде БГНЕС. „Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално… Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи… Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри“, подчерта говорителят на руското външно министерство.

Но не е и слух. Министърът на вътрешните работи на България Румяна Бъчварова не се дистанцира от него, заяви: „Това е решение на премиера и той ще прецени ситуацията. Необходими са и консултации с други страни за такова решение. За момента няма официално предложение в правителството. Ако има такова, то може да бъде подадено до края на работния ден в понеделник.“

Цветанов също изговори, че до сряда ще стане ясно какво ще е решението на правителството.  Значи – някакво решение се готви.

  Мартин Селмайер, началникът на екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, написа в социалната мрежа „Туитър“: „Ще бъде голяма загуба за Европейската комисия. Но Кристалина ще направи силен генералния секретар на ООН и ще направи много европейци горди“.

Само не каза нищо за европейските ценности големият началник.

 „България няма да подкрепи вдигане на европейските санкции срещу Русия“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов. По думите му Русия не е зачела международните закони в украинската криза. „Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите“, заяви Митов пред агенция Ройтерс.

Кой зачете международните закони в украинската криза, както и в Косовската?   Чие е това решение – на Парламента, на Правителството или на  господина Митов? „Това не може да остане без последици“ и „единственият мирен инструмент“ е или господина да се измита от министерския пост, или на изборите „герберите“ да получат заслуженото…

У нас какво – политическите „сили“ „ваканцуват“, както опростачи израза един депутат. „Ваканцуват“ май през всичкото време и току  софийските им началници ги стреснат пред избори. И извикват разбудените – „Ура! На нож!“…. Иначе животът си върви без тях. Пък май и без управлението… В „Химко“ започна „разкостването“ – вече изтеглиха всички медни кабели в линии от 1 до 4, после започнаха и другите „видове“. Де що има… опаричават новите собственици. Мислите, че ги е еня за Враца?!

Някой да е чул какво е отношението на Община Враца, на Областния управите? Няма и да чуете. Само дето сутрин няколко автобуси карат врачани на работа в Мездра.

И те така.

Вашият коментар